Pack-pakk, mezőgazdasági termékek csomagolása

Pack - pakk

Eiler Olga
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csomagolás a mezőgazdasági terményeknél egyre fontosabb, mivel az ellátási láncban a csomagolt áru szállítása, raktározása és értékesítése sokkal könnyebben megoldható. A termények a csomagolással válnak jól értékesíthető áruvá. Az élelmiszerkereskedelem jogos elvárásait a jelöléssel és feliratozással kapcsolatban csomagolt árunál könnyebb teljesíteni. Az ellátási láncok, a logisztikai rendszerek, az élelmiszerkereskedelem fejlődése egyre több csomagolt élelmiszert igényel. Elsősorban a nagy élelmiszer áruházi láncok követelik meg a beszállítóktól a könnyen kezelhető szakszerű csomagolást.
Pack-pakk, mezőgazdasági termékek csomagolása

- mezőgazdasági termékek csomagolása

A csomagolás a mezőgazdasági terményeknél egyre fontosabb, mivel az ellátási láncban a csomagolt áru szállítása, raktározása és értékesítése sokkal könnyebben megoldható. A termények a csomagolással válnak jól értékesíthető áruvá. Az élelmiszerkereskedelem jogos elvárásait a jelöléssel és feliratozással kapcsolatban csomagolt árunál könnyebb teljesíteni. Az ellátási láncok, a logisztikai rendszerek, az élelmiszerkereskedelem fejlődése egyre több csomagolt élelmiszert igényel. Elsősorban a nagy élelmiszer áruházi láncok követelik meg a beszállítóktól a könnyen kezelhető szakszerű csomagolást.

Az élelmiszerpiac minden szereplőjére 2005. januárjától érvényes Európai Uniós nyomon követhetőségi törvény előírásainak a csomagolt, megfelelően jelölt áruval lehet eleget tenni.

Burgonyacsomagolás

A termelőtől a fogyasztóig gyorsabban, biztonságosabban jut el a zöldség, a gyümölcs, a burgonya szakszerűen jelölt, feliratozott csomagolásban. A kereskedelmen kívül a fogyasztó számára is előnyt jelent a csomagolt áru. A háztartásokban a napi fogyasztásra vásárolt burgonya megmosva, csomagolva értékesebb, főleg a városi fogyasztók számára. Az egyértelműen, tájékoztató szöveggel feliratozott burgonya megkönnyíti a választást. Nem kell hosszasan tanulmányozni a burgonyát, a feliratozásból kiderül, mi van a csomagolásban: Homoki Rózsa, Parázs burgonya vagy újburgonya. A Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezet már több éve csomagolja a burgonyát a legkorszerűbb gépsorokkal. A mosás, szárítás, válogatás, osztályozás majd a kis tömegű kiszerelések jelentik a technológiai sort. Az igénytől függően perforált műanyagtasakba, hálózsákba vagy a legújabb csomagolásban az úgynevezett D-packos csomagolásban kapható a burgonya. Az új csomagolást tulajdonképpen egy polipropilén hálótömlőből és egy szőnyegnyomással ellátott műanyag fóliából alakítja ki a csomagológép. A nyomtatott fólia, amely tulajdonképpen egy nagy címke, tartalmazza a termékre vonatkozó információkat.


A csomagoláson feltüntetik a burgonya ABC-t is, amely az étkezési burgonya főzési típusait különíti el, mely színekben is jól elkülönül, az A zöld, a B piros, a C pedig kék színű.

Gombacsomagolás

Lengyelország hagyományosan jelentős gombatermelő és fogyasztó. Az erdőgazdaságok foglalkoznak az erdei gomba begyűjtésével és értékesítésével. A lengyel Jampol cég, amely szárított erdei gombát értékesít, új csomagolást alkalmaz termékeihez. A lengyel szárított gomba közkedvelt belföldön és külföldön egyaránt, hiszen tulajdonképpen biotermék és a szárítva tartósított gomba nem igényel tartósítószert. A szárított gombát eredetileg polietilén fóliából készült tasakba csomagolták, amelynek záróképessége nem volt megfelelő és szállítás közben a gomba gyakran töredezett. Az értékes termék és főleg az igényesebb megrendelők miatt fejlesztették ki az új hengeres PET tartály méretsort. Az új csomagolást az RPC (Reed Packaging Company) valósította meg. Az RPC Blackburn gyártja a PET tartályokat fröccsfúvással és Hereford gyártja fröccsöntéssel a tartályok kupakját. A méretsor: 500, 700 és 5000 ml.
„Vino-Lok” borosdugó üvegből

