Így mentsd meg a különleges paprikáid a fagytól

hirdetes

Így élheti túl a paprikád a legkeményebb fagyokat

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A paprikát sokan egynyári növénynek tekintik. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén átteleltethetjük paprikanövényeinket bent, a lakásunkban.

Paprikamentés a fagytól

A paprikanövények átteleltetése bár kissé körülményes folyamat, azonban ha van valamiféle különleges növényünk, például chilink, akkor mindenképp érdemes belevágnunk. Ha ugyanis teleltetjük a paprikát, akkor a következő évben hirtelen ugorhatunk fejest a szezonba, így a paprika termési időszakát is kibővítve. 


A paprika teleltetése beltérben


Ha a lakásodban tervezed átteleltetni a paprikát, akkor fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy bár ezzel a növényt életben tartod, de termést ilyenkor nem fog hozni. Ahhoz ugyanis, hogy teremjen, a paprikának olyan hőmérsékletre és fényre van szüksége, amelyet egy átlagos lakás télen aligha tud biztosítani. Ha azt szeretnéd, hogy ilyenkor is hozzon termést, akkor ahhoz egy kiegészítő megvilágítással rendelkező üvegházra lesz szükséged.

  • A paprika teleltetésének első lépése, hogy bevigyük azt a belső térbe. Mikor erre készülünk, érdemes a növényt lepermetezni, hogy segítsünk neki leküzdeni a leveleken esetlegesen megbúvó kártevőket. Ezt követően távolítsunk el minden érett, vagy még éretlen termést a növényről!
  • hirdetes
  • Következő lépésként keressünk egy hűvös, száraz helyet a növény tárolására, ahol a hőmérséklet körülbelül 13 fok! Egy garázs, vagy egy pince például ideális lehet erre a célra. Sok fényre nem lesz szüksége a növénynek, érdemes azonban legalább ablak, vagy fénycsöves lámpa közelébe helyeznünk, hogy mégse legyen teljes sötétben. A paprikának télen vízből is kevesebbre van szüksége, mint nyáron, így ilyenkor elég három-négy hetente öntözni. Azt azonban ne hagyd, hogy a talaja és vele együtt a növény is teljesen kiszáradjon!
  • Ezt követően észre fogod venni, hogy a növény levelei elkezdenek elhalni, azonban emiatt nem kell pánikba esned. Ez ugyanis normális, mert a növény nyugalmi állapotba lép, így szinte ugyanúgy reagál, mint a szabadban telelő fák.
  • Ha a levelek elkezdenek elhalni, itt az ideje a növény visszametszésének. Vágd vissza a paprikát a főbb „Y” hajtásokig úgy, hogy az „Y” felső szárait 2,5-5 centiméter hosszúságúra hagyod! Így a növényed kevésbé lesz érzékeny a kártevőkre, tavasszal pedig új ágakat növeszt majd.
  • hirdetes
  • Utolsó lépésként körülbelül egy hónappal az utolsó fagy időpontja előtt hozd ki a növényt a hűvös helyről és vidd világosabb melegebb helyre! Használhatsz akár melegítőpárnát is a megfelelő hőhatáshoz. Az öntözést folytasd, de ügyelj, hogy ne öntözd túla  növényt! Körülbelül egy hét múlva új hajtások fognak megjelenni a növényeden.


Ha minden lépést helyesen csináltál, a növényed azonban mégsem élte túl a telet, semmiképp ne ostorozd magad! Néhány paprikafajta jobban teljesít a teleltetést illetően, mint mások. Ha azonban a paprikád kitart az egész télen át, akkor idejekorán élvezheted majd gyönyörű terméseit.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

hallás

a levegő részecskéinek periodikusan ismétlődő nyomásváltozásai (hanghullámok) által... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gazdaság Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség