Palánták kiültetése – Tippek, trükkök a palánták kiültetéséhez

hirdetes

A kiültetés napja – Mikor ültessük ki a palántákat? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kiültetés napja elképesztően fontos, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom, ugyanis kiderül, hogyan állapíthatjuk meg, hogy eljött a kiültetés ideje, de beszélek arról is, mi történik, ha rosszkor végezzük el a szükséges műveleteket, tartsatok velem, ismét egy hiánypótló írással érkeztem! 

A palánták kiültetésének menete

A palánták kiültetése – Elmúltak a fagyosszentek, ültessünk? 

Szent Pográc, Szent Szervác és Szent Bonifác naptári helyük (május 12., 13. és 14.) miatt minősülnek fagyosszenteknek, akik kárt tehetnek a veteményesben és a gyümölcsösben. Az óvatosabb kertészkedők várják ezeket a napokat, és csak a fagyosszentek után kerítenek sort a palánták elültetésére. Ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy nemcsak a fagyosszentek elmúlta jelenti a kiültetés idejét, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk a siker érdekében. 

A palánták kiültetése – Milyen veszélyekkel kell számolnunk? 

Igazából két hibázási lehetőség van: túl korán, vagy túl későn ültetjük ki a palántákat. Amennyiben túl korán kezdjük el a kiültetést, akkor a palánták megfázhatnak (természetesen ez ellen védekezhetünk takarással, de jobb, ha inkább megtaláljuk a megfelelő időpontot). Ha viszont túl későn ültetjük ki a palántákat, akkor felnyurgulnak, elsatnyulnak. 

hirdetes

A palánták kiültetése – Jelek, amikből olvashatunk

Abban az esetben, ha a palántánkon van már 3-4 lomblevél, a gyökérzete finoman átszőtte a földet, akkor már készen arra, hogy kiültessük. A levelek arról árulkodnak, hogy elegendő energiát tud termelni magának a növény fotoszintézissel. A gyökerekre viszont érdemes többször odafigyelnünk, ugyanis abban az esetben, a cserép alján elindulnak körbe-körbe, akkor gyorsan ki kell ültetnünk a palántát, mivel nincs már elég helye a fejlődéshez.

Vannak további jelek is, amikből olvashatunk, ilyen például a palánta földje: ha gyakrabban szárad ki, mint eddig, akkor már felkészült a kiültetésre, mivel a nagyobb leveleken keresztül több vizet párologtat el, a cserép pedig már kicsi. Túl sokáig vártál, ha a növény levelei elkezdenek lankadni és kezdik elveszteni egészséges zöld színüket, ugyanis ez arra utal, hogy a földben nagyon kevés a tápanyag.

hirdetes

Általánosságban szokták megjegyezni, hogyha a palánta magassága eléri a cserép dupláját, akkor már kiültethető – ez viszont gyakran nem igaz, mivel sokféle növény már akkor is kiültethető, ha kisebb, ráadásul a fényhiányban könnyen felnyurgulhat a palánta, ez pedig csalóka lehet. Most pedig nézzük, mit kell még tudnunk a palánták kiültetéséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-11

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most kiderül.

2021-03-01

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még hűvösebb lehet. Ezért érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény.

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


2007. évi XVII. törvény

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Animal-Save Állatmentõ Szolgálat

Állatvédõ szervezet Állatmentés, állatbefogás. Típus: állatotthon, menhely Adószám:... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség