Palánták kiültetése – Tippek, trükkök a palánták kiültetéséhez

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A kiültetés napja – Mikor ültessük ki a palántákat? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kiültetés napja elképesztően fontos, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom, ugyanis kiderül, hogyan állapíthatjuk meg, hogy eljött a kiültetés ideje, de beszélek arról is, mi történik, ha rosszkor végezzük el a szükséges műveleteket, tartsatok velem, ismét egy hiánypótló írással érkeztem! 

A palánták kiültetésének menete

A palánták kiültetése – Elmúltak a fagyosszentek, ültessünk? 

Szent Pográc, Szent Szervác és Szent Bonifác naptári helyük (május 12., 13. és 14.) miatt minősülnek fagyosszenteknek, akik kárt tehetnek a veteményesben és a gyümölcsösben. Az óvatosabb kertészkedők várják ezeket a napokat, és csak a fagyosszentek után kerítenek sort a palánták elültetésére. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy nemcsak a fagyosszentek elmúlta jelenti a kiültetés idejét, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk a siker érdekében. 

A palánták kiültetése – Milyen veszélyekkel kell számolnunk? 

Igazából két hibázási lehetőség van: túl korán, vagy túl későn ültetjük ki a palántákat. Amennyiben túl korán kezdjük el a kiültetést, akkor a palánták megfázhatnak (természetesen ez ellen védekezhetünk takarással, de jobb, ha inkább megtaláljuk a megfelelő időpontot). Ha viszont túl későn ültetjük ki a palántákat, akkor felnyurgulnak, elsatnyulnak. 

hirdetes

A palánták kiültetése – Jelek, amikből olvashatunk

Abban az esetben, ha a palántánkon van már 3-4 lomblevél, a gyökérzete finoman átszőtte a földet, akkor már készen arra, hogy kiültessük. A levelek arról árulkodnak, hogy elegendő energiát tud termelni magának a növény fotoszintézissel. A gyökerekre viszont érdemes többször odafigyelnünk, ugyanis abban az esetben, a cserép alján elindulnak körbe-körbe, akkor gyorsan ki kell ültetnünk a palántát, mivel nincs már elég helye a fejlődéshez.

Vannak további jelek is, amikből olvashatunk, ilyen például a palánta földje: ha gyakrabban szárad ki, mint eddig, akkor már felkészült a kiültetésre, mivel a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el, a cserép pedig már kicsi. Túl sokáig vártál, ha a növény levelei elkezdenek lankadni és kezdik elveszteni egészséges zöld színüket, ugyanis ez arra utal, hogy a földben nagyon kevés a tápanyag.

hirdetes

Általánosságban szokták megjegyezni, hogyha a palánta magassága eléri a cserép dupláját, akkor már kiültethető – ez viszont gyakran nem igaz, mivel sokféle növény már akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban könnyen felnyurgulhat a palánta, ez pedig csalóka lehet. Most pedig nézzük, mit kell még tudnunk a palánták kiültetéséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


seb

a ->köztakarónak (bőrrel v. nyálkahártyával fedett testrészeknek) átható folytonossági... Tovább

Pásztói Földhivatal

Földhivatal hivatalvezetõ: Sulyok Tibor Cím: Pásztó Fõ út 102., Pf. 35. 3060 Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség