notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Védekezés a palántabetegségek ellen

Hirdetés

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

A legjelentősebb palántakori betegségek

Sárgamozaik

A paprika levelén élénk, sárga, fehér, szögletes foltokat okoz a kórokozó, ami a magok felületén helyezkedik el, növénynedvvel és levéltetvekkel is átvihető. A megelőzésben a magcsávázásnak, a talajcserének, a talajfertőtlenítésnek és a higiéniás szabályok betartásának van jelentős szerepe, a vírusgyanús töveket el kell távolítanunk, és védekeznünk kell rendszeresen a levéltetvek ellen. 

 

Peronoszpóra

Már palántaneveléskor el kell kezdenünk a megelőző védelmet ellene, szikleveles kortól kiültetésig 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezeléseket gombaölő szerekkel. 

 

Gyökér-gubacs fonálférgek

A palántákon még nem annyira feltűnő a kártételük, ezért is olyan veszedelmes kártevők. Kezdetben apró gubacsokat okoznak a gyökereket, a kis növények gyengén fejlődnek, hervadnak. Kiültetés előtt meg kell vizsgálnunk a gyanús növényeket, semmisítsük meg a fertőzötteket! Rezisztens fajták termesztésével, ellenálló növényfajra való oltással előzhetjük meg a kártételüket, talajfertőtlenítéssel pedig elpusztíthatjuk az állatot. Állományban mérsékeljük a kártételt felszívódó granulátummal. 

Hirdetés

 

Uborka pszeudomónászos betegsége

A szabadföldön is súlyos károkat okoz, de már a palántákat fertőzi. A sziklevélen sárgászöld, kerek vagy szabálytalan vizenyős foltokat idéz elő. A kórokozó baktérium a vetőmag felületén helyezkedik el, így magcsávázással eredményesen védekezhetünk ellene.

Hirdetés

 

A dinnye fuzáriumos hervadása 

Mind a görög-mind a sárgadinnyét fertőzi, már palántakorban. A kis növények halványzöldek, hervadnak, száruk ráncos lesz, majd elszáradnak. Fertőzési források a vetőmag és a talajba került fertőzött növénymaradványok. A csávázás eredménytelen, így az ellenálló fajták termesztése vagy az ellenálló alanyokra való oltás javasolt. A palántanevelőben végezzünk talajfertőtlenítést. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sikeres palántanevelést kívánok! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2019-07-27

7 csodás szobanövény, amivel megtisztíthatod otthonod levegőjét

Léteznek olyan szobanövények, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtisztítsák otthonunk levegőjét, mostani cikkemben hét ilyen szobanövényt mutatok be nektek!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

126/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

fajtahibrid

két növény- v. állatfajta keresztezéséből létrejött utód. Minél eltérőbb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 5.0

dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség