A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

hirdetes

Hogyan lehet kezelni a paprika baktériumos levélfoltosságát?

SzSz, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Súlyos esetekben a növények meg is halhatnak. Amint a betegség megjelenik, onnantól sajnos nincs gyógymód rá, azonban számos dologgal megelőzhetjük a betegség terjedését. Ismerd meg a paprika levélfoltosságával kapcsolatos tudnivalókat és annak kezelési módszerét. 

Mi okozza a paprika bakteriális levélfoltját?

A Xanthomonas campestris pv. Baktérium a vesicatoria baktérium okozza a paprika levélfoltját. A nyári virágzás során és gyakori esőzésekkel terjed. A baktérium növényi törmelékkel egyaránt terjed a talajban és a fertőzött magokon keresztül is.

A bakteriális levélfolt tünetei

A bakteriális levélfolt olyan elváltozásokat okoz a leveleken, amelyek úgy néznek ki, mintha vízzel átitattuk volna. Ezek a sérülések általában az alsó leveleken kezdődnek. A betegség előrehaladtával sötét, lila-barna foltok alakulnak ki, világos középponttal. A paprika bakteriális levélfoltja foltosodást és repedéseket okoz a termésben. A repedések miatt pedig más betegségek, kórokozók könnyebben megtámadhatják a paprikát.

hirdetes

Nincsen egy olyan paprikafajta sem, amely megbízhatóan ellenállóak lennének a bakteriális levéltfoltosság minden típusára, de egyes fajoknak nagyobb az ellenállóképessége, így ezeknél könnyebb a betegség megelőzése. 

Réztartalmú rovarirtó szerek szintén hasznosak a betegség megelőzésében. A legtöbb esetben azonban a betegség megjelenése után a réz nem hatékony a levélfoltok kezelésében. Használj réztartalmú rovarirtószereket a szezon elején, ha már az előző években problémáid voltak a betegséggel a kertben.

hirdetes

Hogyan kezeljük a baktériumleves foltot?

Sajnos, amint a baktériumos levélfoltosság tünetei megjelennek a paprika növényein, késő megmenteni őket. Ha azonban óvintézkedéseket teszünk a még a következő szezon ültetése előtt, akkor nagyobb esély van arra, hogy a jövőben megelőzhessük a levélfoltosság problémáját. 

A vetésforgó segíthet megakadályozni a paprika baktériumos levélfoltosságát. Ne ültessünk paprikát vagy paradicsomot olyan helyre, ahol a növények egyikét termesztettük az elmúlt négy vagy öt évben.

A szezon végén távolítsunk el minden növényi hulladékot a kertből és pusztítsuk el. Ne komposztáljuk a növényi törmeléket, amely tartalmazhatja a betegséget. Ha a terület tiszta az összes látható hulladékról, akkor a talajt forgassuk át lapáttal a maradék baktériumok eltemetéséhez.

A baktérium a nedves talaj fröccsenésével terjed a levelekre. Csökkentsük a fröccsöntést egy áztató tömlő segítségével, és kerüljük el a felső öntözést, vagyis ügyeljünk rá, hogy a növényeket a gyökereknél locsoljuk. 

A baktériumos levélfolt a fertőzött magokon is tovább terjed. Vásároljunk tanúsított betegségmentes magokat és palántákat, amelyeket bármely kertészetben megtehetünk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

allergia (túlérzékenység)

akkor alakul ki, ha a szervezetbe ismételten bejutott —>antigén és az ->ellenanyagok... Tovább

Bács-Kiskun Megyei Földhivatal

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv; Altípus: Központi közigazgatási szervek területi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növényvédelem permetezés