A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

hirdetes

Hogyan lehet kezelni a paprika baktériumos levélfoltosságát?

SzSz, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Súlyos esetekben a növények meg is halhatnak. Amint a betegség megjelenik, onnantól sajnos nincs gyógymód rá, azonban számos dologgal megelőzhetjük a betegség terjedését. Ismerd meg a paprika levélfoltosságával kapcsolatos tudnivalókat és annak kezelési módszerét. 

Mi okozza a paprika bakteriális levélfoltját?

A Xanthomonas campestris pv. Baktérium a vesicatoria baktérium okozza a paprika levélfoltját. A nyári virágzás során és gyakori esőzésekkel terjed. A baktérium növényi törmelékkel egyaránt terjed a talajban és a fertőzött magokon keresztül is.

A bakteriális levélfolt tünetei

A bakteriális levélfolt olyan elváltozásokat okoz a leveleken, amelyek úgy néznek ki, mintha vízzel átitattuk volna. Ezek a sérülések általában az alsó leveleken kezdődnek. A betegség előrehaladtával sötét, lila-barna foltok alakulnak ki, világos középponttal. A paprika bakteriális levélfoltja foltosodást és repedéseket okoz a termésben. A repedések miatt pedig más betegségek, kórokozók könnyebben megtámadhatják a paprikát.

hirdetes

Nincsen egy olyan paprikafajta sem, amely megbízhatóan ellenállóak lennének a bakteriális levéltfoltosság minden típusára, de egyes fajoknak nagyobb az ellenállóképessége, így ezeknél könnyebb a betegség megelőzése. 

Réztartalmú rovarirtó szerek szintén hasznosak a betegség megelőzésében. A legtöbb esetben azonban a betegség megjelenése után a réz nem hatékony a levélfoltok kezelésében. Használj réztartalmú rovarirtószereket a szezon elején, ha már az előző években problémáid voltak a betegséggel a kertben.

hirdetes

Hogyan kezeljük a baktériumleves foltot?

Sajnos, amint a baktériumos levélfoltosság tünetei megjelennek a paprika növényein, késő megmenteni őket. Ha azonban óvintézkedéseket teszünk a még a következő szezon ültetése előtt, akkor nagyobb esély van arra, hogy a jövőben megelőzhessük a levélfoltosság problémáját. 

A vetésforgó segíthet megakadályozni a paprika baktériumos levélfoltosságát. Ne ültessünk paprikát vagy paradicsomot olyan helyre, ahol a növények egyikét termesztettük az elmúlt négy vagy öt évben.

A szezon végén távolítsunk el minden növényi hulladékot a kertből és pusztítsuk el. Ne komposztáljuk a növényi törmeléket, amely tartalmazhatja a betegséget. Ha a terület tiszta az összes látható hulladékról, akkor a talajt forgassuk át lapáttal a maradék baktériumok eltemetéséhez.

A baktérium a nedves talaj fröccsenésével terjed a levelekre. Csökkentsük a fröccsöntést egy áztató tömlő segítségével, és kerüljük el a felső öntözést, vagyis ügyeljünk rá, hogy a növényeket a gyökereknél locsoljuk. 

A baktériumos levélfolt a fertőzött magokon is tovább terjed. Vásároljunk tanúsított betegségmentes magokat és palántákat, amelyeket bármely kertészetben megtehetünk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-07

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

A gyomírtástól, még a legtöbb profi kertész is fél, de szeretnénk elkerülni a vegyi gyomirtókat, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

További cikkek ebben a témában