Papagájod gyenge, magába roskad, közönyös, kedvetlen? Tollait gyakran felborzolja, lecsökkent a mozgásigénye? Figyelj oda nagyon rám, mert lehet, hogy beteg. Papagáj tartó vagy? Akkor ezt mindenképp olvasd el.

hirdetes

Papagájok betegségei

Kucsma Vivien

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget. Ennek érdekében ellenőrizzük minden nap, hogy papagájunk rendesen eszik és iszik-e, milyen a viselkedése, esetleg többet alszik-e a szokásosnál.

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.

 

Ahhoz, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, a legfontosabb teendő a higiénia fenntartása. A madarak székletét érdemes legalább minden második napon eltávolítani, a kalitkát pedig havonta átmosni fertőtlenítőszerrel, például Flóraszepttel. A betegségekkel szemben a legellenállóbbak a kerti volierben tartott madarak. A madarakat azonban ne tartsuk más madarak, például baromfi ól közelében, a lokális fertőzés könnyen tömeges kimúlásba csaphat át ilyenkor.
 
Ha a megelőzés nem hatékony, vagy más okból megbetegszik egyik madarunk, a kór korai felismerése döntő lehet. A legtöbb betegséget csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha idejében kezdjük meg a kúrát. Ha egy papagájon a következő tüneteket vesszük észre, akkor beteg:
 
Magába roskad, közönyös, kedvetlen.
• A hirtelen szelídülés mindig gyanús.
• Gyenge, sovány, kiáll a mellcsontja, hiába eszik megfelelően.
• Tollait gyakran felborzolja, lecsökken a mozgásigénye, sokat tartózkodik a földön.
• Rendellenes, ha társaitól eltérően nem egy lábon, hanem két lábon alszik.
• A légzése hallhatóan nehézkes, billegeti a farktollát.
• Ürüléke alaktalan, híg és a megszokottól eltérő színű.
 
Ha bármilyen okból nem tudjuk madarunkat azonnal orvoshoz vinni, néhány óvintézkedés elengedhetetlen ilyenkor. A beteg madarat el kell különíteni a többitől egyrészt, mert nem akarjuk, hogy a fertőzést elterjessze az egészséges példányok közt, másrészt a beteg állatnak ilyenkor jót tesz a nyugalom. Sokszor megtörténik, hogy a beteg állatot addig piszkálják a társai, amíg el nem pusztul. Ez egy természetes, és ösztönös reakció általában szinte minden állatnál. A karanténban lévő madárnak egy állandó, 24 °C-os környezetet kell biztosítani. Infravörös lámpa segítségével a kalitka egyik sarkát tartsuk melegebben, mint a többi részt. Ha az állatnak melegebbre van szüksége, aláhúzódik. A lámpa éjjel-nappal be lehet kapcsolva, de alváshoz legyen egy elkülönített hűvösebb rész is, amit kendővel takarunk le. A kalitka aljára tegyünk puha anyagot, ha az állat esetleg leesne. Így nem üti meg magát a kemény aljzaton.

 

A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
 Élősködők
 
Nyaranta a szabadba kihelyezett kalitkások, vagy kerti voileresek ki vannak téve a szúnyogoknak. A lábukat ért csípést rendszerint addig piszkálják a csőrükkel, míg ki nem sebesedik és begyullad. Legrosszabb esetben a madár lába vagy lábujja elhal. A megcsípett madár lábát Vietnámi balzsammal vagy petróleummal leecseteljük, majd Chlorocid kenőccsel bekenjük.
 
Légcsőféreg
 
Egy Syngamus trachea nevű apró élősködő féreg okozza a betegséget. Köztigazdaként a földigiliszta hordozza és mikor a madár megeszik egy hordozó gilisztát a benne élő féreg megtapad a madár légcsövén. Fokozódó gyengeség, nehézkes légzés, köhögés és tüsszögés a tünetei. Gyógyítani Mebenvet granulátummal lehet egy héten át. 
hirdetes
 
 Légzőszervi betegség
 
Ha a madár légúti megbetegedésben szenved, légzése sípoló lesz, később pedig fullad, sőt köhöghet is. Kezelése különítsük el társaitól és tegyük meleg, de nem túl párás helyre és itassunk vele teát. A kalitka aljára tegyünk Paxirasol oldatban áztatott vattát úgy, hogy azt a madár ne érje el.
 
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Lábak, ujjak
 
A madár lábára húzott gyűrű sose legyen szoros. Emiatt már sokszor kellett amputációt végezni. A csüd és az ujjak törése általában könnyen gyógyítható. Előfordulhat néha bénulás is. Ilyenkor a madár a lábát ügyetlenül használja, ujjai nem egyenesednek ki. Ennek oka lehet idegsérülés, agydaganat, hiánybetegségek, mérgezések. Azonban javulást csak hiánybetegségek esetében lehet elérni.
 
Érzékszervek megbetegedései
 
A fül megbetegedései közt gyakori a gyulladás. A külső hallójárat-gyulladást arról lehet felismerni, hogy a madár a füle felé kapkod, fejét rázza, füle pedig váladékozik. Az azonnali kezelés elengedhetetlen. Ha nem kezeljük, a képződő genny áttörheti a vékony madárkoponyát és agyhártyagyulladást okoz.
A szem gyulladása szintén könnyen felismerhető. Ilyenkor a szemhéj megvastagszik, kivörösödik, a madár felé kapkod, próbálja megtörölni. Kiváltó oka lehet a huzat, sérülés, egy idegen test, vagy fertőzés. Kezelni szemcseppel célszerű (pl. Neomycin, vagy Brulamycin).
A csőrnél elsősorban a nyelvsérülést kell megemlíteni. Csipegetés közben a nyelvüket esetleg valamilyen kiálló, vagy éles felületen megsérthetik. A nyelv elég vérzékeny és nehéz elállítani a vérzést. Csillapítani úgy lehet, hogy ha egy kevés timsót hideg vízben feloldunk és belemártjuk a csőrét.
 
Papagájkór
 
A papagájkór gyakori jelenség lehet nagyüzemekben, azonban kis egyszámú csoportban is felütheti a fejét. Gyakran említik egy lapon az emberek a papagájkórt a madárinfluenzával, pedig semmi közük egymáshoz. A papagájkórt egy baktérium okozza míg a madárinfluenzás egy vírus. A papagájkór azon kórokozók egyike, amely az emberi szervezetben atípusos tüdőgyulladást okozhat. Magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal jár a kór, de antibiotikumos kezeléssel és pihenéssel gyorsan gyógyítható, ha nem lép fel szövődmény.
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Tojásvisszamaradás
 
A tojógörcs és a tojás visszamaradása főleg fiatal, ritkábban pedig az idősebb madaraknál fordul elő. A tojó ilyenkor nyugtalan, tollát borzolja, kloákáját az aljzathoz dörzsöli, erőlködik. Ha kézbe vesszük, jól kitapintható testében a tojás. Akár el is pusztulhat a madár, ha nem segítünk rajta. Ilyenkor a madár kloákájába csöppenteni szoktak pár csepp olajat, és a madarat meleg helyre teszik. Ha ez mégsem segít, forduljunk állatorvoshoz, aki esetleg finom masszázzsal kisegíti a tojást a madárból. Csakis szakember masszírozhatja meg a madarat, mert ha a tojás eltörik, a madár esetleg belepusztul.
hirdetes
 
Vitamin- és ásványianyag-hiány
 
A rosszul táplált madaraknál vitaminhiány fordulhat elő. Megelőzni és gyógyítani is lehet, ha Phylasol-Combi készítményből egy késhegynyit 1 liter vízben oldva adunk az ivóvízbe. Az A-vitamin hiánya akadályozza a húgysav képződését. A D-vitamin hiánya mészsóforgalom-zavart okoz, ami előidézője a csontbetegségeknek. Az E-vitamin a szaporodást segíti elő. A C-vitamin hiányából erednek a nyálkahártya és a véredények megbetegedései. Megelőzni sok zöldség etetésével lehet. A mész és a foszfor hiánya a csontfejlődésre és a tollfejlődésre hat károsan. A madaraknak szükségük van még ezen kívül K2-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokra is. Ezek zömét a zöldeleségből és a tojásos eleségből pótolják.
 
Emésztőszervi megbetegedések
 
A madár ürülékét rendszeresen kísérjük figyelemmel. Ha hasmenést észlelünk, a mageleségbe vagy a lágyeleségbe keverjünk kevés mákot. A mák megfogja a székletet és kiválóan enyhíti a bélgyulladást. Súlyosabb esetben vízben oldott Neo-Te-Sol, vagy Tetrán 4-5 napos kúrájával gyógyítható a betegség.
Székrekedés esetén a csőrbe vagy a végbélbe 1-2 csepp olíva-, ricinus-, vagy étolajat kell cseppenteni. A zöldeleség ilyenkor állandó kell, hogy legyen.
Megeshet, hogy olyan zöldeleséget adunk a madárnak, amelyet korábban permeteztek. Enyhe mérgezés esetén Carovagan port vízben, vagy teában feloldjuk, és ezt itatjuk madarunkkal.
A betegségek gyógyításánál a legfontosabb mindig, hogy a beteg madarat felismerjük, illetve megelőzzük a betegséget.
Atkák
 
Az atkák gyakran a légutak nyálkahártyáit károsítják és gyulladást okoznak. A beteg madarat azonnal el kell különíteni, hogy a többit ne fertőzze meg. A kalitkát rögtön forrázzuk le és fertőtlenítsük. A torokatka gyógyítására hatásos módszer a Bogáncs rovarölő spray belélegeztetése.
Papagájok betegségei – Bőrgombásodás
Legtöbbször a fejbőrön és a csőr környékén jelentkezik a bőrgomba. A fehéres színű, majd egyre vastagabb, szürkés bevonatot képező gomba miatt kihullnak a tollak és kipikkelyesedik a bőr. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint a rüh. Kezelni 1 % tripaflavin, 30% alkohol, és desztillált vízből álló oldat ecsetelésével lehet.
 
Csőrpenész
 
A Candida albicans nevű gomba okozza a csőrpenészt. Az egészséges állatokon tünetmentesen van jelen. Ha azonban a madár immunrendszere valamilyen okból legyengül, a gomba elszaporodik. Ilyenkor a madár kedvetlen, étvágytalan. A Csőr üregében és garatban fehéres bevonat keletkezik, ami továbbterjedhet az emésztőcsatorna más részeire is. 0,8%-os jódkáli-oldattat, vagy Nizoral tabletta porrá tört és vízbe kevert oldatával felszámolható a betegség.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


szakadás

a ->vongálás súlyos alakja, amikor a lágy szövetek folytonossága megszakad (pl. ínszakadás,... Tovább

88/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok