Orbán ultimátumot adott a kormánypártoknak

Orbán ultimátumot adott a kormánypártoknak

László Judit, Lengyel Anna, MR
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hazug, ócska trükknek nevezte a bizalmi szavazást Orbán Viktor, aki sajtótájékoztatóján arra szólította fel a koalíciós pártokat, hogy 72 órán belül menesszék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A Fidesz elnöke szerint ellenkező esetben pártja péntekre a Kossuth térre nagygyűlést szervez, amelyet több követhet, egészen addig, amíg a kormányfő hivatalban van.
Orbán ultimátumot adott a kormánypártoknak, kormánypártok, bizalmi szavazás, sajtótájékoztató, Gyurcsány Ferenc, Fidesz,Kossuth tér, nagygyűlés, MSZP, választók, nemzeti egységkormán

A Fidesz elnöksége felszólítja az MSZP-t, hogy vegye tudomásul: vasárnap megvonták a bizalmat a választók, így 72 órán belül tegyen eleget a népakaratnak, és menessze a kormányfőt - jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az elnökségi ülés után. Minél tovább marad hivatalban a mostani miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj, így csak egy pártok nélküli, nemzeti egységkormánytól reméli a Fidesz a gazdaság stabilitását.

A kormányfő által a Parlamentben bejelentett bizalmi szavazás a Fidesz elnöksége szerint hazug, ócska trükk, a bizalmat ugyanis a választók vasárnap megvonták. Azt várja a Fidesz az MSZP-től és az SZDSZ-től, hogy ne bizalmi szavazást rendezzen, hanem konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kormányfő ellen. Ennek a benyújtása és a miniszterelnök menesztése a szocialista-szabad demokrata parlamenti többség dolga - mondta Orbán Viktor, és utalt az államfő vasárnap esti beszédére is.

Ha csütörtökön 13-óráig nem menesztik Gyurcsány Ferencet, péntek délután a budapesti Kossuth térre hívnak mindenkit, aki a szabadságot, a demokráciát, az őszinteséget szereti. Azt is mondta egy újságíró érdeklődésére, hogy a pénteki rendezvény nemcsak egy nagygyűlés lesz, addig tart a folyamat, amíg a kormányfő le nem mond.

A Magyar Rádió kérdésére, hogy elegendő-e jogilag 72 óra konstruktív bizalmatlansági indítványra, vagyis arra, hogy a parlamenti többség leváltsa a kormányfőt, és ugyanazzal a szavazással megválassza az újat, Orbán Viktor azt felelte: a szándék bejelentését várja a Fidesz csütörtökön 13 óráig.


Lendvai: Orbán Viktor előrehozott választásokat akar

Lendvai Ildikó szerint bizalmatlansági inditványt annak kell benyújtania, aki bizalmatlan. A szocialista frakcióvezető ezért azt javasolja Orbán Viktornak, tegye meg ezt a lépést a Fidesz.

Orbán Viktor ma ultimátumot adott, nem az MSZP-nek, hanem a Magyar Parlamentnek. Téved, ha azt hiszi, hogy a parlamenti demokráciát ultimátumokkal lehet befolyásolni, ha utcai megmozdulásokkal akarja zsarolni a parlamentet - így reagált Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető és így folytatta:

- Orbán Viktor ma azt mondta, bizalmi szavazás helyett a szocialista párt adjon be konstruktív bizalmatlansági indítványt. A cél világos, Orbán Viktor sem kertelt, előrehozott választásokat akar és azt kívánja, hogy az előrehozott választásokhoz az ország politikai stabilitásának földúlásához vezető utat mi kövezzük ki neki. Nem fogjuk! Mi akadályozza meg Orbán Viktort, hogy beadja pártjával és képviselőinek egy részével ezt a bizalmatlansági indítványt? – kérdezte Lendvai Ildikó.

Szaván szeretnénk fogni Orbán Viktort, kérjük, adjon be konstruktív bizalmatlansági indítványt, nevezze meg miniszterelnök-jelöltjét és ismertesse az egész országgal programját. Készek vagyunk vitatkozni és szavazni róla - mondta az MSZP frakcióvezetője és így folytatta:

- A Magyar Szocialista Párt is él azzal a parlamenti mandátummal, amivel a választók a törvényes parlamenti választásokon fölruházták. Ezzel a mandátummal élve fog bizalmat szavazni a kormányprogram végrehajtásának és a miniszterelnöknek – mondta végül Lendvai Ildikó.

Az alkotmány rendelkezik arról, hogy gombnyomással kell szavazni a bizalmi, illetve a bizalmatlansági indítványról is.


Néppárt: A kormánynak mennie kell

Ismét távozásra szólította a magyar kormányt az Európai Néppárt elnöke, aki egyben gratulált a Fidesznek az önkormányzati választáson elért nagy sikerhez. A pártcsoport honlapján olvasható állásfoglalás szerint, Wilfried Martens úgy ítéli meg: a Fidesz-győzelem azt mutatja, hogy a lakosság elvesztette a miniszterelnökbe és a kormánykoalícióba vetett bizalmát. Szerinte a kormánynak távoznia kell, hogy a demokráciába vetett bizalom visszaálljon Magyarországon.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

gombák (Fungi, Mycetes, Mycota)

kizárólag —>heterotróf szervezetek, spórákkal szaporodnak, valódi eukarióták.... Tovább

Tovább a lexikonra