A parafa dugó kiváltására eddig is történtek próbálkozások. Műanyagból különböző formák léteznek, azonban inkább az olcsóbb borokhoz alkalmazták. Használnak fémkupakokat is, az olcsó borokhoz koronazárat, a jobb minőségű borokhoz pedig csavarmenetes (pilfer-proof) alumíniumkupakot. Az Alcoa és a Wiegand Glas együttműködésének eredményeként megszületett a parafa dugó konkurenciája, az üvegdugó. Az új dugó neve: Vino-Lok, amelyet 2003. évi próbagyártás után több nemzetközi borászati kiállításon bemutattak, elindítva a siker útján. Először 300.000 darabot gyártottak, amelyet több mint száz európai borászat próbált ki. Majd megkezdték a sorozatgyártást. A „Vino-lok” 2004 évben a 6. Német Csomagolási Design-versenyen díjat nyert, majd 2005. évben WorldStar díjat. A dugó maga üvegből készül, a tömítés, amely a dugót az üvegben rögzíti, műanyagból van. A kupakra alumínium-fóliából dísz- illetve origináló kupak kerül, amelyben feltépő szalag van. A dugót megcsavarva könnyű kinyitni, nem kell hozzá dugóhúzó. A parafa dugóval szemben még előnyt jelent az is, hogy a dugó mérete nem ingadozik, mindenkor minőségazonos és nem jelentkezhet a jellegzetes parafa íz. A Vino-Lok és a módosított üvegnyak az Alcoa szabadalma. Az Alcoa 2005. évre 15 millió Vino-Lok gyártására készült fel. Az üvegdugót, amelynek neve: „Vino-Lok Selection” elsősorban az értékesebb borokhoz ajánlják. Az olcsóbb változat a „Vino-Lock Classic” plexiből készül.
Borospalackok szállítási csomagolása

A 2005. évi Német Csomagolási Versenyen a szállítási csomagolások kategóriájában nyert díjat a borospalackok postai szállítására gyártott dobozbetét. A tervező és a gyártó a német Schlaadt Plastics GmbH, Lorch, a felhasználó pedig a Deutsche Post (a német posta) és a DHL gyorsporta. A dobozbetét habosított polisztirolból, készül, amellyel a palackozott borok többutas szállítási csomagolását oldották meg. A törékeny üvegpalackok szállítása ütközési igénybevétellel szembeni védelmet igényel. A habosított polisztirol megfelel ennek a követelménynek, és ezen kívül védi a bort a nagy hőmérsékletingadozásoktól is. A betéteket a postai dobozokhoz méretezték. A dobozbetét hasznosítható a borok továbbküldésére vagy tárolására. A dobozbetét azonban visszavihető a postára és újra használható.

Okos Tojás

Neve alapján tudnia kell valamit, amit a többi tojás nem tud. Az „Okos tojást” - amely az Europharma Rt. egészséges táplálkozási programjának része - 2004 évben hozták forgalomba. A tojótyúkok speciális takarmányozásával elérték, hogy megőrizve a hagyományos nagyüzemi tojás valamennyi jó tulajdonságát, nagyobb mennyiségben tartalmaz élettanilag hasznos és fontos tápanyagokat, omega-3 zsírsavakat és E-vitamint. Az „Okos tojást” ózonnal fertőtlenítik. Mindez magyar tudósok kutatási eredménye. A termeltető és forgalmazó, az Europharma Hungária a csomagolással is meg akarta különböztetni a terméket. A dobozokhoz - megkülönböztetve a terméket a hagyományos tojástól - figyelemfelkeltő, színes, reklámhatású övező címkét alkalmaznak, amelyen ismertetik az „Okos tojás” előnyeit. A címke ugyanakkor originálást is jelent, mivel a drágább terméket védeni kell az esetleges dézsmálástól, illetve kicseréléstől.

Konyhakész tojáscsomagolás

Elsősorban a nagy konyhák, tehát éttermek, vendéglők, cukrászatok rendezvényszolgálatok számára előnyös csomagolásban kínálja termékeit a Capriovus Kft. Az üdítőitalok és a tej csomagolásában elterjedt dobozokba tojást töltenek. A doboz 1 kg töltőtömeg pasztőrözött tojást tartalmaz. Dobozos csomagolásban létezik tojássárgája, fehérje és teljes tojáslé. A dobozba csomagolt tojás számos előnyt jelent a felhasználónak. Élelmiszerhigiéniai szempontból maximális biztonságot jelent a tojáshéjmentes, pasztőrözött termék. Az adagolásnál pedig egyértelmű a mennyiség, mivel az 1 kg-os tömegen kívül a dobozon a megfelelő darabszámot is deklarálják.
Főzött keménytojás csomagolása

A tojás főzött állapotban több előnyt jelent a nagy felhasználóknak. Az élelmiszerbiztonság követelményeit kielégíti és a nyomon követhetőségi előírásoknak megfelel. A főzött tojás feldolgozása egyszerűbb és gazdaságosabb. A felhasználó munkaidőt és energiát takarít meg, mivel a tojás veszteségek nélkül dolgozható fel. A Capriovus Kft. a főzött keménytojást többféle csomagolási formában kínálja: vákuumcsomagolásban, főzött tojásrúdként és műanyag vödörben 60 db-ot sós lében.
Kandírozott gyümölcs

A darabolt kandírozott gyümölcsöt állótasakba csomagolja a görög VOG gyártó az Export-Import Kft. számára. A gépi csomagolás form-feel-seal rendszerű géppel történik. A kandírozott gyümölcsöt hagyományosan inkább átlátszó csomagolásban szokták forgalmazni. Az alumíniumfóliát tartalmazó többrétegű fóliából készült csomagolás előnye, hogy a kiváló záróképesség jóvoltából megőrzi a termék aromáját, ami hosszabb minőségmegőrzést jelent. A csomagolás többszínyomású grafikája reklámhatású, feltűnő az önkiszolgáló polcokon, segítve az értékesítést.
Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bakköröm

főként szm.-ban előf. körömalakulás, a körmök fokfala a talajjal 50°-nál nagyobb szöget... Tovább

elválasztás

1. (biol.) (szekréció) Különböző növényi és állati sejtek egyik életműködése, amellyel... Tovább

Tovább a lexikonra