notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Papagájod gyenge, magába roskad, közönyös, kedvetlen? Tollait gyakran felborzolja, lecsökkent a mozgásigénye? Figyelj oda nagyon rám, mert lehet, hogy beteg. Papagáj tartó vagy? Akkor ezt mindenképp olvasd el.

hirdetes

Papagájok betegségei

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget. Ennek érdekében ellenőrizzük minden nap, hogy papagájunk rendesen eszik és iszik-e, milyen a viselkedése, esetleg többet alszik-e a szokásosnál.

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.

 

Ahhoz, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, a legfontosabb teendő a higiénia fenntartása. A madarak székletét érdemes legalább minden második napon eltávolítani, a kalitkát pedig havonta átmosni fertőtlenítőszerrel, például Flóraszepttel. A betegségekkel szemben a legellenállóbbak a kerti volierben tartott madarak. A madarakat azonban ne tartsuk más madarak, például baromfi ól közelében, a lokális fertőzés könnyen tömeges kimúlásba csaphat át ilyenkor.
 
Ha a megelőzés nem hatékony, vagy más okból megbetegszik egyik madarunk, a kór korai felismerése döntő lehet. A legtöbb betegséget csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha idejében kezdjük meg a kúrát. Ha egy papagájon a következő tüneteket vesszük észre, akkor beteg:
 
Magába roskad, közönyös, kedvetlen.
• A hirtelen szelídülés mindig gyanús.
• Gyenge, sovány, kiáll a mellcsontja, hiába eszik megfelelően.
• Tollait gyakran felborzolja, lecsökken a mozgásigénye, sokat tartózkodik a földön.
• Rendellenes, ha társaitól eltérően nem egy lábon, hanem két lábon alszik.
• A légzése hallhatóan nehézkes, billegeti a farktollát.
• Ürüléke alaktalan, híg és a megszokottól eltérő színű.
 
Ha bármilyen okból nem tudjuk madarunkat azonnal orvoshoz vinni, néhány óvintézkedés elengedhetetlen ilyenkor. A beteg madarat el kell különíteni a többitől egyrészt, mert nem akarjuk, hogy a fertőzést elterjessze az egészséges példányok közt, másrészt a beteg állatnak ilyenkor jót tesz a nyugalom. Sokszor megtörténik, hogy a beteg állatot addig piszkálják a társai, amíg el nem pusztul. Ez egy természetes, és ösztönös reakció általában szinte minden állatnál. A karanténban lévő madárnak egy állandó, 24 °C-os környezetet kell biztosítani. Infravörös lámpa segítségével a kalitka egyik sarkát tartsuk melegebben, mint a többi részt. Ha az állatnak melegebbre van szüksége, aláhúzódik. A lámpa éjjel-nappal be lehet kapcsolva, de alváshoz legyen egy elkülönített hűvösebb rész is, amit kendővel takarunk le. A kalitka aljára tegyünk puha anyagot, ha az állat esetleg leesne. Így nem üti meg magát a kemény aljzaton.

 

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
 Élősködők
 
Nyaranta a szabadba kihelyezett kalitkások, vagy kerti voileresek ki vannak téve a szúnyogoknak. A lábukat ért csípést rendszerint addig piszkálják a csőrükkel, míg ki nem sebesedik és begyullad. Legrosszabb esetben a madár lába vagy lábujja elhal. A megcsípett madár lábát Vietnámi balzsammal vagy petróleummal leecseteljük, majd Chlorocid kenőccsel bekenjük.
 
Légcsőféreg
 
Egy Syngamus trachea nevű apró élősködő féreg okozza a betegséget. Köztigazdaként a földigiliszta hordozza és mikor a madár megeszik egy hordozó gilisztát a benne élő féreg megtapad a madár légcsövén. Fokozódó gyengeség, nehézkes légzés, köhögés és tüsszögés a tünetei. Gyógyítani Mebenvet granulátummal lehet egy héten át. 
hirdetes
 
 Légzőszervi betegség
 
Ha a madár légúti megbetegedésben szenved, légzése sípoló lesz, később pedig fullad, sőt köhöghet is. Kezelése különítsük el társaitól és tegyük meleg, de nem túl párás helyre és itassunk vele teát. A kalitka aljára tegyünk Paxirasol oldatban áztatott vattát úgy, hogy azt a madár ne érje el.
 
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Lábak, ujjak
 
A madár lábára húzott gyűrű sose legyen szoros. Emiatt már sokszor kellett amputációt végezni. A csüd és az ujjak törése általában könnyen gyógyítható. Előfordulhat néha bénulás is. Ilyenkor a madár a lábát ügyetlenül használja, ujjai nem egyenesednek ki. Ennek oka lehet idegsérülés, agydaganat, hiánybetegségek, mérgezések. Azonban javulást csak hiánybetegségek esetében lehet elérni.
 
Érzékszervek megbetegedései
 
A fül megbetegedései közt gyakori a gyulladás. A külső hallójárat-gyulladást arról lehet felismerni, hogy a madár a füle felé kapkod, fejét rázza, füle pedig váladékozik. Az azonnali kezelés elengedhetetlen. Ha nem kezeljük, a képződő genny áttörheti a vékony madárkoponyát és agyhártyagyulladást okoz.
A szem gyulladása szintén könnyen felismerhető. Ilyenkor a szemhéj megvastagszik, kivörösödik, a madár felé kapkod, próbálja megtörölni. Kiváltó oka lehet a huzat, sérülés, egy idegen test, vagy fertőzés. Kezelni szemcseppel célszerű (pl. Neomycin, vagy Brulamycin).
A csőrnél elsősorban a nyelvsérülést kell megemlíteni. Csipegetés közben a nyelvüket esetleg valamilyen kiálló, vagy éles felületen megsérthetik. A nyelv elég vérzékeny és nehéz elállítani a vérzést. Csillapítani úgy lehet, hogy ha egy kevés timsót hideg vízben feloldunk és belemártjuk a csőrét.
 
Papagájkór
 
A papagájkór gyakori jelenség lehet nagyüzemekben, azonban kis egyszámú csoportban is felütheti a fejét. Gyakran említik egy lapon az emberek a papagájkórt a madárinfluenzával, pedig semmi közük egymáshoz. A papagájkórt egy baktérium okozza míg a madárinfluenzás egy vírus. A papagájkór azon kórokozók egyike, amely az emberi szervezetben atípusos tüdőgyulladást okozhat. Magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal jár a kór, de antibiotikumos kezeléssel és pihenéssel gyorsan gyógyítható, ha nem lép fel szövődmény.
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Tojásvisszamaradás
 
A tojógörcs és a tojás visszamaradása főleg fiatal, ritkábban pedig az idősebb madaraknál fordul elő. A tojó ilyenkor nyugtalan, tollát borzolja, kloákáját az aljzathoz dörzsöli, erőlködik. Ha kézbe vesszük, jól kitapintható testében a tojás. Akár el is pusztulhat a madár, ha nem segítünk rajta. Ilyenkor a madár kloákájába csöppenteni szoktak pár csepp olajat, és a madarat meleg helyre teszik. Ha ez mégsem segít, forduljunk állatorvoshoz, aki esetleg finom masszázzsal kisegíti a tojást a madárból. Csakis szakember masszírozhatja meg a madarat, mert ha a tojás eltörik, a madár esetleg belepusztul.
hirdetes
 
Vitamin- és ásványianyag-hiány
 
A rosszul táplált madaraknál vitaminhiány fordulhat elő. Megelőzni és gyógyítani is lehet, ha Phylasol-Combi készítményből egy késhegynyit 1 liter vízben oldva adunk az ivóvízbe. Az A-vitamin hiánya akadályozza a húgysav képződését. A D-vitamin hiánya mészsóforgalom-zavart okoz, ami előidézője a csontbetegségeknek. Az E-vitamin a szaporodást segíti elő. A C-vitamin hiányából erednek a nyálkahártya és a véredények megbetegedései. Megelőzni sok zöldség etetésével lehet. A mész és a foszfor hiánya a csontfejlődésre és a tollfejlődésre hat károsan. A madaraknak szükségük van még ezen kívül K2-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokra is. Ezek zömét a zöldeleségből és a tojásos eleségből pótolják.
 
Emésztőszervi megbetegedések
 
A madár ürülékét rendszeresen kísérjük figyelemmel. Ha hasmenést észlelünk, a mageleségbe vagy a lágyeleségbe keverjünk kevés mákot. A mák megfogja a székletet és kiválóan enyhíti a bélgyulladást. Súlyosabb esetben vízben oldott Neo-Te-Sol, vagy Tetrán 4-5 napos kúrájával gyógyítható a betegség.
Székrekedés esetén a csőrbe vagy a végbélbe 1-2 csepp olíva-, ricinus-, vagy étolajat kell cseppenteni. A zöldeleség ilyenkor állandó kell, hogy legyen.
Megeshet, hogy olyan zöldeleséget adunk a madárnak, amelyet korábban permeteztek. Enyhe mérgezés esetén Carovagan port vízben, vagy teában feloldjuk, és ezt itatjuk madarunkkal.
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Atkák
 
Az atkák gyakran a légutak nyálkahártyáit károsítják és gyulladást okoznak. A beteg madarat azonnal el kell különíteni, hogy a többit ne fertőzze meg. A kalitkát rögtön forrázzuk le és fertőtlenítsük. A torokatka gyógyítására hatásos módszer a Bogáncs rovarölő spray belélegeztetése.
Papagájok betegségei – Bőrgombásodás
Legtöbbször a fejbőrön és a csőr környékén jelentkezik a bőrgomba. A fehéres színű, majd egyre vastagabb, szürkés bevonatot képező gomba miatt kihullnak a tollak és kipikkelyesedik a bőr. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint a rüh. Kezelni 1 % tripaflavin, 30% alkohol, és desztillált vízből álló oldat ecsetelésével lehet.
 
Csőrpenész
 
A Candida albicans nevű gomba okozza a csőrpenészt. Az egészséges állatokon tünetmentesen van jelen. Ha azonban a madár immunrendszere valamilyen okból legyengül, a gomba elszaporodik. Ilyenkor a madár kedvetlen, étvágytalan. A Csőr üregében és garatban fehéres bevonat keletkezik, ami továbbterjedhet az emésztőcsatorna más részeire is. 0,8%-os jódkáli-oldattat, vagy Nizoral tabletta porrá tört és vízbe kevert oldatával felszámolható a betegség.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
910 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 438 049
Közösség

defektus

állandó jellegű kóros alaki eltérés, amely gyakran -> fejlődési rendellenességből... Tovább

foltos bürök (büdös bürök, Conium maculatum L.)

az —>ernyősök családjába tartozó, nitrogénben gazdag talajú gyomtársulásokban élő,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 155

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok