Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény hatalmas elégedettséget váltott ki mindenkiből, ezért sokan vágtak bele a kisüsti legyártásába. Ezzel a cikkel kívánunk segíteni mire is kell oda figyelnünk pálinkafőzés közben!

házi pálinka

FONTOS TUDNIVALÓK

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján a magánfőzésnek nevezett jövedékitermék-előállítás keretén belül kizárólag gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő magánfőzött párlat (nem pálinka!) és természetesen tilos cukrot (bármilyen édesítő hatású szénhidrát tartalmú anyagot) adni a cefréhez:

„3. § 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter  űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;”

„20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;”

„100. § (9) Cukorcefre adóraktáron kívüli előállítása, birtoklása esetén a jövedéki bírság mértéke kilogrammonként 3 ezer forint, de legalább 100 ezer forint.”

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Első, és legfontosabb szakasz a megfelelő gyümölcs megválasztása

Alkohol kinyerésre alapvetően minden cukor-, és keményítőtartalmú gyümölcs, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék alkalmas. A tévhitekkel ellentétben nem alkalmas pálinkafőzésre az étkezési célra alkalmatlan, rothadt gyümölcs, mivel ez nagyban rontja a pálinka minőségét. A jó gyümölcs érett, kiváló íz világú, magas cukortartalmú, sérülésmentes.

hirdetes

Legkedveltebb gyümölcsfajták: alma, körte, meggy, birsalma, szilva, őszi-, kajszibarack, áfonya, bodza, kökény, som, szeder, berkenye, málna. Miután összegyűjtöttük a megfelelő alapanyagot, kezdjük el a cefrézést.

Magánfőzött párlat készítése – A desztilláció lényege

A desztillálás lényege az, hogy sikerül-e a cefre alkotóelemeit különválasztani, vagyis elkülöníteni az értékest az értéktelentől, az egészségeset a egészségtelentől. Lényeges, hogy az illóanyagok közül azokat a párlatokat fogjuk fel, melyek az alkoholt és a gyümölcs aromáit tartalmazzák. Az elő-, és utópárlatok tartalmazzák azon anyagokat, melyek a minőségi pálinkakészítés szempontjából mellőzendők, ilyen a metil-alkohol, a kozmaolajok, az aldehidek, az észterek és egyéb ammóniaanyagok.

A pálinkafőzés szempontjából a középpártal nagyon fontos, ez illóanyagokat, vizet, aromaanyagokat és nem utolsósorban alkoholt tartalmaz. Ennek a kinyerése némi szaktudást igényel, ugyanis itt dől el minden. 

Magánfőzött párlat készítése – Cefrekészítés

Mossuk meg a gyümölcsöket, válogassuk ki az egészségeseket, magozzuk ki, ezután daráljuk le. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk érni a masszát. A következő oldalon további részletek várnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kártevők rajzásdinamikája

az új nemzedékű fejlett rovar kártevők megjelenésének alakulása térben és időben. A... Tovább

Tatai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tata Ady Endre út 34 2890 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert