Papagájod gyenge, magába roskad, közönyös, kedvetlen? Tollait gyakran felborzolja, lecsökkent a mozgásigénye? Figyelj oda nagyon rám, mert lehet, hogy beteg. Papagáj tartó vagy? Akkor ezt mindenképp olvasd el.

Papagájok betegségei

Kucsma Vivien, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget. Ennek érdekében ellenőrizzük minden nap, hogy papagájunk rendesen eszik és iszik-e, milyen a viselkedése, esetleg többet alszik-e a szokásosnál.

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.

Ahhoz, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, a legfontosabb teendő a higiénia fenntartása. A madarak székletét érdemes legalább minden második napon eltávolítani, a kalitkát pedig havonta átmosni fertőtlenítőszerrel, például Flóraszepttel. A betegségekkel szemben a legellenállóbbak a kerti volierben tartott madarak. A madarakat azonban ne tartsuk más madarak, például baromfi ól közelében, a lokális fertőzés könnyen tömeges kimúlásba csaphat át ilyenkor.

 
Ha a megelőzés nem hatékony, vagy más okból megbetegszik egyik madarunk, a kór korai felismerése döntő lehet. A legtöbb betegséget csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha idejében kezdjük meg a kúrát. Ha egy papagájon a következő tüneteket vesszük észre, akkor beteg:
 
Magába roskad, közönyös, kedvetlen.
• A hirtelen szelídülés mindig gyanús.
• Gyenge, sovány, kiáll a mellcsontja, hiába eszik megfelelően.
• Tollait gyakran felborzolja, lecsökken a mozgásigénye, sokat tartózkodik a földön.
• Rendellenes, ha társaitól eltérően nem egy lábon, hanem két lábon alszik.
• A légzése hallhatóan nehézkes, billegeti a farktollát.
• Ürüléke alaktalan, híg és a megszokottól eltérő színű.
 
Ha bármilyen okból nem tudjuk madarunkat azonnal orvoshoz vinni, néhány óvintézkedés elengedhetetlen ilyenkor. A beteg madarat el kell különíteni a többitől egyrészt, mert nem akarjuk, hogy a fertőzést elterjessze az egészséges példányok közt, másrészt a beteg állatnak ilyenkor jót tesz a nyugalom.
 
Sokszor megtörténik, hogy a beteg állatot addig piszkálják a társai, amíg el nem pusztul. Ez egy természetes, és ösztönös reakció általában szinte minden állatnál. A karanténban lévő madárnak egy állandó, 24 °C-os környezetet kell biztosítani. Infravörös lámpa segítségével a kalitka egyik sarkát tartsuk melegebben, mint a többi részt. Ha az állatnak melegebbre van szüksége, aláhúzódik.
 
A lámpa éjjel-nappal be lehet kapcsolva, de alváshoz legyen egy elkülönített hűvösebb rész is, amit kendővel takarunk le. A kalitka aljára tegyünk puha anyagot, ha az állat esetleg leesne. Így nem üti meg magát a kemény aljzaton.

 Élősködők

 
Nyaranta a szabadba kihelyezett kalitkások, vagy kerti voileresek ki vannak téve a szúnyogoknak. A lábukat ért csípést rendszerint addig piszkálják a csőrükkel, míg ki nem sebesedik és begyullad. Legrosszabb esetben a madár lába vagy lábujja elhal. A megcsípett madár lábát Vietnámi balzsammal vagy petróleummal leecseteljük, majd Chlorocid kenőccsel bekenjük.
 

Légcsőféreg

 
Egy Syngamus trachea nevű apró élősködő féreg okozza a betegséget. Köztigazdaként a földigiliszta hordozza és mikor a madár megeszik egy hordozó gilisztát a benne élő féreg megtapad a madár légcsövén. Fokozódó gyengeség, nehézkes légzés, köhögés és tüsszögés a tünetei. Gyógyítani Mebenvet granulátummal lehet egy héten át. 
 

 Légzőszervi betegség

 
Ha a madár légúti megbetegedésben szenved, légzése sípoló lesz, később pedig fullad, sőt köhöghet is. Kezelése különítsük el társaitól és tegyük meleg, de nem túl párás helyre és itassunk vele teát. A kalitka aljára tegyünk Paxirasol oldatban áztatott vattát úgy, hogy azt a madár ne érje el.
 

Lábak, ujjak

 
A madár lábára húzott gyűrű sose legyen szoros. Emiatt már sokszor kellett amputációt végezni. A csüd és az ujjak törése általában könnyen gyógyítható. Előfordulhat néha bénulás is. Ilyenkor a madár a lábát ügyetlenül használja, ujjai nem egyenesednek ki. Ennek oka lehet idegsérülés, agydaganat, hiánybetegségek, mérgezések. Azonban javulást csak hiánybetegségek esetében lehet elérni.
 

Érzékszervek megbetegedései

 
A fül megbetegedései közt gyakori a gyulladás. A külső hallójárat-gyulladást arról lehet felismerni, hogy a madár a füle felé kapkod, fejét rázza, füle pedig váladékozik. Az azonnali kezelés elengedhetetlen. Ha nem kezeljük, a képződő genny áttörheti a vékony madárkoponyát és agyhártyagyulladást okoz.
A szem gyulladása szintén könnyen felismerhető.
 
Ilyenkor a szemhéj megvastagszik, kivörösödik, a madár felé kapkod, próbálja megtörölni. Kiváltó oka lehet a huzat, sérülés, egy idegen test, vagy fertőzés. Kezelni szemcseppel célszerű (pl. Neomycin, vagy Brulamycin).
A csőrnél elsősorban a nyelvsérülést kell megemlíteni. Csipegetés közben a nyelvüket esetleg valamilyen kiálló, vagy éles felületen megsérthetik. A nyelv elég vérzékeny és nehéz elállítani a vérzést. Csillapítani úgy lehet, hogy ha egy kevés timsót hideg vízben feloldunk és belemártjuk a csőrét.
 

 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

immundiagnosztikai próbák

fontos szerepet töltenek be a fertőző betegségek megállapításában és a kórokozók... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok