Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény hatalmas elégedettséget váltott ki mindenkiből, ezért sokan vágtak bele a kisüsti legyártásába. Ezzel a cikkel kívánunk segíteni mire is kell oda figyelnünk pálinkafőzés közben!

Szereted a házi pálinkát? Készítsd el saját kezűleg!

FONTOS TUDNIVALÓK

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján a magánfőzésnek nevezett jövedékitermék-előállítás keretén belül kizárólag gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő magánfőzött párlat (nem pálinka!) és természetesen tilos cukrot (bármilyen édesítő hatású szénhidrát tartalmú anyagot) adni a cefréhez:

„3. § 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter  űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;”

„20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;”

„100. § (9) Cukorcefre adóraktáron kívüli előállítása, birtoklása esetén a jövedéki bírság mértéke kilogrammonként 3 ezer forint, de legalább 100 ezer forint.”

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Első, és legfontosabb szakasz a megfelelő gyümölcs megválasztása

Alkohol kinyerésre alapvetően minden cukor-, és keményítőtartalmú gyümölcs, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék alkalmas. A tévhitekkel ellentétben nem alkalmas pálinkafőzésre az étkezési célra alkalmatlan, rothadt gyümölcs, mivel ez nagyban rontja a pálinka minőségét. A jó gyümölcs érett, kiváló íz világú, magas cukortartalmú, sérülésmentes.

Legkedveltebb gyümölcsfajták: alma, körte, meggy, birsalma, szilva, őszi-, kajszibarack, áfonya, bodza, kökény, som, szeder, berkenye, málna. Miután összegyűjtöttük a megfelelő alapanyagot, kezdjük el a cefrézést.

Magánfőzött párlat készítése – A desztilláció lényege

A desztillálás lényege az, hogy sikerül-e a cefre alkotóelemeit különválasztani, vagyis elkülöníteni az értékest az értéktelentől, az egészségeset a egészségtelentől. Lényeges, hogy az illóanyagok közül azokat a párlatokat fogjuk fel, melyek az alkoholt és a gyümölcs aromáit tartalmazzák. Az elő-, és utópárlatok tartalmazzák azon anyagokat, melyek a minőségi pálinkakészítés szempontjából mellőzendők, ilyen a metil-alkohol, a kozmaolajok, az aldehidek, az észterek és egyéb ammóniaanyagok.

hirdetes

A pálinkafőzés szempontjából a középpártal nagyon fontos, ez illóanyagokat, vizet, aromaanyagokat és nem utolsósorban alkoholt tartalmaz. Ennek a kinyerése némi szaktudást igényel, ugyanis itt dől el minden. 

Magánfőzött párlat készítése – Cefrekészítés

Mossuk meg a gyümölcsöket, válogassuk ki az egészségeseket, magozzuk ki, ezután daráljuk le. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk érni a masszát. A következő oldalon további részletek várnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


KH Lédi (M-18)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

juhosztályozás

annak, az ált. évenként egy alkalommal, többnyire tavasszal (április—májusban) végzett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert