Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

hirdetes

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

SFV,, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva mesés virágzásukat és fejlődésüket. Alábbi cikkünkből tudj meg Te is mindent az orchideák téli gondozásáról, és készüljünk mrá fel együtt előre a télre és vele járó dolgokra!

Így gondozd télen az orchideákat

Az orchidea téli gondozása eltér a nyári szezonban megszokott módszerektől. Ezek a trópusi virágok szeretik a meleget és a magas páratartalmat, ezért, ha nincs üvegház a hidegebb hónapokra, bizonyos lépéseket meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orchideánk boldog és egészséges legyen.


Meleg környezet biztosítása


Az egyik legfontosabb szempont az őket körülvevő hőmérséklet. Az orchideák elviselik a hidegebb időt, mint azt a legtöbb ember gondolná, de ez egyáltalán nem az ideális számukra. A hőmérséklet rövid távú csökkenése, akár éppen a fagypont fölé, nem probléma, amíg nem fagy meg a növény.

hirdetes
Azonban az ideális hőmérsékleti tartomány a 10-27°C. Az ablakok, ahonnan az orchideánk megkapja a kellő mennyiségű fényt, hidegebb lehetnek számukra, különösen a téli éjszakákon. Megvédhetjük őket mozgatással, vagy szigeteléssel, például egy réteg buborékfóliával az ablak és a növény közé helyezve. Ne helyezd a virágot radiátor vagy bármilyen fűtőnyílás közelébe, mivel a száraz levegő ugyanolyan rossz hatást ér el, mint a hideg levegő. Ügyelni kell arra is, hogy ne érje huzat.


A fény iránti igények


A rövidebb téli napok kevesebb fényt is jelentenek. Az orchideák erős, közvetett fényben fejlődnek egészségesen, ezért helyezd őket a ház legnaposabb szobájába, ahol a legtöbb ablak van. Az északi vagy keleti ablakok a legjobbak. A déli fekvésű ablakoktól tartsd távol őket, mivel a fény túlságosan közvetlen lehet.

hirdetes
Ha szükséges, kiegészítheted a természetes fényt mesterségessel is. A nem megfelelő fénymennyiség megakadályozhatja az orchidea virágzását, valamint a bimbóhullás egyik oka is lehet a fényhiány.
 

Olvass tovább és tudj meg mégtöbbet az orchideák téli gondozásáról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2006. évi LXXXVIII. törvény

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl- Az Országgyûlés a mezõgazdaságot sújtó elemi... Tovább

koca életteljesítménye

a kocák egyik lényeges értékmérő tulajdonsága, amely bizonyítja a tenyésztésbe vételtől... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet Növénytermesztés