Érdekességek a kutyákról, amik Téged is meglepnek

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Négy lábú csaholó kedvenceink varázslatos lények, ezt mind tudjuk. Néhány szuperképességüket és varázslatos tulajdonságukat azonban nem kötik mindig az orrunkra. Lássuk, mi mindent nem tudunk még leghűségesebb barátainkról, a kutyákról!

Kutyák, kutyák mindenhol

No.1. érdekesség a kutyákról


A kutyák körülbelül annyira okosak, mint egy kétéves gyerkőc – vagy egy kicsit még okosabbak is. Körülbelül 250 szót, jelzést képesek ugyanis megjegyezni, amely megegyezik egy körülbelül két éves gyermek szókincsével. Ezen túl ötig is „el tudnak számolni”, amit a gyerekek egyébként még nem nagyon csinálnak kétéves korukig.


No.2. érdekesség a kutyákról


A kutyáknál a szeretet jele az egymás szemébe történő nézés – a gazdival is. Ezt pedig tudományos kutatások is bebizonyították, ugyanis ezek szerint a kutyák oxitocin, azaz boldogsághormon szintje akkor emelkedik leginkább, ha gazdájukkal egymás szemébe néznek.


No.3. érdekesség a kutyákról


A vakvezető kutyák képesek megtanulni, hogy parancsra végezzék el a dolgukat. Így például képesek akkor üríteni a szervezetüket, amikor gazdájuk egy parancsszó segítségével erre kéri őket. És, hogy ennek mi a funkciója? Így pontosan akkor végzik el a dolguk, amikor a gazdájuk fel tud takarítani utánuk.


No.4. érdekesség a kutyákról


A kutyák számára az ölelés nem a szeretet, sokkal inkább a dominancia jele – ha ugyanis egy másik kutya ráteszi a mancsát az egyik „vállára”, azaz átkarolja, azzal a dominanciáját jelzi felé. Ugyan előfordulhat, hogy huzamosabb idő után a kutyák megértik, megtanulják, hogy gazdájuk a szeretetét fejezi ki azzal, hogy átöleli őket, ez eleinte nem magától értetődő számukra.


No.5. érdekesség a kutyákról


Van olyan, hogy emberek kutyákat jelölnek ki örökösükül. Az Egyesült Államokban például több, mint egymillió kutya örökölt már pénzt gazdája halála után. Egy máltai selyemszőrű például több, mint 400 millió forintnak megfelelő összeget. És, hogy mit tud kezdeni ezzel a pénzzel? A cél az volt, hogy egy kutyakozmetikában „verje el”.


No.6. érdekesség a kutyákról


A kutyák nem is teljesen színvakok, csak míg nekünk 3, addig nekik 2 színérzékelő receptoruk van, így a magenta kimarad a színpalettából, amelyen át a világot látják. Ezért mindent a kék és a sárga árnyalataiban, valamint annak kombinációiban látnak.


No.7. érdekesség a kutyákról


A kutyák tudnak féltékenykedni és irigyek lenni. Ezt különösen akkor vehetjük észre, ha mondjuk több házikedvenccel van dolgunk és egy fajtársát megajándékozzuk például jutalomfalattal vagy simogatással, őt pedig nem.


No.8. érdekesség a kutyákról


A kutyák nemcsak, hogy álmodni, de álmodozni is tudnak. Mégpedig úgy, hogy visszajátsszák a napközben történt dolgokat az emlékezetükben.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-21

Kullancs a bőr alatt: így vedd észre a leghamarabb!

A kullancscsípés felismerése sajnos nem egyszerű, mivel nem okoz azonnali viszketést. Ismerd fel a jeleket időben és tudd meg, mit tehetsz a csípés ellen!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gombaölő szerek (fungicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a kultúrnövényeket károsító gombák ellen használnak.... Tovább

véralvadás zavara

Az alvadóképesség hiányában v. fokozódásában nyilvánul meg. A ->véralvadás hiányában az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés