Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

hirdetes

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

SFV

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva mesés virágzásukat és fejlődésüket. Alábbi cikkünkből tudj meg Te is mindent az orchideák téli gondozásáról.

Így gondozd télen az orchideákat

Az orchidea téli gondozása eltér a nyári szezonban megszokott módszerektől. Ezek a trópusi virágok szeretik a meleget és a magas páratartalmat, ezért, ha nincs üvegház a hidegebb napokra, bizonyos lépéseket meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orchideánk boldog és egészséges legyen.


Meleg környezet biztosítása


Az egyik legfontosabb szempont az őket körülvevő hőmérséklet. Az orchideák elviselik a hidegebb időt, mint azt a legtöbb ember gondolná, de ez egyáltalán nem az ideális számukra. A hőmérséklet rövid távú csökkenése, akár éppen a fagypont fölé, nem probléma, amíg nem fagy meg a növény.

hirdetes
Azonban az ideális hőmérsékleti tartomány a 10-27°C. Az ablakok, ahonnan az orchideánk megkapja a kellő mennyiségű fényt, hidegebb lehetnek számukra, különösen a téli éjszakákon. Megvédhetjük őket mozgatással, vagy szigeteléssel, például egy réteg buborékfóliával az ablak és a növény közé helyezve. Ne helyezd a virágot radiátor vagy bármilyen fűtőnyílás közelébe, mivel a száraz levegő ugyanolyan rossz hatást ér el, mint a hideg levegő. Ügyelni kell arra is, hogy ne érje huzat.


A fény iránti igények


A rövidebb téli napok kevesebb fényt is jelentenek. Az orchideák erős, közvetett fényben fejlődnek egészségesen, ezért helyezd őket a ház legnaposabb szobájába, ahol a legtöbb ablak van. Az északi vagy keleti ablakok a legjobbak. A déli fekvésű ablakoktól tartsd távol őket, mivel a fény túlságosan közvetlen lehet.

hirdetes
Ha szükséges, kiegészítheted a természetes fényt mesterségessel is. A nem megfelelő fénymennyiség megakadályozhatja az orchidea virágzását, valamint a bimbóhullás egyik oka is lehet a fényhiány.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet az orchideák téli gondozásáról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


hidráns

a felszín alatti öntözővezetékekből a talajszint fölé emelkedő, gyorskapcsolókkal... Tovább

hipertermia (hyperthermia)

a szervezet hőmérsékletének nagyfokú felemelkedése a fizikai hőszabályozás csődje miatt.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés