Védekezés a palántabetegségek ellen

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

A legjelentősebb palántakori betegségek

Sárgamozaik

A paprika levelén élénk, sárga, fehér, szögletes foltokat okoz a kórokozó, ami a magok felületén helyezkedik el, növénynedvvel és levéltetvekkel is átvihető. A megelőzésben a magcsávázásnak, a talajcserének, a talajfertőtlenítésnek és a higiéniás szabályok betartásának van jelentős szerepe, a vírusgyanús töveket el kell távolítanunk, és védekeznünk kell rendszeresen a levéltetvek ellen. 

 

Peronoszpóra

Már palántaneveléskor el kell kezdenünk a megelőző védelmet ellene, szikleveles kortól kiültetésig 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezeléseket gombaölő szerekkel. 

 

Gyökér-gubacs fonálférgek

A palántákon még nem annyira feltűnő a kártételük, ezért is olyan veszedelmes kártevők. Kezdetben apró gubacsokat okoznak a gyökereket, a kis növények gyengén fejlődnek, hervadnak. Kiültetés előtt meg kell vizsgálnunk a gyanús növényeket, semmisítsük meg a fertőzötteket! Rezisztens fajták termesztésével, ellenálló növényfajra való oltással előzhetjük meg a kártételüket, talajfertőtlenítéssel pedig elpusztíthatjuk az állatot. Állományban mérsékeljük a kártételt felszívódó granulátummal. 

Hirdetés

 

Uborka pszeudomónászos betegsége

A szabadföldön is súlyos károkat okoz, de már a palántákat fertőzi. A sziklevélen sárgászöld, kerek vagy szabálytalan vizenyős foltokat idéz elő. A kórokozó baktérium a vetőmag felületén helyezkedik el, így magcsávázással eredményesen védekezhetünk ellene.

Hirdetés

 

A dinnye fuzáriumos hervadása 

Mind a görög-mind a sárgadinnyét fertőzi, már palántakorban. A kis növények halványzöldek, hervadnak, száruk ráncos lesz, majd elszáradnak. Fertőzési források a vetőmag és a talajba került fertőzött növénymaradványok. A csávázás eredménytelen, így az ellenálló fajták termesztése vagy az ellenálló alanyokra való oltás javasolt. A palántanevelőben végezzünk talajfertőtlenítést. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sikeres palántanevelést kívánok! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-19

Mi haszna a szappannak a kertben?

A szappant fel lehet használni a kertben is, és nem csak tisztálkodásra. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazhatod a szappant a kertben, érdemes tenned egy próbát!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-05

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Mostani cikkemben kilenc olyan dolgot mutatok be nektek, amikről tévesen azt gondolják sokan, hogy nem lehet komposztálni. A komposztálás nagyon jó dolog, vágjatok bele minél hamarabb!

2019-04-03

Paradicsomfajták – Bemutatjuk a legjobb paradicsomfajtákat, a te kertedben is ott a helyük!

A legjobb paradicsomfajtákat mutatjuk be most nektek! Cikkünkből kiderül, melyek azok a paradicsomfajták, amelyeknek helyük van a ti kertetekben is! Ismerkedjetek meg a paradicsomfajtákkal.

2019-04-18

A ribizli tavaszi metszése, gondozása

Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a ribizli metszéséről, a ribizli gondozásáról. Most mindent megtudhattok a ribizli sikeres termesztéséről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

hidroxikarbonsavak

a karbonsavakból vezethetők le, azok szénhidrogénláncában egy v. több hidrogénatomot... Tovább

fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 5.0

dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség