Palánták kiültetése – Tippek, trükkök a palánták kiültetéséhez

hirdetes

A kiültetés napja – Mikor ültessük ki a palántákat? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A kiültetés napja elképesztően fontos, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom, ugyanis kiderül, hogyan állapíthatjuk meg, hogy eljött a kiültetés ideje, de beszélek arról is, mi történik, ha rosszkor végezzük el a szükséges műveleteket, tartsatok velem, ismét egy hiánypótló írással érkeztem! 

A palánták kiültetésének menete

A palánták kiültetése – Elmúltak a fagyosszentek, ültessünk? 

Szent Pográc, Szent Szervác és Szent Bonifác naptári helyük (május 12., 13. és 14.) miatt minősülnek fagyosszenteknek, akik kárt tehetnek a veteményesben és a gyümölcsösben. Az óvatosabb kertészkedők várják ezeket a napokat, és csak a fagyosszentek után kerítenek sort a palánták elültetésére. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy nemcsak a fagyosszentek elmúlta jelenti a kiültetés idejét, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk a siker érdekében. 

A palánták kiültetése – Milyen veszélyekkel kell számolnunk? 

Igazából két hibázási lehetőség van: túl korán, vagy túl későn ültetjük ki a palántákat. Amennyiben túl korán kezdjük el a kiültetést, akkor a palánták megfázhatnak (természetesen ez ellen védekezhetünk takarással, de jobb, ha inkább megtaláljuk a megfelelő időpontot). Ha viszont túl későn ültetjük ki a palántákat, akkor felnyurgulnak, elsatnyulnak. 

hirdetes

A palánták kiültetése – Jelek, amikből olvashatunk

Abban az esetben, ha a palántánkon van már 3-4 lomblevél, a gyökérzete finoman átszőtte a földet, akkor már készen arra, hogy kiültessük. A levelek arról árulkodnak, hogy elegendő energiát tud termelni magának a növény fotoszintézissel. A gyökerekre viszont érdemes többször odafigyelnünk, ugyanis abban az esetben, a cserép alján elindulnak körbe-körbe, akkor gyorsan ki kell ültetnünk a palántát, mivel nincs már elég helye a fejlődéshez.

Vannak további jelek is, amikből olvashatunk, ilyen például a palánta földje: ha gyakrabban szárad ki, mint eddig, akkor már felkészült a kiültetésre, mivel a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el, a cserép pedig már kicsi. Túl sokáig vártál, ha a növény levelei elkezdenek lankadni és kezdik elveszteni egészséges zöld színüket, ugyanis ez arra utal, hogy a földben nagyon kevés a tápanyag.

hirdetes

Általánosságban szokták megjegyezni, hogyha a palánta magassága eléri a cserép dupláját, akkor már kiültethető – ez viszont gyakran nem igaz, mivel sokféle növény már akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban könnyen felnyurgulhat a palánta, ez pedig csalóka lehet. Most pedig nézzük, mit kell még tudnunk a palánták kiültetéséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-31

5 őszi kertészkedési tipp- szeptemberi legfontosabb teendők a kertben

Minél több munkát végzel most, annál kevesebb munkát kell végezned, ha visszatér a tavasz Íme 5 őszi kerti tipp, amelyek segítségével formába hozhatod a kerted!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

2022-08-26

Melyek a legjobb növények a sárgarépa mellé?

Sokan nyúlnak vegyszerekhez a kertükben, viszont nincs erre mindig szükség! Van hogy az is megteszi a dolgát, ha a megfelelő növényeket ültetjük egymás mellé.

2022-08-26

Hogyan védjük meg a zöldségeket a nagy melegben?

A nagy meleg a növényeket is megviseli és érdemes megtennünk mindent azért, hogy ne menjenek tönkre a zöldségeink a nagyon meleg időjárásba sem. Most elmondjuk hogyan!

2022-09-09

Miért olyan jó az édesburgonya? Az édesburgonya 5 meglepő pozitív hatása

Manapság egyre nagyobb divat az édesburgonya, de vajon tényleg olyan jó, vagy csak drága? Miért jobb az édesburgonya, mint a sima krumpli? Hogyan használható?

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

További cikkek ebben a témában


KWS 2360 (KX 2360)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje korai. A kalászkapelyvák alapja... Tovább

koleszterin

a lipidekhez tartozó szteránvázas vegyület; az ember és a magasabb rendű állatok (gerincesek)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség