Így mentsd meg a különleges paprikáid a fagytól

hirdetes

Így élheti túl a paprikád a legkeményebb fagyokat

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A paprikát sokan egynyári növénynek tekintik. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén átteleltethetjük paprikanövényeinket bent, a lakásunkban.

Paprikamentés a fagytól

A paprikanövények átteleltetése bár kissé körülményes folyamat, azonban ha van valamiféle különleges növényünk, például chilink, akkor mindenképp érdemes belevágnunk. Ha ugyanis teleltetjük a paprikát, akkor a következő évben hirtelen ugorhatunk fejest a szezonba, így a paprika termési időszakát is kibővítve. 


A paprika teleltetése beltérben


Ha a lakásodban tervezed átteleltetni a paprikát, akkor fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy bár ezzel a növényt életben tartod, de termést ilyenkor nem fog hozni. Ahhoz ugyanis, hogy teremjen, a paprikának olyan hőmérsékletre és fényre van szüksége, amelyet egy átlagos lakás télen aligha tud biztosítani. Ha azt szeretnéd, hogy ilyenkor is hozzon termést, akkor ahhoz egy kiegészítő megvilágítással rendelkező üvegházra lesz szükséged.

  • A paprika teleltetésének első lépése, hogy bevigyük azt a belső térbe. Mikor erre készülünk, érdemes a növényt lepermetezni, hogy segítsünk neki leküzdeni a leveleken esetlegesen megbúvó kártevőket. Ezt követően távolítsunk el minden érett, vagy még éretlen termést a növényről!
  • hirdetes
  • Következő lépésként keressünk egy hűvös, száraz helyet a növény tárolására, ahol a hőmérséklet körülbelül 13 fok! Egy garázs, vagy egy pince például ideális lehet erre a célra. Sok fényre nem lesz szüksége a növénynek, érdemes azonban legalább ablak, vagy fénycsöves lámpa közelébe helyeznünk, hogy mégse legyen teljes sötétben. A paprikának télen vízből is kevesebbre van szüksége, mint nyáron, így ilyenkor elég három-négy hetente öntözni. Azt azonban ne hagyd, hogy a talaja és vele együtt a növény is teljesen kiszáradjon!
  • Ezt követően észre fogod venni, hogy a növény levelei elkezdenek elhalni, azonban emiatt nem kell pánikba esned. Ez ugyanis normális, mert a növény nyugalmi állapotba lép, így szinte ugyanúgy reagál, mint a szabadban telelő fák.
  • Ha a levelek elkezdenek elhalni, itt az ideje a növény visszametszésének. Vágd vissza a paprikát a főbb „Y” hajtásokig úgy, hogy az „Y” felső szárait 2,5-5 centiméter hosszúságúra hagyod! Így a növényed kevésbé lesz érzékeny a kártevőkre, tavasszal pedig új ágakat növeszt majd.
  • hirdetes
  • Utolsó lépésként körülbelül egy hónappal az utolsó fagy időpontja előtt hozd ki a növényt a hűvös helyről és vidd világosabb melegebb helyre! Használhatsz akár melegítőpárnát is a megfelelő hőhatáshoz. Az öntözést folytasd, de ügyelj, hogy ne öntözd túla  növényt! Körülbelül egy hét múlva új hajtások fognak megjelenni a növényeden.


Ha minden lépést helyesen csináltál, a növényed azonban mégsem élte túl a telet, semmiképp ne ostorozd magad! Néhány paprikafajta jobban teljesít a teleltetést illetően, mint mások. Ha azonban a paprikád kitart az egész télen át, akkor idejekorán élvezheted majd gyönyörű terméseit.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

determináció

az —>egyedfejlődésben az a folyamat, amelyben eldől, hogy milyen irányú lesz a sejt... Tovább

kötőfék

kenderből, hevederből v. szíjból készített, lekötésre alkalmas szerszámdarab. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gazdaság Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség