Útmutató: Így tervezd meg az otthoni kertet lépésről lépésre

Tervezd meg a saját kertedet!

SzSz, AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hogyan kezdjünk neki a saját kert kialakításának? Több szempontot is mérlegelnünk kell, amelyeket most pontokb foglalva összeszedtünk, hogy segítsünk a saját kert megvalósításában.

Az otthoni kert megtervezése lépésről lépésre

Ha még soha nem kertészkedtél, akkor biztosan élvezni fogod a kert újdonságát. Szerencsére a zöldségek termesztése meglehetősen egyszerű, és a kertészet alapjai itt is érvényesek maradnak. A finom, lédús zöldségek termesztése nem igényel túl szakszerű tudást, viszont érdemes előre átgondolni pár dolgot a konyhakerttel kapcsolatban. A munkád gyümölcsét fogod szó szerint megenni. Tehát hogyan kezdjük a tervezést? Itt a lista arról, mit kell átgondolnod a kert kialakítását illetően: 


A zöldségkert elhelyezése

A zöldségeknek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termést hozzanak, jól kell magukat érezniük környezetükben. Éppen emiatt a lehető legjobb helyet kell megtalálni otthonunkban a konyhakertnek. A legtöbb zöldségféle nem túl igényes, és általában ugyanannyi törődést igényelnek. Ahhoz, hogy jól érezzék magukat környezetükbe nem kell túl sok mindent tennünk, elegendő, ha napos helyet biztosítunk számukra. Attól függően, hogy mennyit szeretnél foglalkozni a konyhakerttel, olyan helyet kell találnod a növények számára is. Ha például nincs annyi időd a növények gondozására, lehet jobban jársz, ha balkon ládákba vagy cserépbe ülteted őket (már amelyiket lehet). 
 

Mit termessz?

Ez a zöldségkert tervezésének egyik szórakoztató része. Megtévesztően nehéz is, mert a szemünk sokkal nagyobb, mint a kertünk. Előfordulhat, hogy sokkal több növényfélét próbálunk elültetni, mint amennyi helyünk van rá. Emiatt nagy lehet a kísértés, de éppen emiatt kell alaposan megtervezni a konyhakertet, mielőtt belevágnánk. Ne próbálj ki 15 féle paradicsomfajtát, inkább döntsd el melyik a kedvenc fajtád, melyik az, amellyel kevesebb gond van, mégis elegendő termést fog számodra növeszteni. Ezeket átgondolva még lehet, hogy több zöldségfélének lesz hely a kertben, mint gondoltad volna. 

Mag vagy palánta?

Ezt is érdemes megfontolnod. Sok kertész az összes növényét vetőmagból indítja, csak azért mert a magok nagyobb mennyiségű növényt adhatnak a palántákhoz képest. Ha mégse szeretnél annyit törődni a növényekkel a kertben, vagy türelmetlen vagy a terméshozamot illetően, akkor jobb a palántás megoldás. Egyes növények esetében azonban jobb, ha vetőmagból neveljük fel őket. Nem kell azonban megijedni. A konyhakertben nagyon gyorsan fel lehet nevelni a magról ültetett zöldségeket is, csak egy kis odafigyelés kell. A legjobb, ha a kertészetben segítséget kérünk a vetőmagok és a palánták megvásárlása közben, és kikérjük a szakértő véleményét. 


Konyha Kert Design

Sokak számára a konyhakert esztétikája is fontos lehet, különösen akkor, ha igen látható helyen van az udvaron. Az esztétika azonban nem a legfontosabb, hiszen a zöldségeket az optimális növekedési körülmények között kell elhelyezni. Meg kell fontolni a kertben lévő út és a munkavégzés helyét is, lehetőleg úgy, hogy ne tegyünk kárt egyik növényben sem, mégis maradjon helyünk kényelmesen dolgozni a kertben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a konyhakert nem lehet esztétikus. Pár trükkel és kreatív ötlettel igazán széppé tehetjük a konyhakertünket is. Akár raklapok felhasználásával vagy bármilyen kreatív ötlettel. 

A következő oldalon folytatódik cikkünk, hogy hogyan tervezd meg konyhakertedet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

hullajelenségek

az állat elpusztulása után kialakuló szembetűnő változások; a hulla lehűlése,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Zöldség