Figyelj oda jobban te is, ha palackozott vizet veszel!

Nézd meg te is a palack alját, mielőtt megveszed!

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbb ember fogyasztja a palackozott vizet, tudomást sem vesznek arról, hogy ami benne van, az valójában méreg. Nézd meg, mire kell odafigyelned neked is, mielőtt megveszed a palackozott vizet, ugyanis némelyik erősen mérgező, akár hiszed, akár nem. Nézzük, mit jelentenek a feliratok a palack alján!

Erre figyelj, ha palackozott vizet veszel!

Mindannyian tudjuk, hogy két liter víz a napi ajánlott folyadék bevitel és ajánlott távol tartanunk magunkat a zsíros, cukros és nagyon sós ételektől. Sokan azonban nem ismerik  műanyag palackok alján lévő rajzok jelentését, pedig ha tudnánk mit is közölnek, nem biztos, hogy annyira előszeretettel fogyasztanánk őket nap, mint nap.

Mérgező lehet a palackozott víz

Szinte minden ember vásárol ásványvizet minden nap. Miközben utazunk, dolgozni megyünk, iskolában ülünk, sok ember táskájában van ásványvíz. Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a műanyag palackok károsak az egészségre, egyfajta néma gyilkosként is emlegethetnénk őket és most eláruljuk, hogy miért! Nézzük, mit jelentenek a jelzések, a következő oldalon elmondom!

Forrás

HDP (néha HDPE)

Ez egy jelzés arra, hogy minimális a valószínűsége annak, hogy vegyszerek vannak a vízben, ez azonban nem mentesít minden vegyszert és ezt jobb tudni. A műanyag palackok elkészítéséhez ugyanis szükség van bizonyos anyagokra, ami vegyi anyagokat is tartalmaz.

PS

Etil-benzol katalitikus (alumínium-oxid, bauxit, króm-oxidok) dehidrogénezésével állítják elő a sztirolt, melyből polimerizálással gyártják az aromás polisztirolt. A polisztirol rideg, jó elektromos szigetelő anyag, törékeny és gyúlékony anyag.

PET

A poliészterek családjába sorolt polimer gyanta, melyet főként szintetikus szálak és élelmiszerek csomagolásának gyártására alkalmaznak. A dimetil-tereftalát etilén-glikollal történő észterezésével vagy polikondenzálással állítható elő. Kemény, merev, szívós, nehezen gyulladó, de könnyen égő polimer. Két fő változata a PET-A és PET-G, melyek közül az első kis hőmérsékleten jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

PVC

Vinil-klorid polimerizációjával állítják elő, amely acetilén vízmentes hidrogén-klorid addíciójával keletkezik. A PVC égése során hidrogén-klorid, dioxin és egyéb környezetre ártalmas vegyület keletkezik.

PP

Addíciós polimer, melyet propilén monomerek polimerizációjával állítanak elő. Kemény és rugalmas, antisztatikus anyag. Jól éghető műanyag.

A fenti néhány példából tehát egyértelműen összerakhatjuk magunkban azt a képet, hogy mennyi vegyi anyag használódik fel a műanyag palackok gyártása során. Mi ezekből az üvegekből pótoljuk az elvesztett és a szervezet számára szükséges folyadék mennyiséget, mit sem sejtve annak egészségkárosító hatásáról.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

85/2008. (VII. 5.) FVM rendelet

A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV.... Tovább

hidroszféra (vízöv)

a Földet körülvevő levegő páratartalma és a Föld természetes vizeinek (tengerek, folyók,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek