Padlizsánt is termeszthetsz cserépben, egyszerűen!

hirdetes

Tippek, trükkök a cserépben termeszthető padlizsánhoz

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Cserépben is termeszthető padlizsán

A padlizsán ültetése cserépbe

A padlizsánokról tudni kell, hogy imádnak napozni. Éppen ezért olyan helyre kell kerülniük, ahol legalább naponta 6 óra közvetlen napfényben sütkérezhetnek, de szerencsére ez a cserepek miatt könnyedén megoldható.

Ha szükséges, a cserepeket bármikor arrébb viheted, hogy palántáid napozhassanak. Ha cserépben neveled padlizsánjaidat, akkor érdemes azokat néhány naponta megforgatni, hogy minden oldalról érje őket a napfény. Lehetőleg kerüljenek szélvédett helyre, mert az erős széllökések könnyedén letörhetik az ágaikat, különösen ha azokon éppen nehéz termések lógnak.

Ültesd cserepes padlizsánjaidat jó minőségű, vályogos táptalajba, ami jól elvezeti a felesleges vízmennyiséget, de elég nedvességet is tart meg a gyökerek számára. Ha növénytartóba ültetsz, ne használj kerti talajt, mert az túlságosan összetömörül majd, ami súlyosan visszafoghatja palántáidat.

hirdetes

Padlizsán ültetése cserépbe magokkal

A padlizsánmagokat 8 héttel az utolsó várható tavaszi fagy előtt ajánlott elültetni házon belül, lehetőleg kicsi, kifejezetten palántaneveléshez készült talajkeverékben. Ügyelj rá, hogy ültetéskor kellően benedvesítsd a talajt, és ne is hagyd kiszáradni azt, amíg a csírázás le nem zajlik (erre kb. 10 napot kell majd várnod). A csírázás után legalább egy hétig gondoskodj a talaj nedvességéről, ezután pedig ültesd át nagyobb cserépbe padlizsánjaidat.

Mielőtt a szabadba vinnéd őket, a padlizsánokat ajánlott hozzászoktatni a kinti körülményekhez, különben sokkot kaphatnak. Minden nap egy kicsivel több időt töltsenek a szabadban, míg végül egész nap kint nem tudnak maradni. Ez nagyjából két hetet vesz majd igénybe – először egy órára legyenek kint, aztán minden nap egy kicsivel többet. A cél, hogy hozzászokjanak az új környezethez.

hirdetes

Ez nagyon fontos, hiszen így cserepes padlizsánjaid arra használhatják erőforrásaikat, hogy terméseket hozzanak, ahelyett, hogy erőlködniük kéne az új környezetben. Két héttel később ültesd át őket végleges cserepükbe, és helyezd őket olyan helyre, ahol legalább napi 6 óra napfény éri majd őket. 

A padlizsánok ültetése cserépbe átültetéssel

Ha nem magról szeretnéd ültetni padlizsánjaidat, akkor előnevelt palántákat kell majd szerezned valahonnan, amelyeket rögtön végleges cserepeikbe ültethetsz át. Elképzelhető, hogy még így is ki kell szoktatnod őket a kinti körülményekhez, attól függően, hogy mekkorák, és eddig kint vagy bent nevelkedtek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-07

Évelő hagyma termesztése – Kevés gondozással is lehet minden évben friss hagymád!

A hagyma a veteményeskertek és a konyhaszekrények alapanyaga. Rendkívül sokoldalú és sokféle formában kapható, beleértve a kevésbé ismert évelő fajtákat is.

2023-03-14

Itt van 2 egyszerű recept: medvehagyma leves, medvehagymás házi vaj

Itt a tavasz, és vele együtt itt a medvehagyma szezon is. Mutatunk 2 egyszerű, mennyien ízletes receptet: medvehagyma leves, és házi medvehagymás vaj recept.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hónyomás

az 1 cm magas hóréteg tömege 1 m2-en kb. 1 kg; ennyivel "nyomja" a talajt. Szokásos... Tovább

fenéklépcső

olyan létesítmény, amelynek célja, hogy a sebes folyású, nagy esésű csatornák vize a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Zöldség