notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Öntözőrendszer telepítése saját kezűleg

Hirdetés

Öntözőrendszer házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gondoltál már arra, hogy mennyi pénzt spórolhatsz meg azzal, hogyha automata öntözőrendszert telepítesz a kiskertedbe? Elárulom, rengeteget! Főleg akkor, hogyha az öntözőrendszert te magad telepíted, megmutatom, hogyan teheted meg.

Telepítsünk öntözőrendszert saját kézzel

 

Fontos szabály, hogy lehetőség szerint a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban öntözzünk és inkább végezzünk áztató szerű öntözést, mint kis adagokban több locsolást. Ehhez használhatunk különféle locsolópisztolyokat is.


Öntözőrendszert a növényeink vízigényének megfelelően telepítsünk, a kevesebb vizet igénylő növényeinkhez csepegtető öntözést célszerű telepíteni, a nagyobb területekhez (pázsit) pedig szórófejes kialakítás lehet a megfelelő megoldás.


Hogyan telepítsünk öntözőrendszert?Első lépésként, mérjük fel a területet, készítsünk méretarányos rajzot, melyen minden szerepel (épületek, vízvétel helye, növényágyások, fák, lejtésviszonyok). Célunk, hogy a területünk egészén egyenletes vízkijuttatás jöjjön létre, ezért fontos a pontos mérés.


Vezetékes víz esetén figyelnünk kell a vízvételi forrásnak használt vezeték átmérőjére, ez minimum ¾ colos legyen, továbbá fontos még a meglévő statikus és dinamikus víznyomás és a szükséges nyomás mellett rendelkezésre álló vízmennyiség. Amennyiben kis víznyomás áll a rendelkezésre, nyomásfokozó szivattyút telepíthetünk, ami azonban engedélyköteles. További hasznos információk a következő oldalon!

Hirdetés
Telepítsünk öntözőrendszert saját kézzel


A szórófejek kiválasztásánál a beöntözendő felület nagysága határozza meg, hogy melyik szórófejet alkalmazzuk. Nagyobb területekhez, pázsitokhoz a leginkább megfelelő a rotoros vagy a turbinás szórófejek, mely nagy felületeket képesek egyenletesen lefedni. Kisebb területekhez a sávszóró vagy a spray szórófejek lehetnek ideálisak, így kicsi a vízveszteség, és ezekkel a fejekkel is elérjük a kívánt hatást.

 

KPE vezetékek választása


Méret szerint 4 típust különböztetünk meg: 16, 20, 25, illetve 32 mm-es. Általában a 25 vagy a 32 mm-es cső a főágunk, és ezután szűkülnek le a mellékágak általában 20 mm-csőátmérőre. A 16 mm-es KPE vezetéket leggyakrabban csepegtető öntözésnél használjuk. A fővezetéket lehetőség szerint mindig a terület szélén vezessük rendezetten.

Hirdetés
Telepítsünk öntözőrendszert saját kézzel


Első fontos szabály, hogy egy zónán csak azonos típusú szórófejek legyenek, mivel egyenletes vízmennyiséget szeretnénk mindenhova kijuttatni.  Fontos továbbá, hogy csepegtető és mikro szórófejes öntözés berendezéseket mindig külön mágnesszelep körként kezeljük.


Figyelnünk kell, hogy a zónánkénti vízszükséglet ne haladja meg a rendelkezésre álló vízmennyiséget, mivel akkor nem fog megfelelően működni öntözőrendszerünk, a szórófejek nem fognak megfelelően kiemelkedni, nem jön létre a megfelelő fedettség.


A zónákat mágnesszelepaknák segítségével tudjuk kialakítani, a süllyesztett dobozokba kerülnek a mágnesszelepek. Ezeknek a segítségévek oldható meg az automatizálás, illetve a szakaszolás.

Érdemes felszerelnünk egy esőérzékelő berendezést is, ennek a segítségével kikapcsol az öntözőrendszerünk automatikusan, hogyha megfelelő mennyiségű csapadék hullik.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

Pest Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Tovább

felületi öntözés

az olyan öntözési mód, amelynél az öntözővíz a talaj felszínén mozogva jut el a talaj... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek