Ezért ne nyúlj a "talált" őzgidához

hirdetes

Ha őzgidát találsz, jobb, ha NEM nyúlsz hozzá!

SzSz, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az önjelölt állatvédők előszeretettel veszik gondozásuk alá a látszólag magára hagyott őzgidákat, azonban az erdészek óvaintenek ettől. Sőt, kifejetten kérik, hogy ne nyúljunk az állathoz!

Ezért ne nyúlj a

Május-június időszakában gyakran előfordul, hogy rengeteg őzgida kerül állatmenhelyekre, vagy olyan családokhoz, akik befogadták a kicsit. A gím- és a dámszarvasok ebben az időszakban hozzák világra borjaikat, akik születésük után igencsak esetlenek, és az anyjuk gondoskodására van szükségük. A szarvasfélék, amíg a gida/borjú ilyen apró és nem képes túl hosszú távokat megtenni, általában elrejtik őket a magas fűben, vagy gyakorta olyan helyeken, ahol lehet, hogy könnyebben rájuk találunk az erdőben sétálva.

Miért találhatjuk egyedül az őzgidát? 

A suták, amíg a gida esetlen, nem képes nagy távokat megtenni, általában elfektetik egy adott helyre arra az időre, ameddig elmennek legelni. Az anyaállatok persze, nem hagyják sokáig magára a gidát, és maximum pár száz méterre, ami még olyan távolság, ahol könnyen érzik a gida szagát. A kicsi sok esetben lehet, hogy arrébb megy egy pár méterrel, de sosem megy el messzire attól a helytől, ahol az anyja hagyta. 

A kutyát is tartsuk pórázon, még az erdőben is!

hirdetes

Igen! Ha erdőbe megyünk sétálni, a kutyánkat is tartsuk pórázon az egész időszak alatt, hiszen a kutyák ösztönlények és bármikor megsebezhetik akár az őzgidát, akár a sutát. A kutyasétáltatásról az erdőben egyébként a Szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdése is rendelkezik, a következő módon: „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”

Akármennyire jámbornak tartjuk saját házikedvencünket, akkor is csak pórázon sétáltassuk az erdőben a szabály értelmében! A kutya szaga is riasztó lehet továbbá az anyaállat számára, amely miatt nem meri megközelíteni gidáját/borját, vagy magára is hagyhatja. 

hirdetes

Mit tegyünk, ha őzgidát találunk? 

NE NYÚLJUNK HOZZÁ! 

Az őzgidák vagy a szarvasborjak rendkívül aranyosak és esetlennek tűnhetnek, azonban nem szabad hozzájuk érni. A szarvasfélék esetében az anyaállatok a szaguk alapján azonosítják be kicsinyeiket, így, ha megérzi rajta az ember szagát, akkor magára fogja hagyni a gidáját. Az őzgidát NE SIMOGASSUK MEG, és NE VIGYÜK HAZA sem, hiszen az anyja valószínűleg a közelben van, és hamarosan visszamegy hozzá. Egyszerűen csak ne zavarjuk meg őket és ne avatkozzunk bele az életükbe. 

Tehát, ha az erdőben járunk és egy őzgidát vagy szarvasborjat találunk, semmiképp se menjünk oda hozzá. Lehetőleg az erdőben közlekedve tartsunk be minden szabályt, tehát a kijelölt útról ne térjünk le, és ha kutyát sétáltatunk, akkor azt pórázon tegyük meg. 

Ha sírást hallunk az erdőből, ne próbáljuk meg megkeresni a kicsit. Nincsen baja, csak az anyját hívja magához, így ne közeledjünk a hang felé. 

Amennyiben olyan helyen találjuk a gidát vagy borjat, ahol veszélyben lehet, akkor hívjuk az illetékes erdészetet vagy nemzeti park hatóságot. Ugyanezt tegyük, ha a kicsin bármilyen sérülést találunk. 

Forrás: Kép: Hegyesi Márk

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-02-29

Ezek a legkülönlegesebb sétányrózsa fajták

A sétányrózsa egy csodaszép virág, aminek több fajtája is van. Alábbi cikkünkben a legkülönlegesebb sétányrózsa típusokat mutatjuk be. Ültess te is kertedbe!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kálium (K)

az ->alkálifémekhez tartozó, puha, késsel jól vágható, az élő szervezetek számára... Tovább

másodnövény

a főnövény (főtermény) tarlójában termesztett, a következő főnövény vetése előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés