notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

Hirdetés

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény hatalmas elégedettséget váltott ki mindenkiből, ezért sokan vágtak bele a kisüsti legyártásába. Ezzel a cikkel kívánunk segíteni mire is kell oda figyelnünk pálinkafőzés közben!

Szereted a házi pálinkát? Készítsd el saját kezűleg!

FONTOS TUDNIVALÓK

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján a magánfőzésnek nevezett jövedékitermék-előállítás keretén belül kizárólag gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő magánfőzött párlat (nem pálinka!) és természetesen tilos cukrot (bármilyen édesítő hatású szénhidrát tartalmú anyagot) adni a cefréhez:

„3. § 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter  űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;”

„20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;”

„100. § (9) Cukorcefre adóraktáron kívüli előállítása, birtoklása esetén a jövedéki bírság mértéke kilogrammonként 3 ezer forint, de legalább 100 ezer forint.”

Hirdetés

 

Magánfőzött párlat készítése – Első, és legfontosabb szakasz a megfelelő gyümölcs megválasztása

Alkohol kinyerésre alapvetően minden cukor-, és keményítőtartalmú gyümölcs, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék alkalmas. A tévhitekkel ellentétben nem alkalmas pálinkafőzésre az étkezési célra alkalmatlan, rothadt gyümölcs, mivel ez nagyban rontja a pálinka minőségét. A jó gyümölcs érett, kiváló íz világú, magas cukortartalmú, sérülésmentes.

 

Legkedveltebb gyümölcsfajták: alma, körte, meggy, birsalma, szilva, őszi-, kajszibarack, áfonya, bodza, kökény, som, szeder, berkenye, málna. Miután összegyűjtöttük a megfelelő alapanyagot, kezdjük el a cefrézést.

 

Magánfőzött párlat készítése – A desztilláció lényege

A desztillálás lényege az, hogy sikerül-e a cefre alkotóelemeit különválasztani, vagyis elkülöníteni az értékest az értéktelentől, az egészségeset a egészségtelentől. Lényeges, hogy az illóanyagok közül azokat a párlatokat fogjuk fel, melyek az alkoholt és a gyümölcs aromáit tartalmazzák. Az elő-, és utópárlatok tartalmazzák azon anyagokat, melyek a minőségi pálinkakészítés szempontjából mellőzendők, ilyen a metil-alkohol, a kozmaolajok, az aldehidek, az észterek és egyéb ammóniaanyagok.

Hirdetés

 

A pálinkafőzés szempontjából a középpártal nagyon fontos, ez illóanyagokat, vizet, aromaanyagokat és nem utolsósorban alkoholt tartalmaz. Ennek a kinyerése némi szaktudást igényel, ugyanis itt dől el minden. 

 

Magánfőzött párlat készítése – Cefrekészítés

Mossuk meg a gyümölcsöket, válogassuk ki az egészségeseket, magozzuk ki, ezután daráljuk le. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk érni a masszát. A következő oldalon további részletek várnak!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-07

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

A füge metszése, szakértőnk most mindent elmond nektek a füge metszéséről. A füge tavaszi metszése, hogyan végezzük el a füge metszését? Szakértőnk elmond mindent a füge metszéséről!

2020-02-14

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Sokan azért nem szeretnének nagy kertet maguknak, mert az rengeteg problémával jár. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, hogy lehet a nagy kert csodaszép kis munkával!

2020-01-07

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az almafogyasztásnak számtalan előnye van, mostani cikkünkben megtudhatod te is, miért kellene minden egyes nap sok-sok almát enned! Ismerd meg az almafogyasztás jótékony hatásait!

2020-02-14

Banánhéj felhasználása a kertben

A banánhéj felhasználása, használd fel a banánhéjat a kertben te is, mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatod fel a banánhéjat a kertben praktikusan!

2020-02-05

Miért és hogyan végezzük el a vetőmagok beáztatását?

A vetőmagok áztatása, tudj meg mindent a vetőmagok áztatásáról, szakértőnk mondja el nektek tapasztalatait a vetőmagok áztatásáról, érdemes elolvasni szavait.

2020-02-07

Hasznosítsd a csapadékot – Így alakíts ki praktikus esőkertet!

Esőkert kialakítása, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az esőkertek kialakításáról, most te is megtudhatod, hogyan hozhatsz létre praktikus esőkertet!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-02-10

Szakértői tanácsok a piros ribizli tavaszi metszéséhez

A piros ribizli metszése mellett beszélek nektek a piros ribizli gondozásáról, a piros ribizli termesztéséről is. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről a piros ribizlivel!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
492 441
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 205 523
Közösség

gyökérforgó

a termesztett növények különböző mélységre lehatoló gyökerei más-más rétegeket... Tovább

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 7

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek gyümölcs Házi kert