Védekezés a palántabetegségek ellen

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

A legjelentősebb palántakori betegségek

Sárgamozaik

A paprika levelén élénk, sárga, fehér, szögletes foltokat okoz a kórokozó, ami a magok felületén helyezkedik el, növénynedvvel és levéltetvekkel is átvihető. A megelőzésben a magcsávázásnak, a talajcserének, a talajfertőtlenítésnek és a higiéniás szabályok betartásának van jelentős szerepe, a vírusgyanús töveket el kell távolítanunk, és védekeznünk kell rendszeresen a levéltetvek ellen. 

 

Peronoszpóra

Már palántaneveléskor el kell kezdenünk a megelőző védelmet ellene, szikleveles kortól kiültetésig 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezeléseket gombaölő szerekkel. 

 

Gyökér-gubacs fonálférgek

A palántákon még nem annyira feltűnő a kártételük, ezért is olyan veszedelmes kártevők. Kezdetben apró gubacsokat okoznak a gyökereket, a kis növények gyengén fejlődnek, hervadnak. Kiültetés előtt meg kell vizsgálnunk a gyanús növényeket, semmisítsük meg a fertőzötteket! Rezisztens fajták termesztésével, ellenálló növényfajra való oltással előzhetjük meg a kártételüket, talajfertőtlenítéssel pedig elpusztíthatjuk az állatot. Állományban mérsékeljük a kártételt felszívódó granulátummal. 

Hirdetés

 

Uborka pszeudomónászos betegsége

A szabadföldön is súlyos károkat okoz, de már a palántákat fertőzi. A sziklevélen sárgászöld, kerek vagy szabálytalan vizenyős foltokat idéz elő. A kórokozó baktérium a vetőmag felületén helyezkedik el, így magcsávázással eredményesen védekezhetünk ellene.

Hirdetés

 

A dinnye fuzáriumos hervadása 

Mind a görög-mind a sárgadinnyét fertőzi, már palántakorban. A kis növények halványzöldek, hervadnak, száruk ráncos lesz, majd elszáradnak. Fertőzési források a vetőmag és a talajba került fertőzött növénymaradványok. A csávázás eredménytelen, így az ellenálló fajták termesztése vagy az ellenálló alanyokra való oltás javasolt. A palántanevelőben végezzünk talajfertőtlenítést. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sikeres palántanevelést kívánok! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-22

A citromfa szakszerű metszése

A citromfának is szüksége van metszésre, éppen ezért született meg ez a cikkem. Most elmondom nektek, mikor és hogy érdemes nekilátni a citromfa metszéséhez!

2019-02-20

Ezt tedd a cserepes virágok alá, hogy sokáig díszítsenek!

Nagyon sok olyan dolog van, amit felhasználhatunk a növények gondozásához, neveléséhez. Most egy olyan fantasztikus szert mutatok be, ami bárhol megvásárolható, olcsó, és mégis nagyon hasznos!

2019-01-28

Minden nap átvernek – Így lesz piros a zöld paradicsomból egy éjszaka alatt…

Minden egyes nap átvernek minket, ráadásul még mérgeznek is, mivel az így előállított paradicsom rendkívül káros! Most az Agrártudományi egyetem rektora rántja le a leplet a szupermarketek által árusított paradicsomokról.

2019-01-09

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

A mókus egy nagyon aranyos állat, ugyanakkor távol kell tartanod a kertedtől, amennyire csak tudod, ugyanis rendkívül kártékony! Most elmondom, mit kell tudni a mókusról, és azt is, hogyan védheted meg tőle kertedet!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-06

Február eleje – Érkezik az első magvetés ideje!

Lassan végérvényesen is megérkezik a tavasz, vele együtt a melegebb, jobb idő. Mostani cikkemben elmondom, mik azok a kerti munkák, amiket most érdemes elvégeznünk!

2019-02-11

Így dugványozhatsz mézzel!

A méz sok mindenre felhasználható, de azt kevesen tudják, hogy dugványozáshoz is alkalmazhatjuk. Mostani cikkemben elmondok mindent a sikeres dugványozásról, és a méz használatáról!

További cikkek ebben a témában
dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség

122/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

elektroforézis

a töltéssel rendelkező makromolekuláknak és kolloid részecskéknek (pl. fehérjéknék) az a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 5.0