Palánták kiültetése – Tippek, trükkök a palánták kiültetéséhez

A kiültetés napja – Mikor ültessük ki a palántákat? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kiültetés napja elképesztően fontos, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom, ugyanis kiderül, hogyan állapíthatjuk meg, hogy eljött a kiültetés ideje, de beszélek arról is, mi történik, ha rosszkor végezzük el a szükséges műveleteket, tartsatok velem, ismét egy hiánypótló írással érkeztem! 

A palánták kiültetésének menete

A palánták kiültetése – Elmúltak a fagyosszentek, ültessünk? 

Szent Pográc, Szent Szervác és Szent Bonifác naptári helyük (május 12., 13. és 14.) miatt minősülnek fagyosszenteknek, akik kárt tehetnek a veteményesben és a gyümölcsösben. Az óvatosabb kertészkedők várják ezeket a napokat, és csak a fagyosszentek után kerítenek sort a palánták elültetésére. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy nemcsak a fagyosszentek elmúlta jelenti a kiültetés idejét, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk a siker érdekében. 

A palánták kiültetése – Milyen veszélyekkel kell számolnunk? 

Igazából két hibázási lehetőség van: túl korán, vagy túl későn ültetjük ki a palántákat. Amennyiben túl korán kezdjük el a kiültetést, akkor a palánták megfázhatnak (természetesen ez ellen védekezhetünk takarással, de jobb, ha inkább megtaláljuk a megfelelő időpontot). Ha viszont túl későn ültetjük ki a palántákat, akkor felnyurgulnak, elsatnyulnak. 

A palánták kiültetése – Jelek, amikből olvashatunk

Abban az esetben, ha a palántánkon van már 3-4 lomblevél, a gyökérzete finoman átszőtte a földet, akkor már készen arra, hogy kiültessük. A levelek arról árulkodnak, hogy elegendő energiát tud termelni magának a növény fotoszintézissel. A gyökerekre viszont érdemes többször odafigyelnünk, ugyanis abban az esetben, a cserép alján elindulnak körbe-körbe, akkor gyorsan ki kell ültetnünk a palántát, mivel nincs már elég helye a fejlődéshez.

Vannak további jelek is, amikből olvashatunk, ilyen például a palánta földje: ha gyakrabban szárad ki, mint eddig, akkor már felkészült a kiültetésre, mivel a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el, a cserép pedig már kicsi. Túl sokáig vártál, ha a növény levelei elkezdenek lankadni és kezdik elveszteni egészséges zöld színüket, ugyanis ez arra utal, hogy a földben nagyon kevés a tápanyag.

Általánosságban szokták megjegyezni, hogyha a palánta magassága eléri a cserép dupláját, akkor már kiültethető – ez viszont gyakran nem igaz, mivel sokféle növény már akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban könnyen felnyurgulhat a palánta, ez pedig csalóka lehet. Most pedig nézzük, mit kell még tudnunk a palánták kiültetéséről, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kutyabarát étterem

A kutyabarát étterem az az étterem, ahová nyugodtan bevihetjük kutyáinkat, hiszen őket is... Tovább

nyereg (ló)

sportolásban kétféle fajtaját használják: a kapás és az angol v. priccsnyerget. Ezektől... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség