Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában

hirdetes

Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában

Helyes Lajos – Pék Zoltán
Számos kutató vizsgálta a paradicsom virágzásának bekövetkezését, lefolyásának dinamikáját és a környezeti tényezők hatását. Ez a kiemelt érdeklődés indokolt is, hisz a paradicsomhajtatás eredményességének egyik sarkalatos pontja a virágzás. A széleskörű vizsgálatok ellenére a paradicsom fotoperiodizmusára vonatkozóan meglehetősen ellentmondásos adatokkal találkozhatunk az irodalomban. Az őszi hajtatással ellentétben a tavaszi hajtatási időszakban a növények fejlődése, növekedése a tenyészidő előrehaladtával egyre kedvezőbb fényviszonyok mellett zajlik le.
Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában, kísérletek, megfigyések, kertészet

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés,
növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajmûvelés, jog,
biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezõgazdaság: Agrároldal.hu.

Anyag és módszer:
Kísérleteinket a folytonnövő fajtakörbe tartozó 4 fajtajelölttel állítottuk be.
RX 900 F1 fajtajelölt, RX 957 F1, fajtajelölt, RX 958 F1 fajtajelölt, RX 959 F1 fajtajelölt.
Vetés: 1999. december 4-én.
Tűzdelés: 1999. december 17-én.
Kiültetés: 2000. január 27-én. Az állománysűrűség 2 növény /m2 volt, amelyet 120 cm-es sortávolság és 40 cm-es tőtávolság beállításával tudtuk kialakítani. A fajtajelölteket 4 sorban helyeztük el, véletlen blokk elrendezésben.

Megfigyelések
A kísérlet során a virágzás megismeréséhez folyamatos megfigyeléseket végeztünk. A megfigyeléseket 24 növényen végeztük, fajtánként 6-6 növényt választottunk ki véletlenszerűen. A növényeken hetente három alkalommal minden egyes fürtről feljegyeztük:
a virágok számát,
a virágzás kezdetét,
a virágzás végét.

A környezeti paraméterek közül a hőmérsékletet (C), a relatív páratartalmat (RP %) és a fotoszintetikusan aktív sugárzást (PAR) mértük egy elektronikus meteorológiai adatgyűjtővel. Az adatgyűjtő mindhárom szenzorról, óránként hat mérésből kiszámolt átlagot tárolt, az egész tenyészidő folyamán.
Az eredmények értékelése

A különböző fürtszintek virágzásának kezdetét, időtartamát és dinamikáját vizsgáltuk. A virágzás lefolyását alapvetően meghatározzák a fényviszonyok. A fürtönkénti virágszám és a virágzás időtartama alapvetően determinálja a termésképzés későbbi fenológiai fázisainak (kötődés, bogyónövekedés, stb.) eredményességét.

hirdetes

Az 1. táblázat fajtajelöltenként a különböző fürtszintek virágszámát mutatja be. A 4 vizsgált fajtajelölt közül az RX 958-as szignifikánsan alacsonyabb fürtönkénti virágszámot produkált. Az első fürtszinten átlagosan 15 %-kal kevesebb virágszám alakult ki, mint az azt követő szinteken. Ezt az eredményt a sugárzás értékei is igazolják, mivel az első virágfürtök megjelenése előtt a sugárzás erőssége átlagosan 150 mol/m2/s alatt volt, és a virágzás ideje alatti is csupán 150-200 mol/m2/s között ingadozott.

A 1 ábra fajtajelöltenként a 10 fürtszint átlagában, a virágzás időtartamát szemlélteti. A legrövidebb ideig virágzó fürtöket az RX 900-as, míg a leghosszabbat az RX 957-es fajtajelölt adta. RX 900-as esetében a 10 fürt átlagában a fürtök virágzásának hossza átlagosan 11 nap, míg a legvontatottabban virágzó RX 957-es esetében ez 16 napot vett igénybe.

A 2. ábra fürtönként mutatja be a virágzás hosszát a 4 fajtajelölt esetében. A virágzás időtartamát vizsgálva a leghosszabb ideig virágzó fürt 21 napig, míg a legrövidebb ideig virágzó fürt 9 napig virágzott. Az RX 900-as fajtajelölt adta a  legkiegyenlítettebb virágzásdinamikát. Az ábrán látható, hogy a különböző fürtszintek virágzásának hossza 10-15 nap között ingadozott.


A 3. ábra a különböző fürtszintek kialakulásának egymáshoz való viszonyát mutatja be a hőmérséklet és a PAR alakulásával együtt. A grafikonon látható az egyes fürtszintek átfedésének mértéke.

hirdetes

A termelők elvárják a hibridektől, hogy nagy virágszámú fürtöket viszonylag rövid idő alatt fejlesszenek ki. Az intenzív virágzásdinamika teremti meg az alapját az eredményes kötődésnek és bogyónövekedésnek. Eredményeink alapján megállapítható, hogy azok a virágfürtök, amelyek vontatottan alakulnak ki azokon a kötődés is elhúzódik, és még a bogyónövekedés is lassúbb ütemű lesz. Ez utóbbi szempont pedig már minőségi problémákat is jelent. Az étkezési paradicsom „fürtösen” való értékesítésénél alapkövetelmény a fajtákkal szemben az intenzív virágzás és kötődésdinamika. Természetesen a környezeti tényezők - különösen a fény – jelentősen hatnak ezen fenológiai fázisok bekövetkezésére és lefolyásuk ütemére.
A 4 ábra a virágzás dinamikáját mutatja a 4 hibrid átlagában. Az alsó vonal azt szemlélteti, hogy a különböző fürtszinteken 1 nap alatt átlagosan mennyi virág alakult ki, illetve ennek reciprokát a középső vonal mutatja be. Látható, hogy az alsóbb fürtszinteken (1-4) a virágzás üteme alacsony, átlagosan 0,4-0,5 db virág alakult ki naponta. A legintenzívebben virágzó fürt a 7. volt, amelyen 0,78 virág alakult ki naponta. A grafikonon az is látható, hogy ezen fürtszint virágzása alatt voltak a legkedvezőbbek a fényviszonyok (18,6 mol/m2).

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja
látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés
az Agrároldal.hu szakértõitõl! Kérje ajánlatunkat itt!


hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


esszenciális zsírsavak (nélkülözhetetlen zsírsavak)

több (kettő, három v. négy) kettős kötést tartalmazó, telítetlen zsírsavak, amelyeket a... Tovább

felszínalakítás

minden olyan talajmunka, amely valamilyen agronómiai célnak megfelelő talajfelszínt hoz létre.... Tovább

Tovább a lexikonra