notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hogyan lehet kezelni a paprika baktériumos levélfoltosságát?

SzSz

A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!

A paprika batkréiumos levélfoltossága: Hogyan kezeljük?

Súlyos esetekben a növények meg is halhatnak. Amint a betegség megjelenik, onnantól sajnos nincs gyógymód rá, azonban számos dologgal megelőzhetjük a betegség terjedését. Ismerd meg a paprika levélfoltosságával kapcsolatos tudnivalókat és annak kezelési módszerét. 

Mi okozza a paprika bakteriális levélfoltját?

A Xanthomonas campestris pv. Baktérium a vesicatoria baktérium okozza a paprika levélfoltját. A nyári virágzás során és gyakori esőzésekkel terjed. A baktérium növényi törmelékkel egyaránt terjed a talajban és a fertőzött magokon keresztül is.

A bakteriális levélfolt tünetei

A bakteriális levélfolt olyan elváltozásokat okoz a leveleken, amelyek úgy néznek ki, mintha vízzel átitattuk volna. Ezek a sérülések általában az alsó leveleken kezdődnek. A betegség előrehaladtával sötét, lila-barna foltok alakulnak ki, világos középponttal. A paprika bakteriális levélfoltja foltosodást és repedéseket okoz a termésben. A repedések miatt pedig más betegségek, kórokozók könnyebben megtámadhatják a paprikát.

hirdetes

Nincsen egy olyan paprikafajta sem, amely megbízhatóan ellenállóak lennének a bakteriális levéltfoltosság minden típusára, de egyes fajoknak nagyobb az ellenállóképessége, így ezeknél könnyebb a betegség megelőzése. 

Réztartalmú rovarirtó szerek szintén hasznosak a betegség megelőzésében. A legtöbb esetben azonban a betegség megjelenése után a réz nem hatékony a levélfoltok kezelésében. Használj réztartalmú rovarirtószereket a szezon elején, ha már az előző években problémáid voltak a betegséggel a kertben.

hirdetes

Hogyan kezeljük a baktériumleves foltot?

Sajnos, amint a baktériumos levélfoltosság tünetei megjelennek a paprika növényein, késő megmenteni őket. Ha azonban óvintézkedéseket teszünk a még a következő szezon ültetése előtt, akkor nagyobb esély van arra, hogy a jövőben megelőzhessük a levélfoltosság problémáját. 

A vetésforgó segíthet megakadályozni a paprika baktériumos levélfoltosságát. Ne ültessünk paprikát vagy paradicsomot olyan helyre, ahol a növények egyikét termesztettük az elmúlt négy vagy öt évben.

A szezon végén távolítsunk el minden növényi hulladékot a kertből és pusztítsuk el. Ne komposztáljuk a növényi törmeléket, amely tartalmazhatja a betegséget. Ha a terület tiszta az összes látható hulladékról, akkor a talajt forgassuk át lapáttal a maradék baktériumok eltemetéséhez.

A baktérium a nedves talaj fröccsenésével terjed a levelekre. Csökkentsük a fröccsöntést egy áztató tömlő segítségével, és kerüljük el a felső öntözést, vagyis ügyeljünk rá, hogy a növényeket a gyökereknél locsoljuk. 

A baktériumos levélfolt a fertőzött magokon is tovább terjed. Vásároljunk tanúsított betegségmentes magokat és palántákat, amelyeket bármely kertészetben megtehetünk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

pántlikafű (Typhoides arundinacea [L.] Mnch.)

a —>pázsitfüvek családjának tagja. Laza bokrú, hosszú tarackot nevelő, magasra növő... Tovább

Tovább a lexikonra