Készíts magkeltető palántanevelőt tojástartóból!

hirdetes

Így csinálj palántanevelőt tojástartóból!

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vetőmagról való ültetés sok időt, erőt, türelmet és eszközt igényel. Ha azonban körülnézel a lakásban, akkor valószínűleg találsz egy-két dolgot amit újrahasznosíthatsz és nem kell belőlük újat vásárolnod. Ilyen a tojástartó is, amiben könnyedén és olcsón csíráztathatod ki a vetőmagokat.

palántanevelő tojástartóból

Miért használjunk tojástartót a magvak csíráztatásához?


Tudunk pár érvet amellett, hogy miért tojástartóban kezdd el a vetőmagok nevelését. Különösen akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a technikát, ha most nevelsz először magról növényt és még nincs meg hozzá minden eszközöd.

  • Fontos érv a tojástartók mellett, hogy olyan olcsó, hogy tulajdonképpen ingyenes – már, ha szoktál tojást venni. A kertészkedés pedig igencsak költséges, így minden apró költségcsökkentés segít.
  • Ezen túl az újrahasznosítás maga a környezetnek is jót tesz. Tehát ha csak kidobnád a tojásos dobozokat, akkor miért ne találhatnál nekik új funkciót?
  • A tojásos dobozok viszonylag kicsik, és mivel már alapból rekeszekre vannak felosztva, könnyen kezelhetők és használhatók vetőmagok nevelésére. Ráadásul a doboz formája lehetővé teszi azt is, hogy könnyedén elhelyezd az ablakpárkányon és így a cseperedő növényeid kellő mennyiségű napfényhez jussanak.
  • hirdetes
  • A tojásos kartonok könnyen formázhatók, így ha nincs szükséged az egészre, könnyen darabolhatod is őket.
  • A tojásos dobozok közt olyan is van, amely lebomló anyagból készül, így akár a benne nevelt palántákat akár a dobozzal együtt is a földbe helyezheted majd.
  • A tojástartó felületére írni is tudsz, ami megkönnyíti, hogy rendszerezve tarthasd a magvaid.


Hogyan kezdjük a magról nevelést tojástartóban?


Elsőként kezdj el tojástartókat gyűjteni! Attól függően, hogy hány magot szeretnél elvetni, érdemes előre tervezned, hogy elegendő dobozod legyen majd a neveléshez. Ha esetleg nem sikerülne eleget összegyűjtened a kezdésig, akkor kérdezz körbe a szomszédok, ismerősök közt!


Amikor a magokat a tojástartóba helyezed, érdemes számolnod a vízelvezetés mikéntjével. A legegyszerűbb megoldás, ha levágod a doboz fedelét és a magnevelésre használt rész alá helyezed. Szúrj lyukakat az egyes fakkok aljába, hogy minden nedvesség ki tudjon folyni belőle az alá tett tojástartó fedelébe! 

hirdetes


Töltsd meg a kis részeket virágfölddel és helyezd el benne a magokat egyesével megfelelő mélységben! Öntözd meg őket úgy, hogy a talajuk nedves legyen, de  a tartó ne ázzon át!


Ahhoz, hogy melegen tartsd a magvakat csírázás közben használhatsz egy zöldséges zacskót – ez megint csak szuper módja az újrahasznosításnak! Miután a magvak kikeltek távolítsd el a műanyag zacskót és tedd a dobozt napos, meleg helyre addig, míg a növénykéid készen nem állnak a kiültetésre!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Növénytermesztés