Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában

Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában

Helyes Lajos – Pék Zoltán
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Számos kutató vizsgálta a paradicsom virágzásának bekövetkezését, lefolyásának dinamikáját és a környezeti tényezők hatását. Ez a kiemelt érdeklődés indokolt is, hisz a paradicsomhajtatás eredményességének egyik sarkalatos pontja a virágzás. A széleskörű vizsgálatok ellenére a paradicsom fotoperiodizmusára vonatkozóan meglehetősen ellentmondásos adatokkal találkozhatunk az irodalomban. Az őszi hajtatással ellentétben a tavaszi hajtatási időszakban a növények fejlődése, növekedése a tenyészidő előrehaladtával egyre kedvezőbb fényviszonyok mellett zajlik le.
Virágzásdinamika értékelése a paradicsom tavaszi hajtatásában, kísérletek, megfigyések, kertészet

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés,
növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajmûvelés, jog,
biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezõgazdaság: Agrároldal.hu.

Anyag és módszer:
Kísérleteinket a folytonnövő fajtakörbe tartozó 4 fajtajelölttel állítottuk be.
RX 900 F1 fajtajelölt, RX 957 F1, fajtajelölt, RX 958 F1 fajtajelölt, RX 959 F1 fajtajelölt.
Vetés: 1999. december 4-én.
Tűzdelés: 1999. december 17-én.
Kiültetés: 2000. január 27-én. Az állománysűrűség 2 növény /m2 volt, amelyet 120 cm-es sortávolság és 40 cm-es tőtávolság beállításával tudtuk kialakítani. A fajtajelölteket 4 sorban helyeztük el, véletlen blokk elrendezésben.

Megfigyelések
A kísérlet során a virágzás megismeréséhez folyamatos megfigyeléseket végeztünk. A megfigyeléseket 24 növényen végeztük, fajtánként 6-6 növényt választottunk ki véletlenszerűen. A növényeken hetente három alkalommal minden egyes fürtről feljegyeztük:
a virágok számát,
a virágzás kezdetét,
a virágzás végét.

A környezeti paraméterek közül a hőmérsékletet (C), a relatív páratartalmat (RP %) és a fotoszintetikusan aktív sugárzást (PAR) mértük egy elektronikus meteorológiai adatgyűjtővel. Az adatgyűjtő mindhárom szenzorról, óránként hat mérésből kiszámolt átlagot tárolt, az egész tenyészidő folyamán.
Az eredmények értékelése

A különböző fürtszintek virágzásának kezdetét, időtartamát és dinamikáját vizsgáltuk. A virágzás lefolyását alapvetően meghatározzák a fényviszonyok. A fürtönkénti virágszám és a virágzás időtartama alapvetően determinálja a termésképzés későbbi fenológiai fázisainak (kötődés, bogyónövekedés, stb.) eredményességét.

Az 1. táblázat fajtajelöltenként a különböző fürtszintek virágszámát mutatja be. A 4 vizsgált fajtajelölt közül az RX 958-as szignifikánsan alacsonyabb fürtönkénti virágszámot produkált. Az első fürtszinten átlagosan 15 %-kal kevesebb virágszám alakult ki, mint az azt követő szinteken. Ezt az eredményt a sugárzás értékei is igazolják, mivel az első virágfürtök megjelenése előtt a sugárzás erőssége átlagosan 150 mol/m2/s alatt volt, és a virágzás ideje alatti is csupán 150-200 mol/m2/s között ingadozott.

A 1 ábra fajtajelöltenként a 10 fürtszint átlagában, a virágzás időtartamát szemlélteti. A legrövidebb ideig virágzó fürtöket az RX 900-as, míg a leghosszabbat az RX 957-es fajtajelölt adta. RX 900-as esetében a 10 fürt átlagában a fürtök virágzásának hossza átlagosan 11 nap, míg a legvontatottabban virágzó RX 957-es esetében ez 16 napot vett igénybe.

A 2. ábra fürtönként mutatja be a virágzás hosszát a 4 fajtajelölt esetében. A virágzás időtartamát vizsgálva a leghosszabb ideig virágzó fürt 21 napig, míg a legrövidebb ideig virágzó fürt 9 napig virágzott. Az RX 900-as fajtajelölt adta a  legkiegyenlítettebb virágzásdinamikát. Az ábrán látható, hogy a különböző fürtszintek virágzásának hossza 10-15 nap között ingadozott.


A 3. ábra a különböző fürtszintek kialakulásának egymáshoz való viszonyát mutatja be a hőmérséklet és a PAR alakulásával együtt. A grafikonon látható az egyes fürtszintek átfedésének mértéke.

A termelők elvárják a hibridektől, hogy nagy virágszámú fürtöket viszonylag rövid idő alatt fejlesszenek ki. Az intenzív virágzásdinamika teremti meg az alapját az eredményes kötődésnek és bogyónövekedésnek. Eredményeink alapján megállapítható, hogy azok a virágfürtök, amelyek vontatottan alakulnak ki azokon a kötődés is elhúzódik, és még a bogyónövekedés is lassúbb ütemű lesz. Ez utóbbi szempont pedig már minőségi problémákat is jelent. Az étkezési paradicsom „fürtösen” való értékesítésénél alapkövetelmény a fajtákkal szemben az intenzív virágzás és kötődésdinamika. Természetesen a környezeti tényezők - különösen a fény – jelentősen hatnak ezen fenológiai fázisok bekövetkezésére és lefolyásuk ütemére.
A 4 ábra a virágzás dinamikáját mutatja a 4 hibrid átlagában. Az alsó vonal azt szemlélteti, hogy a különböző fürtszinteken 1 nap alatt átlagosan mennyi virág alakult ki, illetve ennek reciprokát a középső vonal mutatja be. Látható, hogy az alsóbb fürtszinteken (1-4) a virágzás üteme alacsony, átlagosan 0,4-0,5 db virág alakult ki naponta. A legintenzívebben virágzó fürt a 7. volt, amelyen 0,78 virág alakult ki naponta. A grafikonon az is látható, hogy ezen fürtszint virágzása alatt voltak a legkedvezőbbek a fényviszonyok (18,6 mol/m2).

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja
látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés
az Agrároldal.hu szakértõitõl! Kérje ajánlatunkat itt!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

Biztonságtechnika

A biztonságtechnika interdiszciplináris tudomány, mely a tulajdon és személy... Tovább

Tovább a lexikonra