Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

hirdetes

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

SFV

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva mesés virágzásukat és fejlődésüket. Alábbi cikkünkből tudj meg Te is mindent az orchideák téli gondozásáról.

Így gondozd télen az orchideákat

Az orchidea téli gondozása eltér a nyári szezonban megszokott módszerektől. Ezek a trópusi virágok szeretik a meleget és a magas páratartalmat, ezért, ha nincs üvegház a hidegebb napokra, bizonyos lépéseket meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orchideánk boldog és egészséges legyen.


Meleg környezet biztosítása


Az egyik legfontosabb szempont az őket körülvevő hőmérséklet. Az orchideák elviselik a hidegebb időt, mint azt a legtöbb ember gondolná, de ez egyáltalán nem az ideális számukra. A hőmérséklet rövid távú csökkenése, akár éppen a fagypont fölé, nem probléma, amíg nem fagy meg a növény.

hirdetes
Azonban az ideális hőmérsékleti tartomány a 10-27°C. Az ablakok, ahonnan az orchideánk megkapja a kellő mennyiségű fényt, hidegebb lehetnek számukra, különösen a téli éjszakákon. Megvédhetjük őket mozgatással, vagy szigeteléssel, például egy réteg buborékfóliával az ablak és a növény közé helyezve. Ne helyezd a virágot radiátor vagy bármilyen fűtőnyílás közelébe, mivel a száraz levegő ugyanolyan rossz hatást ér el, mint a hideg levegő. Ügyelni kell arra is, hogy ne érje huzat.


A fény iránti igények


A rövidebb téli napok kevesebb fényt is jelentenek. Az orchideák erős, közvetett fényben fejlődnek egészségesen, ezért helyezd őket a ház legnaposabb szobájába, ahol a legtöbb ablak van. Az északi vagy keleti ablakok a legjobbak. A déli fekvésű ablakoktól tartsd távol őket, mivel a fény túlságosan közvetlen lehet.

hirdetes
Ha szükséges, kiegészítheted a természetes fényt mesterségessel is. A nem megfelelő fénymennyiség megakadályozhatja az orchidea virágzását, valamint a bimbóhullás egyik oka is lehet a fényhiány.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet az orchideák téli gondozásáról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-01

Ez az 5 szobanövény fény és víz nélkül is hetekig túlél

A kezdő vagy feledékeny gondozók vegyél tudomásul: ezeket a növényeket még a sötét szekrénybe is bezárhatnánk, akkor sem lassulna fejlődésük.

További cikkek ebben a témában


állatorvos

olyan tudományos ismeretekkel rendelkező, az Állatorvostudományi Egyetemet elvégzett szakember,... Tovább

cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés