Gráf József rámutatott: az állattenyésztők helyzetét az agrárkormányzat nem tudja megoldani a termelők közreműködése nélkül

Az agrártárca javítani kívánja az állattartók helyzetét

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Országgyűlés Gráf József Az agrártárca javítani kívánja az állattartók helyzetét, mert az állattenyésztés helyzete - főként a baromfi- és a sertéságazaté - kritikus - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának ülésén, ahol az állattenyésztés helyzetét javítandó intézkedésekről számolt be.
Az agrártárca javítani kívánja az állattartók helyzetét, mert az állattenyésztés helyzete

Gráf József

Gráf József rámutatott: az állattenyésztők helyzetét az agrárkormányzat nem tudja megoldani a termelők közreműködése nélkül, mivel az ágazati válság már hosszú idő óta fennáll, és jelenleg a nemzetközi piaci helyzet is súlyosbítja.
 
Ismertette: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium programot állított össze, amely lehetővé teszi az állattartók számára, hogy biztosítsák túlélésüket. 
 

Intézkedések

Az intézkedések között szerepel az állatjóléti feltételeknek való megfelelésből adódó többletköltségek támogatása. Erre a baromfi ágazat négymilliárd, a sertéságazat pedig hatmilliárd forint támogatást kap. Az állatjóléti támogatások kifizetése mindig a jogosultsági évet követő évben volt lehetséges, ám a múlt évben a túlélés biztosítása érdekében az agrártárca a január-április időszakra járó összeget még az évben kifizette. Ez négymilliárd forintot tett ki.
 
Az állategészségügyi költségek csökkentésére mintegy ötmilliárd forintos költségvetési forrás áll rendelkezésre. Segítséget jelent a gazdák számára az is, hogy az FVM ingyenessé tette az úgynevezett berakodást, amely eddig költségtérítéses volt.

 Állattartás


Az állattartók takarmányszükségletének biztosítása érdekében a megvásárolt és közraktárban elhelyezett takarmány után az állattenyésztők úgynevezett de minimis támogatásban részesülhetnek. A takarmányszükséglet biztosítását szolgálja az is, hogy minimum 300 ezer tonna kukorica megvásárlásához kedvezményes úton juthatnak hozzá az állattartók. Azaz négy hónapos részletfizetéssel vásárolhatnak takarmányt két hónapos türelmi idővel. Ennek finanszírozására mintegy kétmilliárd forintos forrás áll rendelkezésre. 
 
Az állattartáshoz kapcsolódó úgynevezett előfinanszírozási költségek részbeni átvállalására egymilliárd forintos forrást lehet fordítani. 
 

Kormány


A kormány szerdai ülésén fogadta el azt a hitelkonstrukciót, amely az állattartók helyzetének további javítását teszi lehetővé. Az Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelkonstrukció keretében mintegy 20 milliárd forint hitel áll az állattartók rendelkezésére. A hitel összege legalább egymillió, legfeljebb 200 millió forint lehet. A hitel futamideje legfeljebb öt év, ezen belül legfeljebb kétéves türelmi idő után kell megkezdeni a kölcsön törlesztését. Az állattartók költségeinek csökkentéséhez járul hozzá az a támogatás, amelyet kétmilliárd forint összegben vehetnek igénybe az állattenyésztők az állati hullamegsemmisítés finanszírozásához.
 
Emellett az állattartók a 2007. évi adóelőleg fizetés átütemezését is kérhetik. Az úgynevezett tenyésztésszervezési feladatok támogatására 780 millió forint áll rendelkezésre.
 
A képviselők pártállástól függetlenül a miniszter beszámolóját tárgyszerűnek minősítették. Emellett azonban több kérdést is felvetettek, amelynek megoldásában Gráf József segítségét kérték. Így egyebek mellett szeretnék, ha a falvakban rendezett körülmények között lehetne állatot tartani, mivel most sok faluban megtiltják az állattartást. Többen is jelezték, hogy a vágás utáni minősítés a sertéstenyésztésben jelenleg értelmetlen. Ezt a miniszter szerint esetleg felül lehet vizsgálni.
 
Gráf József tájékoztatta a képviselőket arról, hogy az agrár-kormányzat szeretné elérni, hogy minden kulcsfontosságú mezőgazdasági területen legyen legalább egy meghatározó termelői tulajdonban lévő élelmiszeripari vállalkozás, amely jelentős piaci szereplő.  Példaként említette a székesfehérvári Parmalatot, amely alföldi tejtermelők közösségének kezébe került. Arra a felvetésre, hogy a boltok polcain kevés lenne a magyar áru, a miniszter úgy válaszolt, hogy ez nem bizonyítható, ám jelezte, hogy a kereskedőláncokat a tárca ösztönözni kívánja, hogy minél több magyar árut tartsanak üzleteikben.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Edelényi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Edelény István király útja 52/a 3780 Magyarország Tovább

vinasz

A melasz alapú szeszgyárzás során keletkező híg moslék sűrítménye.Jelentős mennyiségű... Tovább

Tovább a lexikonra