Palánták kiültetése – Tippek, trükkök a palánták kiültetéséhez

hirdetes

A kiültetés napja – Mikor ültessük ki a palántákat? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kiültetés napja elképesztően fontos, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom, ugyanis kiderül, hogyan állapíthatjuk meg, hogy eljött a kiültetés ideje, de beszélek arról is, mi történik, ha rosszkor végezzük el a szükséges műveleteket, tartsatok velem, ismét egy hiánypótló írással érkeztem! 

A palánták kiültetésének menete

A palánták kiültetése – Elmúltak a fagyosszentek, ültessünk? 

Szent Pográc, Szent Szervác és Szent Bonifác naptári helyük (május 12., 13. és 14.) miatt minősülnek fagyosszenteknek, akik kárt tehetnek a veteményesben és a gyümölcsösben. Az óvatosabb kertészkedők várják ezeket a napokat, és csak a fagyosszentek után kerítenek sort a palánták elültetésére. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy nemcsak a fagyosszentek elmúlta jelenti a kiültetés idejét, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk a siker érdekében. 

A palánták kiültetése – Milyen veszélyekkel kell számolnunk? 

Igazából két hibázási lehetőség van: túl korán, vagy túl későn ültetjük ki a palántákat. Amennyiben túl korán kezdjük el a kiültetést, akkor a palánták megfázhatnak (természetesen ez ellen védekezhetünk takarással, de jobb, ha inkább megtaláljuk a megfelelő időpontot). Ha viszont túl későn ültetjük ki a palántákat, akkor felnyurgulnak, elsatnyulnak. 

hirdetes

A palánták kiültetése – Jelek, amikből olvashatunk

Abban az esetben, ha a palántánkon van már 3-4 lomblevél, a gyökérzete finoman átszőtte a földet, akkor már készen arra, hogy kiültessük. A levelek arról árulkodnak, hogy elegendő energiát tud termelni magának a növény fotoszintézissel. A gyökerekre viszont érdemes többször odafigyelnünk, ugyanis abban az esetben, a cserép alján elindulnak körbe-körbe, akkor gyorsan ki kell ültetnünk a palántát, mivel nincs már elég helye a fejlődéshez.

Vannak további jelek is, amikből olvashatunk, ilyen például a palánta földje: ha gyakrabban szárad ki, mint eddig, akkor már felkészült a kiültetésre, mivel a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el, a cserép pedig már kicsi. Túl sokáig vártál, ha a növény levelei elkezdenek lankadni és kezdik elveszteni egészséges zöld színüket, ugyanis ez arra utal, hogy a földben nagyon kevés a tápanyag.

hirdetes

Általánosságban szokták megjegyezni, hogyha a palánta magassága eléri a cserép dupláját, akkor már kiültethető – ez viszont gyakran nem igaz, mivel sokféle növény már akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban könnyen felnyurgulhat a palánta, ez pedig csalóka lehet. Most pedig nézzük, mit kell még tudnunk a palánták kiültetéséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-22

A legsokoldalúbb társnövény: ültess hagymát ezek a növények mellé a kertedben

Tudtad, hogy ha a hagymát ezek a növények mellé ülteted, akkor sokkal jobb termést fognak hozni, sőt, még a kártevők is messziről elkerülik őket? Mutatjuk!

2023-05-22

8 zöldség, amit még júniusban sem késő elültetni

Általános tévhit, hogy ha kertet akarunk építeni, tavasszal kell ültetni. Bőven van még időd, mutatjuk, melyik zöldségeket ültetheted el júniusban, a nyár elején is!

2023-05-19

8 társnövény, amely tökéletes a paprika számára

A paprika legjobb társnövényeit gyűjtöttük össze nektek; ültesd ezeket a növényeket a paprikád mellé, hogy még jobb, finomabb és szebb termést hozzanak neked!

2023-05-27

Ezek a zöldségek árnyékban is tökéletesen termeszthetőek

A legtöbb zöldség termesztéséhez sok napsütés kell, de mit tegyünk akkor, ha árnyékos a kertünk? Nem kell félni, vannak zöldségek, amik szeretik az árnyékot!

2023-05-19

Rózsák, amik egész nyáron virágoznak a kertedben

Míg a legtöbb rózsa virágzási csúcsa késő tavasszal vagy nyár elején van, többféle rózsa is virágzik a nyári hónapokban, így egész nyáron jutalmaznak minket

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csőkutas öntözés

a csőkút (—>kút) alján nyert vízmennyiség legelterjedtebb hasznosítása, a kútból... Tovább

NK Thermo (NX 3411 (SYNG 3))

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapja nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség