Most ahhoz adunk tanácsokat, hogy a nyertes pályázat pénzt is hozzon

Hirdetés

Mit tegyen, hogy ne csak nyerjen a pályázata, de ki is fizessék a támogatást?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hamarosan újra beadhatók a kkv-k körében legnépszerűbb pályázatok vissza nem térítendő támogatásokra. Mindenki azon igyekszik, hogy nyerjen a pályázata. Most ahhoz adunk tanácsokat, hogy a nyertes pályázat pénzt is hozzon.
Hamarosan újra beadhatók a kkv-k körében legnépszerűbb pályázatok vissza nem térítendő támogatásokra

A nyertes vállalkozás


Az Európai Uniós támogatás elnyerését követően a nyertes vállalkozás vezetője még nem dőlhet hátra nyugodtan, a támogatási szerződés megkötése, a támogatási összeg lehívása és a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése is komoly odafigyelést igényel. Felmerül a kérdés: egy sikeres pályázat után hogyan gyorsítható a szerződéskötés menete mit tehetünk, hogy ki is fizessék az elnyert összeget?

Betartható kötelezettségek vállalása, a vállalt kötelezettségek teljesítéseA kötelezettségek nem teljesítése egyrészt meghiúsíthatja a támogatási összeg lehívását, másrészt a már lehívott összeget az állam késedelmi kamattal növelten kell a vállalkozásnak visszafizetnie. Lényeges, hogy a projekt illeszkedik-e a vállalkozás hosszabb távú üzleti terveihez, amely így akár támogatás nélkül is fontos a vállalkozás számára, s növekedést, árbevételt generál. Ez esetben a támogatáshoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése sem jelenthet megoldhatatlan problémát. Fontos, hogy a beadott pályázati anyagban egyáltalán ne vállaljon a pályázó olyan kötelezettségeket, határidőket, amelyeket várhatóan nem tud teljesíteni, még akkor sem, ha esetleg ezen múlna a támogatás elnyerését biztosító magasabb pontszám megszerzése. A legtöbb KKV nem saját maga készíti a pályázatát, hanem profi pályázatíró céget bíz meg. Ők viszont többnyire az elnyert támogatás alapján kapnak jutalékot, így sokszor beírnak a pályázatba olyan vállalásokat, (pl létszám növelés, árbevétel növekedés), melyet a cég később nem, vagy csak igen nehezen tud teljesíteni. Ez elkerülhető, ha a kis és közepes vállalkozások vezetői veszik a fáradságot, és aláírás előtt tüzetesen átolvassák a pályázati anyagot. Vagy még inkább, ha már eleve olyan pályázatíró céget bíznak meg, akik nem csak legyártják a dokumentumokat, hanem a pályázóval is egyeztetnek, esetleg a megíráson túl az elszámolásig, tehát a projekt lezárásáig menedzselik az ügyet.

Hirdetés

A támogatási szerződés megkötésének feltételeiA támogatás elnyerését követően a vállalkozásnak meg kell kötnie a támogatási szerződést a közreműködő szervezettel. A szerződés megkötéséhez hiánytalanul be kell szereznie a pályázati kiírás által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat. A támogatási szerződés tartalmazza a vállalkozó azon kötelezettségeit, amelyeket a támogatott projekt megvalósításával kapcsolatban, a pályázati anyagban vállalt. Ezek lehetnek foglalkoztatási, árbevétel növelési, tájékoztatási, valamint közzétételi kötelezettségek.
A támogatási szerződést úgy kell megkötni, hogy az azokban foglalt kötelezettségeket, határidőket a vállalkozás teljesíteni tudja. A támogatási szerződés módosítására csak kivételesen indokolt esetben kerülhet sor, és az eredeti célkitűzések ekkor sem változhatnak meg. A közreműködő szervezet a szerződés módosítására vonatkozó kérelmet mérlegelés alapján fogadja el vagy utasítja el. Nemteljesítés esetén a támogatási összeget a közreműködő szervezet visszaköveteli, itt mérlegelésre már nincs lehetőség.
 
Hirdetés

Amit az utófinanszírozásról tudni kell


 
A vissza nem térítendő támogatásokra az utófinanszírozás jellemző, tehát a projektet meg kell valósítani, a számlákat ki kell fizetni, mielőtt a pályázó hozzájuthat a támogatási összeghez. A támogatás lehívása történhet egy összegben vagy részletekben, s egyes pályázatok esetében lehetőség nyílik előleg igénylésére. Az utófinanszírozás miatt azonban meg kell oldani a számlák kifizetésének fedezetét, amelyet sok pályázó bankhitelből biztosít. További jelentős tétel lehet a beruházás visszaigényelhető áfájának megfinanszírozása.

Forrás: www.standard-team.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

liszteriózis (listeriosis)

főként juhokban, ritkábban más állatfajokban előf. baktériumos betegség, amelynek... Tovább

korrózióvédelem

mindazoknak az eljárásoknak az összessége, amelyekkel az atmoszferikus környezet, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.