notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

élelmiszer-higiánia feltétel, általános rendelkezések, állatai eredetû élelmiszerek forgalomba hozatala, hús és hústermekek forgalomba hozatala, élõhal és halászati termékek forgalombahozatala,

Kiszállító és termelő kereső

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet

hirdetes

az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ élelmiszer-elõállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeirõl


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel és a szociális és munkaügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendeljük el:

Általános rendelkezések
1. § (1) Az e rendeletben foglaltakat - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az élelmiszerjog általános elveirõl és követelményeirõl, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 3. cikkének 7. pontjában megjelölt olyan kereskedelmi létesítményekre kell alkalmazni, amelyekben állati eredetû élelmiszert forgalmaznak.
(2) Az e rendeletben foglaltakat nem kell alkalmazni a külön jogszabályok által szabályozott
a) kistermelõi élelmiszer-termelésre, -elõállításra és értékesítésre, és
b) vendéglátó termékek elõállítására, forgalmazására.
2. § E rendelet tekintetében a 178/2002/EK rendelet 2. és 3. cikkében, az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 852/2004/EK rendelet) 2. cikkében, valamint az állati eredetû élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat megfelelõen alkalmazni kell.

Az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának általános élelmiszer-higiéniai feltételei
3. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, a 852/2004/EK rendeletben elõírt élelmiszer-higiéniai feltételeket kötelesek teljesíteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények
a) húskészítmény darabolást, szeletelést, elõredarabolást, elõszeletelést, kimérést, kereskedelmi elõrecsomagolást,
b) a végsõ fogyasztó kívánságára és jelenlétében húsdarabolást, csontozást és húsdarálást, valamint
c) sajtdarabolást
végezhetnek.

Hús és hústermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
4. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként,
a) a végsõ fogyasztó számára történõ értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy
b) a 853/2004/EK rendelet 1. cikke (5) bekezdése b) pontjának (ii) alpontja szerint egy másik kiskereskedelmi létesítményt (e § vonatkozásában a továbbiakban: viszonteladó) látnak el állati eredetû élelmiszerrel, vagy
c) mindkét tevékenységet végzik,
a 3. § (2) bekezdésében szereplõ tevékenységeken túlmenõen húst darabolhatnak, csontozhatnak, elõredarálhatnak, elõkészített húst és húskészítményeket állíthatnak elõ, valamint halászati termékeket állíthatnak elõ.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenység akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha az alábbiak egyidejûleg teljesülnek:
a) az értékesítés a kiskereskedelmi létesítmény helyétõl számított legfeljebb 50 km szállítási távolságra történik,
b) az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítményben a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett alapanyag mennyiségének 25%-át, de hús esetében hetente legfeljebb 5 tonnát, ezen felül húskészítmény esetében legfeljebb 500 kg-ot, darált hús és elõkészített hús esetében legfeljebb 500 kg-ot, elõkészített halászati termék esetében hetente legfeljebb 1 tonnát,
c) a viszonteladó vendéglátó egység, vagy olyan kiskereskedelmi egység része, amelyben kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, vagy amely nem a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezendõ létesítmény.
5. § (1) A 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítményeknek a 4. § (1) bekezdésében szereplõ tevékenységek végzése során a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendeletben foglalt alábbi követelményeket is:
a) húsdarabolás, -csontozás esetén:
aa) a III. melléklet I. szakaszának III. fejezete,
ab) a III. melléklet I. szakasza V. fejezetének 2. pontja,
ac) a III. melléklet I. szakaszának VII. fejezete;
b) baromfihús-darabolás esetén:
ba) a III. melléklet II. szakaszának III. fejezete,
bb) a III. melléklet II. szakaszának V. fejezete;
c) darált és elõkészített hús elõállítás során a III. melléklet V. szakaszának II. és III. fejezete, azzal az eltéréssel, hogy csontokról mechanikusan lefejtett hús nem állítható elõ;
d) húskészítmény elõállítás során a III. melléklet VI. szakasza.
(2) Kiskereskedelmi létesítménynek tilos lefagyasztani húst, darált húst, elõkészített húst, húskészítményt. Darált húst, elõkészített húst, húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elõ.

Élõhal és halászati termékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
6. § Az élõ halat és halászati terméket a 3. § (1) bekezdése szerint forgalmazó kiskereskedelmi létesítménynek teljesítenie kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakaszának VII. fejezetében foglalt, hõmérsékletre vonatkozó elõírásokat is.
7. § (1) Azok a 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítmények, amelyek halat leölnek, zsigerelnek, filéznek, darabolnak, illetve halászati termékeket állítanak elõ, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III-VIII. fejezetének elõírásait is, azonban a filé szeleteket nem kell egyedi csomagolással ellátni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények nem végezhetik a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III. fejezetének B., C. és E. alfejezeteiben szereplõ tevékenységeket. A fagyasztott halászati termék kiskereskedelmi létesítményben nem engedtethetõ fel.
8. § Élõ halak kiskereskedelmi létesítményben történõ árusítása esetén be kell tartani a külön jogszabályban foglalt állatvédelmi elõírásokat is.

Tej és tejtermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
9. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag közvetlenül a végsõ fogyasztónak értékesítenek tejtermékeket, a sajtok darabolásán túlmenõen, sajtok elõreszeletelését és kereskedelmi elõrecsomagolását végezhetik a (2) bekezdésben foglaltak betartása esetén.
(2) A tevékenység során be kell tartani a 852/2004/EK rendelet elõírásait, beleértve a csomagolásra, tárolásra, szállításra vonatkozó elõírásokat. A fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési határidõ meghatározása az élelmiszer-vállalkozó feladata és felelõssége. Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet végzõ kiskereskedelmi egység által meghatározott és a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági határidõ vagy minõségmegõrzési határidõ - az elõállító által meghatározott tárolási feltételek betartása mellett - nem haladhatja meg az elõállító által meghatározott és jelölt fogyaszthatósági határidõt vagy minõségmegõrzési határidõt.
(3) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt tevékenységet azzal a céllal hajtják végre, hogy tejtermékkel egy másik kiskereskedelmi létesítményt lássanak el, az akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett mennyiség 25%-át, de hetente legfeljebb 500 kg-ot, valamint teljesülnie kell a 4. § (2) bekezdésének a) és c) pontjában foglalt elõírásoknak.
10. § Az élelmiszer-vállalkozónak a 4. §, a 7. § és a 9. § szerint elõállított élelmiszerrõl az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 5. §-a szerinti gyártmánylapot kell készítenie, valamint a külön jogszabály elõírásaiban foglalt jelölést kell alkalmaznia.

Tojástermékek elõállításának élelmiszer-higiéniai feltételei
11. § Kiskereskedelmi létesítményben tojástermékek elõállítása tilos.

Az állati eredetû élelmiszerek nagykereskedelmi forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
12. § (1) Azokban a nagykereskedelmi létesítményekben, amelyekben kizárólag az állati eredetû élelmiszerek tárolását, szállítását végzik, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen a 853/2004/EK rendelet III. mellékletében megállapított hõmérsékleti elõírásokat is teljesíteni kell.
(2) Amennyiben a nagykereskedelmi létesítmény tevékenysége túllépi az (1) bekezdésben foglaltakat, úgy a 852/2004/EK rendelet és a 853/2004/EK rendelet elõírásait kell teljesíteni.
13. § (1) A 4. §-ban és a 9. § (3) bekezdésében meghatározott mennyiséget meghaladó tevékenység csak a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezett élelmiszer-elõállító üzemben végezhetõ.
(2) A 4. § és a 9. § (3) bekezdése szerinti kiskereskedelmi létesítmény köteles írásban bejelenteni tevékenységét a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a tevékenység telephelye szerint illetékes megyei területi szervénél (a továbbiakban: MgSzH). Az MgSzH az élelmiszer-vállalkozót nyilvántartásba veszi és regisztrációs számmal látja el. Az MgSzH a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat létesítmény helye szerint illetékes területi intézetének megküldi. A nyilvántartásba vétel során az élelmiszer-vállalkozó a külön jogszabály szerinti igazgatási szolgáltatási díjat köteles megfizetni.
(3) A nyilvántartásba vételrõl kapott igazolást a telephelyen kell tartani és azt hatósági ellenõrzés során az ellenõrzõ hatóság kérésére be kell mutatni.
Záró rendelkezés
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ hónap elsõ napján lép hatályba.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Minden a rózsák oltásáról

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

A rózsák oltásáról fogunk most elmondani nektek mindent, olvassátok el írásunkat, és próbálkozzatok meg mindenképpen a rózsák oltásával, ugyanis egyáltalán nem olyan nehéz...

Termessz krumplit szakszerűen

Különös krumplitermesztő módszerek, amik tényleg működnek

Valamiért az az általános vélemény, hogy a krumplikat egyszerűen nem éri meg házilag termeszteni, hiszen a boltban viszonylag olcsón beszerezhetők, és nem igazán van különbség...

Minden tudnivaló a fűszersövényről

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Bizonyára te is vágyakozva csodálgattad azokat a konyhakertekről készült képeket, amiken a kerteket és/vagy a járdákat gyönyörű, bőségesen termő gyógy- és fűszernövények...

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Számos kertész szeretné teljesen vegyszermentesen művelni kertjét. Sokak számára – érthető módon – teljesen elképzelhetetlen, hogy potenciálisan káros vegyi...

Szúnyogok ellen hatásosan

A leghatásosabb szúnyogirtó házilag

Neked is eleged van a szúnyogokból? Én már nagyon unom őket, de szerencsére kikísérleteztem két tökéletes megoldást ellenük. Ha félsz a vegyszerektől te is, akkor ezeket...

Krumplibogarak elleni védekezési módok

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

A gyakran krumplibogarakként is emlegetett burgonyabogarak (Leptinotarsa decemlineata) az amerikai Colorado államban őshonosak, de az egész világot behálózó kereskedelmi folyosóknak...

Szuper málnás receptek

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Nagyon sok minden készülhet málnából, például szörp, dzsem, bor, likőr, ecet, és még sorolhatnám. Én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti a málnát, éppen ezért most...

Ismerd meg te is az útifüvet

Így használhatod fel a Föld legnagyobb kincsét, az útifüvet

Ezzel a látszólag haszontalan növénnyel szinte bárhol találkozhattok. Az útifűről (Plantago) van szó, amelyet sok helyen gyomként kezelnek, pedig valójában egy rendkívül...

Tudj meg mindent a Brahma tyúkokról

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok kétségtelenül a legnagyobb tyúkfajták közé tartoznak. Méretük azonban senkit se riasszon el, a Brahmákat ugyanis sokan kifejezetten jámbor és kedves...

Cserépben is termeszthető padlizsán

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

A padlizsánok (Solanum melongena) sok kert maradandó lakói, és sok helyen nem is az ágyásokban, hanem egy-egy cserépben vagy ládában kapnak helyet a többi zöldség között....

Minden a pekándió termesztéséről

Pekándió sikeres termesztése

A pekándió (Carya illinoinensis) egy méretes, lombhullató fa, amelynek ízletes termése számos receptben felhasználható. Azonban még ha nem is gasztronómiai célokból szeretnéd...

Méhtámadás elleni teendők

Mit tehetünk méhtámadás esetén? – Szakértőnk tippjei mindenkinek!

Óhatatlanul is találkozhatunk méhtámadássál, éppen ezért nem árt, ha elolvassátok cikkünket. Most elmondjuk nektek, mit kell tennetek, ha megtámadnak titeket a méhek, nézzük...