Magánfőzött párlat készítése – Minden tudnivaló a magánfőzött párlat készítéséről

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szereted a házi pálinkát? Készítsd el saját kezűleg!

Magánfőzött párlat készítése – A középpárlat

Mihelyst a kellemetlen szag megszűnik, váltsunk át középpárlat gyűjtésére, mert az előpárlat után azonnal kellemes aromákban feldúsult anyagok párolódnak le, ez pedig a párlat legértékesebb része! Fontos, hogy a középpárlatot külön zárt edénybe gyűjtsük. A középpárlat az alszesz jelentős, 40-50 százalékát teszi ki, szeszfoka pedig 50-60 fk körül mozog, íze, illata hamisítatlan, hibátlan, könnyen felismerhető! 

Magánfőzött párlat készítése – Az utópárlat

Akkor kell utópárlat leválasztásra átváltanunk, amikor kezd megjelenni a jellegzetes főtt fazék-, üst íz, ami savanyú szagú. Az utópárlat általában 15-25 szeszfokos, az alszesz 25 százalékát teszi ki. Általában akkor kell elkezdenünk új edénybe gyűjtenünk, amikor a kifolyó párlat alkoholtartalma 30 fok alá csökken. 

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Érlelés, tárolás

A lepárolt pálinka még nem tekinthető kész italnak, kissé megviselt kinézete, és magas szeszfoka miatt. Ilyenkor illata szúrós, íze csípős, karcos, aromája hiányos, nem harmonikus. Fontos tudni, hogy a nemes gyümölcsből készített pálinkák igazi értékei, vagyis illat-, és ízviláguk 40-48 fokos alkoholtartalom mellett teljesednek ki, ezért eredeti alkoholtartalmát csökkentenünk kell – ezt hígítással tehetjük meg! 

hirdetes

Magánfőzött párlat készítése – Hígítás

Csak tiszta, ionmentes, semleges ízű és illatú, desztillált vizet használjunk! Hígításnál fontos szabály, hogy a pálinka és a víz azonos hőmérsékletű legyen, és minden esetben a vizet töltsük a pálinkába, ne pedig fordítva! Érdemes a számított mennyiségű vizet több lépésben, kis mennyiségben, keverés mellett adagolni, így megóvhatjuk a magas koncentrációjú pálinka értékeit. Ha van mondjuk hét liter 59 fokos pálinkánk, és ezt szeretnénk 48 fokosra hígítani, akkor összesen 1,6 liter vizet kell hozzáadnunk - képlet: 7x59/48)-7.

Magánfőzött párlat készítése – Érlelés

Lefőzés után ízében friss, ízben karcos. Legalább 3-4 napra van szükség ahhoz, hogy valamelyest letisztuljon – ekkor lesz kicsit lágyabb, kevésbé karcos, már érezhetjük a gyümölcs finom illatát és ízét. Ha még várunk várunk, akkor még jobban helyreállnak a párlat belső egyensúlyai, megszűnik a darabossága, nyersessége, letisztul és isteni finommá válik. Ezután lehet palackozni és tovább pihentetni a pálinkát. Sok sikert kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-26

Barackdzsem pektin nélkül – Íme a legjobb, legegyszerűbb recept!

Ez a legfinomabb barack dzsem!Csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


keszthelyi takarmánykeverék

rozsos káposztarepce. 6-18 kg/ha káposztarepce- és 80 kg/ha rozsvetőmagot keverten vetnek 18-24... Tovább

faj (species)

alapvető —>rendszertani egység. A beletartozó élőlények lényeges tulajdonságaikban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert