Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény hatalmas elégedettséget váltott ki mindenkiből, ezért sokan vágtak bele a kisüsti legyártásába. Ezzel a cikkel kívánunk segíteni mire is kell oda figyelnünk pálinkafőzés közben!

Szereted a házi pálinkát? Készítsd el saját kezűleg!

FONTOS TUDNIVALÓK

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alapján a magánfőzésnek nevezett jövedékitermék-előállítás keretén belül kizárólag gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból állítható elő magánfőzött párlat (nem pálinka!) és természetesen tilos cukrot (bármilyen édesítő hatású szénhidrát tartalmú anyagot) adni a cefréhez:

„3. § 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter  űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása;”

„20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik;”

„100. § (9) Cukorcefre adóraktáron kívüli előállítása, birtoklása esetén a jövedéki bírság mértéke kilogrammonként 3 ezer forint, de legalább 100 ezer forint.”

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Első, és legfontosabb szakasz a megfelelő gyümölcs megválasztása

Alkohol kinyerésre alapvetően minden cukor-, és keményítőtartalmú gyümölcs, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék alkalmas. A tévhitekkel ellentétben nem alkalmas pálinkafőzésre az étkezési célra alkalmatlan, rothadt gyümölcs, mivel ez nagyban rontja a pálinka minőségét. A jó gyümölcs érett, kiváló íz világú, magas cukortartalmú, sérülésmentes.

Legkedveltebb gyümölcsfajták: alma, körte, meggy, birsalma, szilva, őszi-, kajszibarack, áfonya, bodza, kökény, som, szeder, berkenye, málna. Miután összegyűjtöttük a megfelelő alapanyagot, kezdjük el a cefrézést.

Magánfőzött párlat készítése – A desztilláció lényege

A desztillálás lényege az, hogy sikerül-e a cefre alkotóelemeit különválasztani, vagyis elkülöníteni az értékest az értéktelentől, az egészségeset a egészségtelentől. Lényeges, hogy az illóanyagok közül azokat a párlatokat fogjuk fel, melyek az alkoholt és a gyümölcs aromáit tartalmazzák. Az elő-, és utópárlatok tartalmazzák azon anyagokat, melyek a minőségi pálinkakészítés szempontjából mellőzendők, ilyen a metil-alkohol, a kozmaolajok, az aldehidek, az észterek és egyéb ammóniaanyagok.

hirdetes

A pálinkafőzés szempontjából a középpártal nagyon fontos, ez illóanyagokat, vizet, aromaanyagokat és nem utolsósorban alkoholt tartalmaz. Ennek a kinyerése némi szaktudást igényel, ugyanis itt dől el minden. 

Magánfőzött párlat készítése – Cefrekészítés

Mossuk meg a gyümölcsöket, válogassuk ki az egészségeseket, magozzuk ki, ezután daráljuk le. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk érni a masszát. A következő oldalon további részletek várnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-06

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Poloskacsapdák készítése saját kezűleg sem lehetetlen, megmutatom, hogyan készíthettek sikeresen fillérekből poloskacsapdát saját kezűleg!

2020-10-11

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról

A növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert