notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Februártól novemberig érik a paradicsom Öcsödön

Hirdetés

Februártól novemberig érik a paradicsom Öcsödön

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az intenzív technológiák alkalmazása teheti nyereségessé a növénytermesztést ma Magyarországon – vallja az öcsödi Agrothermál Kft. ügyvezetője. A cég közel ezer hektáros területének alig fél százalékán termel holland csúcs- technológiával fólia alatt paradicsomot, ám az ebből származó jövedelme várhatóan az idén is meghaladja majd a teljes árbevétel ötven százalékát.
Februártól novemberig érik a paradicsom Öcsödön

Enyedi Dezső elmondta: mintegy kilencszáz hektáron hagyományos szántóföldi növénykultúrák termesztésével, vetőmag-előállítással és szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Tevékenységüknek ez a része évről-évre nullszaldó körüli eredményt produkál. Idén a kedvezőtlen piaci viszonyok és az aszály miatt várhatóan veszteséges lesz.

Az alig három és fél hektár fólia alatt termelt paradicsom ellenben ebben az évben eddig négyzetméterenként 3-4 kilogrammal nagyobb termésátlagot hozott a szokásos bő negyven kilogrammnál, így e tevékenység időarányos nyeresége nagyobb a tavalyinál. Ennek köszönhető, hogy várhatóan az egész vállalkozás nyereséggel zárhatja majd 2009-et - magyarázta a cégtulajdonos.
A fóliás paradicso harmadát a fővárosi nagybani zöldségpiacon, harmadát hazai nagykereskedőknek, a többit pedig termelői értékesítő szervezeteknek (TÉSZ) adják el. Szezontól függően 65-650 forint közötti áron, ezért ez februártól júniusig, illetve szeptembertől novemberig nyereséges. Július és augusztus inkább veszteséget hoz, hiszen ekkorra esik a paradicsom dömpingje. A kilónkénti ár ilyenkor alatta marad az átlagosan 160 forint körüli önköltségnek. Jelenleg 120-150 forintot adnak a felvásárlók az itt termett paradicsomért.
Oborzil Zoltán telepvezető szerint az intenzív paradicsomtermesztésnek ezt a formáját Európában Hollandia műveli a legmagasabb szinten. "Mi is onnan importáltuk a technológiát. Talaj helyett bazaltból szálhúzással előállított, majd műgyantával összeragasztott kőzetgyapot-kockákba ültetjük a paradicsomot. Ennek előnye, hogy mentes a kórokozóktól. Mint szervetlen közeg, tápanyagot sem tartalmaz, viszont kiválóan megköti a vizet és levegőt" – fogalmazott.
A szakember szerint a természetre így csak a fény „adagolását” bízzák. A tápanyagot, a vizet, a párát, a szén-dioxid szintet és a hőmérsékletet mesterségesen, egy modern számítógépes rendszerrel szabályozzák. A fóliák alatt nyáron is fűtenek. Nappal 45, éjjel 50-55 Celsius fokos termálvizet keringtetnek a csövekben. Ez a növények párologtatásának fenntartását, tehát végső soron a magasabb hozamok elérését segíti.
A cég által hasznosított termálvizet 1973-ban, kőolaj és földgázkutatás közben találták ezerötszáz méteres mélységben. Az óránként 80 köbméter hozamú, kilencven Celsius fokos termálvizet adó kút ma már a Kft. tulajdona.
Maga a vállalkozás 1991-ben alakult, jelenleg Öcsöd legnagyobb munkaadója. Összesen ötvenhét embert foglalkoztat. Ebből közel negyvenen a fóliaházakban dolgoznak.
Az ezredfordulón vezették be a holland módszert, melynek kapcsán azóta mintegy félmilliárd forintot költött fejlesztésre a társaság. Ráadásul minden esztendőben milliókat áldoznak arra, hogy lépést tartsanak a technológia fejlődésével. Éves árbevételük 500 millió forintra tehető.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet

A mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzõinek oltalmára és a... Tovább

76/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az egyes kereskedelmi vállalkozások által 2007. évben igénybe vehetõ csekély összegû... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 4.7