A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hogyan lehet kezelni a paprika baktériumos levélfoltosságát?

SzSz

A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Súlyos esetekben a növények meg is halhatnak. Amint a betegség megjelenik, onnantól sajnos nincs gyógymód rá, azonban számos dologgal megelőzhetjük a betegség terjedését. Ismerd meg a paprika levélfoltosságával kapcsolatos tudnivalókat és annak kezelési módszerét. 

Mi okozza a paprika bakteriális levélfoltját?

A Xanthomonas campestris pv. Baktérium a vesicatoria baktérium okozza a paprika levélfoltját. A nyári virágzás során és gyakori esőzésekkel terjed. A baktérium növényi törmelékkel egyaránt terjed a talajban és a fertőzött magokon keresztül is.

A bakteriális levélfolt tünetei

A bakteriális levélfolt olyan elváltozásokat okoz a leveleken, amelyek úgy néznek ki, mintha vízzel átitattuk volna. Ezek a sérülések általában az alsó leveleken kezdődnek. A betegség előrehaladtával sötét, lila-barna foltok alakulnak ki, világos középponttal. A paprika bakteriális levélfoltja foltosodást és repedéseket okoz a termésben. A repedések miatt pedig más betegségek, kórokozók könnyebben megtámadhatják a paprikát.

hirdetes

Nincsen egy olyan paprikafajta sem, amely megbízhatóan ellenállóak lennének a bakteriális levéltfoltosság minden típusára, de egyes fajoknak nagyobb az ellenállóképessége, így ezeknél könnyebb a betegség megelőzése. 

Réztartalmú rovarirtó szerek szintén hasznosak a betegség megelőzésében. A legtöbb esetben azonban a betegség megjelenése után a réz nem hatékony a levélfoltok kezelésében. Használj réztartalmú rovarirtószereket a szezon elején, ha már az előző években problémáid voltak a betegséggel a kertben.

hirdetes

Hogyan kezeljük a baktériumleves foltot?

Sajnos, amint a baktériumos levélfoltosság tünetei megjelennek a paprika növényein, késő megmenteni őket. Ha azonban óvintézkedéseket teszünk a még a következő szezon ültetése előtt, akkor nagyobb esély van arra, hogy a jövőben megelőzhessük a levélfoltosság problémáját. 

A vetésforgó segíthet megakadályozni a paprika baktériumos levélfoltosságát. Ne ültessünk paprikát vagy paradicsomot olyan helyre, ahol a növények egyikét termesztettük az elmúlt négy vagy öt évben.

A szezon végén távolítsunk el minden növényi hulladékot a kertből és pusztítsuk el. Ne komposztáljuk a növényi törmeléket, amely tartalmazhatja a betegséget. Ha a terület tiszta az összes látható hulladékról, akkor a talajt forgassuk át lapáttal a maradék baktériumok eltemetéséhez.

A baktérium a nedves talaj fröccsenésével terjed a levelekre. Csökkentsük a fröccsöntést egy áztató tömlő segítségével, és kerüljük el a felső öntözést, vagyis ügyeljünk rá, hogy a növényeket a gyökereknél locsoljuk. 

A baktériumos levélfolt a fertőzött magokon is tovább terjed. Vásároljunk tanúsított betegségmentes magokat és palántákat, amelyeket bármely kertészetben megtehetünk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


lupinózis (csillagfürtmérgezés, lupinosis)

régebben, többnyire lovakban ésjuhokbanelőf., ált. rosszulléttel, bő vizeléssel,... Tovább

takarmányozási hibák

bekövetkeznek, ha az állatokkal nem az igényeiknek megfelelő beltartalmú, hibás v. romlott... Tovább

Tovább a lexikonra