Útmutató: Így tervezd meg az otthoni kertet lépésről lépésre

hirdetes

Tervezd meg a saját kertedet!

SzSz, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hogyan kezdjünk neki a saját kert kialakításának? Több szempontot is mérlegelnünk kell, amelyeket most pontokb foglalva összeszedtünk, hogy segítsünk a saját kert megvalósításában.

Az otthoni kert megtervezése lépésről lépésre

Ha még soha nem kertészkedtél, akkor biztosan élvezni fogod a kert újdonságát. Szerencsére a zöldségek termesztése meglehetősen egyszerű, és a kertészet alapjai itt is érvényesek maradnak. A finom, lédús zöldségek termesztése nem igényel túl szakszerű tudást, viszont érdemes előre átgondolni pár dolgot a konyhakerttel kapcsolatban. A munkád gyümölcsét fogod szó szerint megenni. Tehát hogyan kezdjük a tervezést? Itt a lista arról, mit kell átgondolnod a kert kialakítását illetően: 


A zöldségkert elhelyezése

A zöldségeknek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termést hozzanak, jól kell magukat érezniük környezetükben. Éppen emiatt a lehető legjobb helyet kell megtalálni otthonunkban a konyhakertnek. A legtöbb zöldségféle nem túl igényes, és általában ugyanannyi törődést igényelnek. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat környezetükbe nem kell túl sok mindent tennünk, elegendő, ha napos helyet biztosítunk számukra. Attól függően, hogy mennyit szeretnél foglalkozni a konyhakerttel, olyan helyet kell találnod a növények számára is. Ha például nincs annyi időd a növények gondozására, lehet jobban jársz, ha balkon ládákba vagy cserépbe ülteted őket (már amelyiket lehet). 

hirdetes
 

Mit termessz?

Ez a zöldségkert tervezésének egyik szórakoztató része. Megtévesztően nehéz is, mert a szemünk sokkal nagyobb, mint a kertünk. Előfordulhat, hogy sokkal több növényfélét próbálunk elültetni, mint amennyi helyünk van rá. Emiatt nagy lehet a kísértés, de éppen emiatt kell alaposan megtervezni a konyhakertet, mielőtt belevágnánk. Ne próbálj ki 15 féle paradicsomfajtát, inkább döntsd el melyik a kedvenc fajtád, melyik az, amellyel kevesebb gond van, mégis elegendő termést fog számodra növeszteni. Ezeket átgondolva még lehet, hogy több zöldségfélének lesz hely a kertben, mint gondoltad volna. 

Mag vagy palánta?

hirdetes

Ezt is érdemes megfontolnod. Sok kertész az összes növényét vetőmagból indítja, csak azért mert a magok nagyobb mennyiségű növényt adhatnak a palántákhoz képest. Ha mégse szeretnél annyit törődni a növényekkel a kertben, vagy türelmetlen vagy a terméshozamot illetően, akkor jobb a palántás megoldás. Egyes növények esetében azonban jobb, ha vetőmagból neveljük fel őket. Nem kell azonban megijedni. A konyhakertben nagyon gyorsan fel lehet nevelni a magról ültetett zöldségeket is, csak egy kis odafigyelés kell. A legjobb, ha a kertészetben segítséget kérünk a vetőmagok és a palánták megvásárlása közben, és kikérjük a szakértő véleményét. 


Konyha Kert Design

Sokak számára a konyhakert esztétikája is fontos lehet, különösen akkor, ha igen látható helyen van az udvaron. Az esztétika azonban nem a legfontosabb, hiszen a zöldségeket az optimális növekedési körülmények között kell elhelyezni. Meg kell fontolni a kertben lévő út és a munkavégzés helyét is, lehetőleg úgy, hogy ne tegyünk kárt egyik növényben sem, mégis maradjon helyünk kényelmesen dolgozni a kertben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a konyhakert nem lehet esztétikus. Pár trükkel és kreatív ötlettel igazán széppé tehetjük a konyhakertünket is. Akár raklapok felhasználásával vagy bármilyen kreatív ötlettel. 

A következő oldalon folytatódik cikkünk, hogy hogyan tervezd meg konyhakertedet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-30

Így spórolj a kertben: 6 tipp, hogy olcsóbb legyen a kertészkedés

Valóban drága lenne kertészkedni, növényeket ültetni, gondozni, nevelni? Mutatunk néhány okos tanácsot, amivel könnyedén spórolhatsz a kertészkedés során!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

Ezek a zöldségek árnyékban is tökéletesen termeszthetőek

A legtöbb zöldség termesztéséhez sok napsütés kell, de mit tegyünk akkor, ha árnyékos a kertünk? Nem kell félni, vannak zöldségek, amik szeretik az árnyékot!

2023-06-05

Tudományosan bizonyított: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Szakemberek állítják, hogy bizonyos ételek fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, listájukon több friss zöldség is szerepel, mutatjuk melyek!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KWS 2376 (KX 2376)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai kissé... Tovább

Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Kertész- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet kertfenntartás növény Zöldség Zöldségtermesztés