Most ahhoz adunk tanácsokat, hogy a nyertes pályázat pénzt is hozzon

Mit tegyen, hogy ne csak nyerjen a pályázata, de ki is fizessék a támogatást?

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hamarosan újra beadhatók a kkv-k körében legnépszerűbb pályázatok vissza nem térítendő támogatásokra. Mindenki azon igyekszik, hogy nyerjen a pályázata. Most ahhoz adunk tanácsokat, hogy a nyertes pályázat pénzt is hozzon.
Hamarosan újra beadhatók a kkv-k körében legnépszerűbb pályázatok vissza nem térítendő támogatásokra

A nyertes vállalkozás


Az Európai Uniós támogatás elnyerését követően a nyertes vállalkozás vezetője még nem dőlhet hátra nyugodtan, a támogatási szerződés megkötése, a támogatási összeg lehívása és a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése is komoly odafigyelést igényel. Felmerül a kérdés: egy sikeres pályázat után hogyan gyorsítható a szerződéskötés menete mit tehetünk, hogy ki is fizessék az elnyert összeget?

Betartható kötelezettségek vállalása, a vállalt kötelezettségek teljesítéseA kötelezettségek nem teljesítése egyrészt meghiúsíthatja a támogatási összeg lehívását, másrészt a már lehívott összeget az állam késedelmi kamattal növelten kell a vállalkozásnak visszafizetnie. Lényeges, hogy a projekt illeszkedik-e a vállalkozás hosszabb távú üzleti terveihez, amely így akár támogatás nélkül is fontos a vállalkozás számára, s növekedést, árbevételt generál. Ez esetben a támogatáshoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése sem jelenthet megoldhatatlan problémát. Fontos, hogy a beadott pályázati anyagban egyáltalán ne vállaljon a pályázó olyan kötelezettségeket, határidőket, amelyeket várhatóan nem tud teljesíteni, még akkor sem, ha esetleg ezen múlna a támogatás elnyerését biztosító magasabb pontszám megszerzése. A legtöbb KKV nem saját maga készíti a pályázatát, hanem profi pályázatíró céget bíz meg. Ők viszont többnyire az elnyert támogatás alapján kapnak jutalékot, így sokszor beírnak a pályázatba olyan vállalásokat, (pl létszám növelés, árbevétel növekedés), melyet a cég később nem, vagy csak igen nehezen tud teljesíteni. Ez elkerülhető, ha a kis és közepes vállalkozások vezetői veszik a fáradságot, és aláírás előtt tüzetesen átolvassák a pályázati anyagot. Vagy még inkább, ha már eleve olyan pályázatíró céget bíznak meg, akik nem csak legyártják a dokumentumokat, hanem a pályázóval is egyeztetnek, esetleg a megíráson túl az elszámolásig, tehát a projekt lezárásáig menedzselik az ügyet.

A támogatási szerződés megkötésének feltételeiA támogatás elnyerését követően a vállalkozásnak meg kell kötnie a támogatási szerződést a közreműködő szervezettel. A szerződés megkötéséhez hiánytalanul be kell szereznie a pályázati kiírás által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat. A támogatási szerződés tartalmazza a vállalkozó azon kötelezettségeit, amelyeket a támogatott projekt megvalósításával kapcsolatban, a pályázati anyagban vállalt. Ezek lehetnek foglalkoztatási, árbevétel növelési, tájékoztatási, valamint közzétételi kötelezettségek.
A támogatási szerződést úgy kell megkötni, hogy az azokban foglalt kötelezettségeket, határidőket a vállalkozás teljesíteni tudja. A támogatási szerződés módosítására csak kivételesen indokolt esetben kerülhet sor, és az eredeti célkitűzések ekkor sem változhatnak meg. A közreműködő szervezet a szerződés módosítására vonatkozó kérelmet mérlegelés alapján fogadja el vagy utasítja el. Nemteljesítés esetén a támogatási összeget a közreműködő szervezet visszaköveteli, itt mérlegelésre már nincs lehetőség.
 

Amit az utófinanszírozásról tudni kell


 
A vissza nem térítendő támogatásokra az utófinanszírozás jellemző, tehát a projektet meg kell valósítani, a számlákat ki kell fizetni, mielőtt a pályázó hozzájuthat a támogatási összeghez. A támogatás lehívása történhet egy összegben vagy részletekben, s egyes pályázatok esetében lehetőség nyílik előleg igénylésére. Az utófinanszírozás miatt azonban meg kell oldani a számlák kifizetésének fedezetét, amelyet sok pályázó bankhitelből biztosít. További jelentős tétel lehet a beruházás visszaigényelhető áfájának megfinanszírozása.

Forrás: www.standard-team.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

óriásnövés (gigantizmus)

a faj átlagához viszonyított túlméretezettség. Akkor lép fel, ha a fiatal, fejlődő... Tovább

Tovább a lexikonra