Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

hirdetes

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

SFV
Így gondozd télen az orchideákat

További gondoskodás télen keresztül


Mint a legtöbb növénynek, az orchideáknak is kevesebb vízre van szükségük télen, de így is elengedhetetlen az elegendő mértékű páratartalom a levegőben a folyamatos fejlődéshez. Az orchidea téli nedvességigénye nem kisebb, mint nyáron. A probléma az, hogy télen a beltéri levegő általában szárazabb. Helyezd a növényeket egy tálcára kavicsokkal és vízzel, és párásítsd körülöttük a levegőt naponta néhányszor, beleértve a gyökereket is. Közvetlenül a leveleket nem szabad permetezni télen, mert a levelek rothadását és a növény elpusztulását eredményezheti. Mindenképpen győződj meg róla, hogy a gyökerek nincsenek folyamatosan vízben, ennek nyomon követésére jó módszer, ha átlátszó cserépben neveljük virágunkat, így bármikor láthatjuk a gyökerek állapotát. Öntözd ritkábban a megszokotthoz képest, de tartsd nedvesen a levegőt a növények körül a kavicsos tálcával és rendszeres párásítással.

hirdetes


Nem csak a kinti, kerti növényeknek, de ez az év nyugalmi időszaka az orchideák számára is, amikor lassabban fejlődnek, mint más szezonban. Nincs szükségük annyi tápanyagra, mint nyáron, ezért ne adjunk túl sok fejlődést segítő tápoldatot. Hagyd pihenni a növényeket. Felére is lecsökkentheted a tápoldat mennyiségét, így biztos, hogy nem adagolod túl. Ha egy orchidea téli károkat szenved, például fagy vagy a zord idő által, akkor is megmenthető. A károsodás jelei közé tartoznak a rendellenes foltok a leveleken, az elszíneződés, a kimaródás, a hervadás és a barnulás. Gombás fertőzések jeleit is észrevehetjük. Adj időt a sérült növényeknek a gyógyulásra: a tápoldatot szüneteltesd, a vízmennyiséget csökkentsd, növeld a páratartalmat, valamint tartsd őket távol a melegtől és a közvetlen fénytől.

hirdetes


A virágszár mellé mindig tegyünk támaszt és rögzítsük hozzá a virágfejeket. Gyakran megdőlnek cserepükben, ezzel ne tegyünk semmit, ez természetes az orchideáknál. A szanaszét álló gyökereket se akarjuk megregulázni, hagyjuk kedvük szerint nőni. Minden téli gondozást is úgy kell elvégezni, hogy meghagyjuk a növényeknek ezt a szabadságát.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-01

Ez az 5 szobanövény fény és víz nélkül is hetekig túlél

A kezdő vagy feledékeny gondozók vegyél tudomásul: ezeket a növényeket még a sötét szekrénybe is bezárhatnánk, akkor sem lassulna fejlődésük.

További cikkek ebben a témában


gumós perje (Poa bulbosa L.)

a pázsitfüvek családjához tartozik. Bokros növésű, évelő aljfű (fűfélék). Meddő... Tovább

információelmélet

az információ szerzésével, átalakításával, tárolásával foglalkozó,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés