Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény hatalmas elégedettséget váltott ki mindenkiből, ezért sokan vágtak bele a kisüsti legyártásába. Ezzel a cikkel kívánunk segíteni mire is kell oda figyelnünk pálinkafőzés közben!

házi pálinka

FONTOS TUDNIVALÓK

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján a magánfőzésnek nevezett jövedékitermék-előállítás keretén belül kizárólag gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő magánfőzött párlat (nem pálinka!) és természetesen tilos cukrot (bármilyen édesítő hatású szénhidrát tartalmú anyagot) adni a cefréhez:

„3. § 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter  űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;”

„20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;”

„100. § (9) Cukorcefre adóraktáron kívüli előállítása, birtoklása esetén a jövedéki bírság mértéke kilogrammonként 3 ezer forint, de legalább 100 ezer forint.”

Magánfőzött párlat készítése – Első, és legfontosabb szakasz a megfelelő gyümölcs megválasztása

Alkohol kinyerésre alapvetően minden cukor-, és keményítőtartalmú gyümölcs, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék alkalmas. A tévhitekkel ellentétben nem alkalmas pálinkafőzésre az étkezési célra alkalmatlan, rothadt gyümölcs, mivel ez nagyban rontja a pálinka minőségét. A jó gyümölcs érett, kiváló íz világú, magas cukortartalmú, sérülésmentes.

Legkedveltebb gyümölcsfajták: alma, körte, meggy, birsalma, szilva, őszi-, kajszibarack, áfonya, bodza, kökény, som, szeder, berkenye, málna. Miután összegyűjtöttük a megfelelő alapanyagot, kezdjük el a cefrézést.

Magánfőzött párlat készítése – A desztilláció lényege

A desztillálás lényege az, hogy sikerül-e a cefre alkotóelemeit különválasztani, vagyis elkülöníteni az értékest az értéktelentől, az egészségeset a egészségtelentől. Lényeges, hogy az illóanyagok közül azokat a párlatokat fogjuk fel, melyek az alkoholt és a gyümölcs aromáit tartalmazzák. Az elő-, és utópárlatok tartalmazzák azon anyagokat, melyek a minőségi pálinkakészítés szempontjából mellőzendők, ilyen a metil-alkohol, a kozmaolajok, az aldehidek, az észterek és egyéb ammóniaanyagok.

A pálinkafőzés szempontjából a középpártal nagyon fontos, ez illóanyagokat, vizet, aromaanyagokat és nem utolsósorban alkoholt tartalmaz. Ennek a kinyerése némi szaktudást igényel, ugyanis itt dől el minden. 

Magánfőzött párlat készítése – Cefrekészítés

Mossuk meg a gyümölcsöket, válogassuk ki az egészségeseket, magozzuk ki, ezután daráljuk le. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk érni a masszát. A következő oldalon további részletek várnak!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-25

Így vedd észre, ha vírusos fertőzést kapott a paradicsomod

Ismerd fel a paradicsomnövények vírusos fertőzéseit! Tudj meg mindent a tünetekről, megelőzésről és védekezésről, hogy megóvd termésed egészségét.

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vörös here

(gomboshere, Trifolium pratense L.): a pillangósok családjához tartozó, Európa és Ázsia... Tovább

génerózió

egy adott populációgen. állományának jelentős mértékű elszegényedése. A természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert