Az önellátó életmód rögös útja – Így vághatsz bele könnyedén az önellátásba!

hirdetes

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Az önellátó életmód kialakítása

A külvárosi önellátó életmód előnyei - Temérdek hasznos hulladék

Az üzletekből és éttermekből megannyi hasznos hulladékot gyűjthetsz össze önellátó életmódod projektjeihez. Példának okáért felkeresheted a helyi kávézókat, ahol temérdek használt kávézaccot szerezhetsz be, amiket aztán késői laskagombák vödrös termesztéséhez használhatsz fel. Az éttermek továbbá sok élelmiszermaradékot dobnak ki, amikből akár neked is adhatnának a katonalegyek kukacainak szaporítása céljából (a tyúkok egyik kedvenc eledele).

Az éttermi organikus hulladékokból továbbá komposztot is készíthetsz. Ha működik a közelben serfőzde, akkor a használt gabonájukat is felhasználhatod saját célokra, például haszonállataid etetésére vagy komposztálásra. Ha meg tudsz egyezni a városüzemeltetéssel, akkor a közterületeken levágott növények maradványait is átveheted tőlük, amikből remek talajtakarót vagy komposztot készíthetsz (ha biztosan tudod róluk, hogy nem permetezték őket).

Az üzletben általában egyre gyűlik a kartonpapír a dobozok miatt, amelyek nagy részétől biztosan soka szívesen megszabadulnának. Ez jó hír, hiszen remek talajtakarót készíthetsz belőlük és számos más házi projekthez is felhasználhatod őket. A külvárosban persze már szomszédjaid is lesznek, akiktől mindezt szintén átveheted, ha már nincs szükségük rájuk.

hirdetes

A külvárosi önellátó életmód előnyei - Pénzszerzési lehetőségek

Ha külvárosi területen vágsz bele az önellátó életmódba, akkor könnyebb lesz vevőket szerezned extra terményeidre is. Egy kis extra bevétel mindig jól jön, és ezt akár önellátó otthonod fejlesztésére, bővítésére is felhasználhatod. Szomszédjaid biztosan szívesen vesznek majd tőled organikus körülmények között termelt tojásokat, fűszereket, zöldségeket és egyéb „árucikkeket” is, ha úgy tetszik. 

A külvárosi önellátó életmód előnyei - Állattartási lehetőségek

A külvárosban is tarthatsz kisebb termetű haszonállatokat, úgymint kecskéket vagy éppen tyúkokat. Ha kellően távol esik otthonod a város központjától, akkor talán még méheket is tarthatsz a megfelelő engedély megszerzésével.

A külvárosi önellátó életmód hátrányai - Szabályozott infrastruktúra

A külvárosi területeken gyakran szigorú szabályok kötik az otthon bővítését. Még ha írott szabályok nem is vonatkoznak egy adott projektre, az önkormányzat dönthet úgy, hogy nem ad engedélyt a kivitelezésre. Ez bizonyos helyeken súlyosan korlátozhatja mozgásteredet és lehetőségeidet, annak ellenére, hogy a saját birtokodról van szó. Mindenhol számíts továbbá arra, hogy a kérvények elbírálása és a döntéshozatal hosszadalmas folyamat lesz.

hirdetes

A külvárosi önellátó életmód hátrányai - Problémák a szomszédokkal

Az önellátó életmód egy nagyszerű dolog – az embernek van saját kertje, saját állatai és különféle környezetbarát alternatívákkal oldja meg hétköznapi szükségleteit. Azonban mindezzel nem mindenki képes azonosulni. Sok külvárosi ingatlantulajdonos, aki gyomirtóval próbálja távol tartani a herét portájáról nem nézi majd jó szemmel, hogy te a nitrogén megkötése érdekében hagyod terjengeni kertedben. Az állatok szaga és zaja sem sokak kedvence, szóval biztosan számítanod kell majd néhány extra kihívásra a szomszédok jóvoltából.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

További cikkek ebben a témában


harmatpont

az a hőmérséklet, amelyen a levegő vízgőztartalma telítetté válik. Tovább

emulzió

egy folytonos közeget képező folyadék és a benne apró cseppekben finoman eloszlatott... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság