Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szereted a házi pálinkát? Készítsd el saját kezűleg!

Magánfőzött párlat készítése – Az alszesz képzés

Cefrével töltsük fel a főzőüstöt a térfogatának 3/4 részéig, majd kezdjük el melegíteni. A cefréből távázó párlat az üstsisakon keresztül a desztillálóba kerül, ahol újra cseppfolyósodik. Ez lesz az alszesz, ami minőségtől függően 20-40 százalékos alkoholtartalommal bíró etil-, és metil-alkohol, valamint egyéb anyagok keveréke, melynek mennyisége nagyjából a cefre 30 százaléka. Amikor a páracső hűtő felöli vége is elkezd melegedni, akkor valamelyest csökkentsük a fűtést – a fűtést úgy szabályozzuk, hogy megkezdésétől számítva egy óra múlva induljon meg a párlat kifolyása. 

Az először kijövő alszesz több kozmaolajat tartalmaz, amit el kell választanunk a párlattól. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy egy kisebb edénybe hideg vizet töltünk az edény feléig, majd tele engedjük az előpárlattal, és leszíneljük róla a felszínen úszó kozmaolajat. 

Magánfőzött párlat készítése – Lepárlás

A lepárlás elején a lefolyó alszesz szeszofka a cefre szesztartalmától és a főzőkészülék hatásától függően változik, általában 30-45 tf% között. Ellenőrizzük a hűtővíz hőmérsékletét hőmérővel, ennek hiányában a kezünk tapintásával. Akkor jó a hűtés, ha a hűtő felső harmada langyos, az alsó fele pedig hideg. Folytassuk a lepárlást egészen addig, amíg a kifolyó alszesz alkoholtartalma 10-15 tf% lesz. Arra ügyeljünk, hogy a lejött alszesz ne legyen 25 tf%-osnál erősebb, ha mégis az, akkor érdemes hígítani ioncserélt vízzel. 

hirdetes
hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Az alszesz finomítása

Azért, hogy kívánt zamatú és minőségű pálinkát kapjunk, növelni kell az alkoholkoncentrációt és szét kell választanunk a párlatrészeket. Az alszesz nem habzik, ezért az üst 80-90 százalékáig tölthető. A fűtést kezdjük intenzíven, majd a páracső melegedésekor vegyük vissza és a lehető leglassabban indítsuk meg a lepárlást az alkotórészek tökéletes szétválasztásának érdekében. Az elő-, közép-, és utópárlatrészek szétválasztásának legbiztosabb módja, ha vizsgáljuk a lefolyó párlatot szaglással, ízleléssel (ehhez viszont szükség van szakértelemre, gyakorlatra). 

Magánfőzött párlat készítése – Az elsőként lefolyó párlatrész, a rézeleje

Ez tartalmazza a legtöbb előpárlati szennyeződést, gyakran kékeszöld színű a hűtő belső felületéről eloldott grünspan miatt. Fontos tudni, hogy mivel sok szennyeződést tartalmaz, az egészségre is nagyon veszélyes, ezért semmisítsük meg! Mennyisége az alszesz 0,3-0,5 százaléka. A rézeleje utáni lejövő előpárlat mennyisége az alszesz 0,5-1,5 százaléka, ez általában szúrós szagú acetaldehidet és etil-acetátot tartalmaz.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha mondjuk van 100 liter cefrénk, akkor ebből 25-30 liter az alszesz, amiből a rézeleje 1-1,2 deciliter, amit vizsgálat nélkül ki kell öntenünk. Ezután öt darab számozott pohárba 1-1 deciliter párlatot fogunk fel, és az ötödik számú pohártól visszafelé elkezdjük kóstolgatni, langyos vízzel hígítva. Amelyik pohár tartalma illatban, ízben már nem megfelelő, nem megy a középpárlathoz, attól kezdve a többit kiöntjük. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-26

Barackdzsem pektin nélkül – Íme a legjobb, legegyszerűbb recept!

Ez a legfinomabb barack dzsem!Csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


katéter

üreges szervek (pl. húgyhólyag, méh) tartalmának lebocsátására, ill. tartalmának... Tovább

tejkövek

A tejmirigyben idült hurutoos tőgyulladás esetén keletkeznek,amikor a levált hámsejtekre... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert