Padlizsánt is termeszthetsz cserépben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A padlizsánok (Solanum melongena) sok kert maradandó lakói, és sok helyen nem is az ágyásokban, hanem egy-egy cserépben vagy ládában kapnak helyet a többi zöldség között. Bizony, a padlizsánok kiválóak az olyan kertészek számára, akik kifejezetten növénytartókban szeretnének (vagy kénytelenek) zöldségeket termeszteni maguknak. Ha jól nevelik őket, a padlizsánok már egy-egy palántával bőséges termést kínálnak, amik ráadásul egészen a szüret pillanatáig a porta látványos díszei lehetnek. Lássuk tehát, hogy mi mindent kell tudnod a ládákban, vagy cserepekben termesztett padlizsánokról!

Cserépben is termeszthető padlizsán

A legjobb padlizsánfajták cserepekbe

Lényegében bármilyen padlizsánt termeszthetsz cserepekben, de a kisebb, kompakt méretűek, illetve az örökségfajták a legideálisabbak erre a célra. Nagyobb padlizsánokat is ültethetsz cserépbe, de ezeknek több talajra és némi támasztékra is szükségük lesz, amire felfuthatnak. Íme néhány padlizsánfajta, ami jól érzi magát cserepekben, és remek ízeket is kínál!

Rosa Bianca – Ez a padlizsán levendula és fehér színű, könnycsepp-formájú terméseket hoz. Ha pont akkor szeded le őket, amikor 13-15 cm-esek, akkor nagyon puha és krémes textúrát kínálnak majd. Ez az olasz fajta nagyjából 70 nap alatt érik be, és palántái nagyjából 80 centisre nőnek meg.

hirdetes

Long Purple – A Long Purple padlizsánok hosszúra és vékonyra nőnek meg. Ez az örökségfajta akár egy 12 literes cserépben is vígan eléldegél, és durván 75 cm-esre nő meg. Az ültetés után 60 nappal már szüretelhető is.

Little Spooky – Egy japán padlizsánfajta, aminek teljesen fehér termései remekül mutatnak cserepekben (különösen ha más, hagyományos színű padlizsánok is nőnek a közelében). Mindössze 60 nap alatt beérik és durván 90 cm magasra nő meg.

Crescent Moon – Ennek a fajtának krémes textúrája és enyhe íze van, így kiváló azoknak, akik nem rajonganak az intenzívebb padlizsán-ízért. Termései 17-18 cm hosszúak, és fehér színűek. A palánták 75 cm magasra nőnek meg és 60 nappal az ültetés után már szüretelhetsz is róluk.

hirdetes

Bambino – A Bambino egy nagyon tömör, mégis meglepően gazdagon termő padlizsánfajta, ami ráadásul gyorsan is nő. Egyetlen hátránya talán, hogy termései csupán durván egy hüvelyk (2,5 cm) hosszúak, habár már 45 nappal az ültetés után szüretelhetők.

Fairy Tale – A Fairy Tale padlizsán hosszú, vékony, lilásfehér terméseket hoz, amelyeknek krémes textúrája és kellemesen visszafogott íze van. 65 nap alatt érik be és 60 cm magasra nő meg. Most pedig nézzük, hogyan termeszthetünk padlizsánt cserépben, a következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Sibo (Dieck 0105)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid... Tovább

izoméria

a szerves vegyületek molekuláit felépítő atomok többféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Zöldség