Így mentsd meg a különleges paprikáid a fagytól

hirdetes

Így élheti túl a paprikád a legkeményebb fagyokat

SFV

A paprikát sokan egynyári növénynek tekintik. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén átteleltethetjük paprikanövényeinket bent, a lakásunkban.

Paprikamentés a fagytól

A paprikanövények átteleltetése bár kissé körülményes folyamat, azonban ha van valamiféle különleges növényünk, például chilink, akkor mindenképp érdemes belevágnunk. Ha ugyanis teleltetjük a paprikát, akkor a következő évben hirtelen ugorhatunk fejest a szezonba, így a paprika termési időszakát is kibővítve. 


A paprika teleltetése beltérben


Ha a lakásodban tervezed átteleltetni a paprikát, akkor fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy bár ezzel a növényt életben tartod, de termést ilyenkor nem fog hozni. Ahhoz ugyanis, hogy teremjen, a paprikának olyan hőmérsékletre és fényre van szüksége, amelyet egy átlagos lakás télen aligha tud biztosítani. Ha azt szeretnéd, hogy ilyenkor is hozzon termést, akkor ahhoz egy kiegészítő megvilágítással rendelkező üvegházra lesz szükséged.

  • A paprika teleltetésének első lépése, hogy bevigyük azt a belső térbe. Mikor erre készülünk, érdemes a növényt lepermetezni, hogy segítsünk neki leküzdeni a leveleken esetlegesen megbúvó kártevőket. Ezt követően távolítsunk el minden érett, vagy még éretlen termést a növényről!
  • hirdetes
  • Következő lépésként keressünk egy hűvös, száraz helyet a növény tárolására, ahol a hőmérséklet körülbelül 13 fok! Egy garázs, vagy egy pince például ideális lehet erre a célra. Sok fényre nem lesz szüksége a növénynek, érdemes azonban legalább ablak, vagy fénycsöves lámpa közelébe helyeznünk, hogy mégse legyen teljes sötétben. A paprikának télen vízből is kevesebbre van szüksége, mint nyáron, így ilyenkor elég három-négy hetente öntözni. Azt azonban ne hagyd, hogy a talaja és vele együtt a növény is teljesen kiszáradjon!
  • Ezt követően észre fogod venni, hogy a növény levelei elkezdenek elhalni, azonban emiatt nem kell pánikba esned. Ez ugyanis normális, mert a növény nyugalmi állapotba lép, így szinte ugyanúgy reagál, mint a szabadban telelő fák.
  • Ha a levelek elkezdenek elhalni, itt az ideje a növény visszametszésének. Vágd vissza a paprikát a főbb „Y” hajtásokig úgy, hogy az „Y” felső szárait 2,5-5 centiméter hosszúságúra hagyod! Így a növényed kevésbé lesz érzékeny a kártevőkre, tavasszal pedig új ágakat növeszt majd.
  • hirdetes
  • Utolsó lépésként körülbelül egy nappal az utolsó fagy időpontja előtt hozd ki a növényt a hűvös helyről és vidd világosabb melegebb helyre! Használhatsz akár melegítőpárnát is a megfelelő hőhatáshoz. Az öntözést folytasd, de ügyelj, hogy ne öntözd túla  növényt! Körülbelül egy hét múlva új hajtások fognak megjelenni a növényeden.


Ha minden lépést helyesen csináltál, a növényed azonban mégsem élte túl a telet, semmiképp ne ostorozd magad! Néhány paprikafajta jobban teljesít a teleltetést illetően, mint mások. Ha azonban a paprikád kitart az egész télen át, akkor idejekorán élvezheted majd gyönyörű terméseit.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

További cikkek ebben a témában


anyagi érdekeltség

az anyagi érdek megjelenési és mozgásformája. A szükséglet kielégítésére épülő érdek... Tovább

biogenezis (élet keletkezése)

első lépése a környezet változásával lehetővé tett kémiai evolúció, az elemekből, majd... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Gazdaság Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés