Védekezés a palántabetegségek ellen

hirdetes

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

A legjelentősebb palántakori betegségek

Sárgamozaik

A paprika levelén élénk, sárga, fehér, szögletes foltokat okoz a kórokozó, ami a magok felületén helyezkedik el, növénynedvvel és levéltetvekkel is átvihető. A megelőzésben a magcsávázásnak, a talajcserének, a talajfertőtlenítésnek és a higiéniás szabályok betartásának van jelentős szerepe, a vírusgyanús töveket el kell távolítanunk, és védekeznünk kell rendszeresen a levéltetvek ellen. 

Peronoszpóra

Már palántaneveléskor el kell kezdenünk a megelőző védelmet ellene, szikleveles kortól kiültetésig 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezeléseket gombaölő szerekkel. 

Gyökér-gubacs fonálférgek

A palántákon még nem annyira feltűnő a kártételük, ezért is olyan veszedelmes kártevők. Kezdetben apró gubacsokat okoznak a gyökereket, a kis növények gyengén fejlődnek, hervadnak. Kiültetés előtt meg kell vizsgálnunk a gyanús növényeket, semmisítsük meg a fertőzötteket! Rezisztens fajták termesztésével, ellenálló növényfajra való oltással előzhetjük meg a kártételüket, talajfertőtlenítéssel pedig elpusztíthatjuk az állatot. Állományban mérsékeljük a kártételt felszívódó granulátummal. 

hirdetes

Uborka pszeudomónászos betegsége

A szabadföldön is súlyos károkat okoz, de már a palántákat fertőzi. A sziklevélen sárgászöld, kerek vagy szabálytalan vizenyős foltokat idéz elő. A kórokozó baktérium a vetőmag felületén helyezkedik el, így magcsávázással eredményesen védekezhetünk ellene.

hirdetes

A dinnye fuzáriumos hervadása 

Mind a görög-mind a sárgadinnyét fertőzi, már palántakorban. A kis növények halványzöldek, hervadnak, száruk ráncos lesz, majd elszáradnak. Fertőzési források a vetőmag és a talajba került fertőzött növénymaradványok. A csávázás eredménytelen, így az ellenálló fajták termesztése vagy az ellenálló alanyokra való oltás javasolt. A palántanevelőben végezzünk talajfertőtlenítést. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sikeres palántanevelést kívánok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

forgási sebesség

a vállalat forgóeszközeinek kihasználását mérő mutatószám. A forgóeszközök egy év... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség