élelmiszer-higiánia feltétel, általános rendelkezések, állatai eredetû élelmiszerek forgalomba hozatala, hús és hústermekek forgalomba hozatala, élõhal és halászati termékek forgalombahozatala,

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet

hirdetes

az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ élelmiszer-elõállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeirõl


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a gazdasági és közlekedési miniszterrel és a szociális és munkaügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendeljük el:

Általános rendelkezések
1. § (1) Az e rendeletben foglaltakat - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az élelmiszerjog általános elveirõl és követelményeirõl, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK rendelet) 3. cikkének 7. pontjában megjelölt olyan kereskedelmi létesítményekre kell alkalmazni, amelyekben állati eredetû élelmiszert forgalmaznak.
(2) Az e rendeletben foglaltakat nem kell alkalmazni a külön jogszabályok által szabályozott
a) kistermelõi élelmiszer-termelésre, -elõállításra és értékesítésre, és
b) vendéglátó termékek elõállítására, forgalmazására.
2. § E rendelet tekintetében a 178/2002/EK rendelet 2. és 3. cikkében, az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 852/2004/EK rendelet) 2. cikkében, valamint az állati eredetû élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 853/2004/EK rendelet) 2. cikkében foglalt fogalommeghatározásokat megfelelõen alkalmazni kell.

Az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának általános élelmiszer-higiéniai feltételei
3. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, a 852/2004/EK rendeletben elõírt élelmiszer-higiéniai feltételeket kötelesek teljesíteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények
a) húskészítmény darabolást, szeletelést, elõredarabolást, elõszeletelést, kimérést, kereskedelmi elõrecsomagolást,
b) a végsõ fogyasztó kívánságára és jelenlétében húsdarabolást, csontozást és húsdarálást, valamint
c) sajtdarabolást
végezhetnek.

Hús és hústermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
4. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek marginális, helyi és korlátozott tevékenységként,
a) a végsõ fogyasztó számára történõ értékesítés céljából az átadás helyén élelmiszer-feldolgozási tevékenységet végeznek, vagy
b) a 853/2004/EK rendelet 1. cikke (5) bekezdése b) pontjának (ii) alpontja szerint egy másik kiskereskedelmi létesítményt (e § vonatkozásában a továbbiakban: viszonteladó) látnak el állati eredetû élelmiszerrel, vagy
c) mindkét tevékenységet végzik,
a 3. § (2) bekezdésében szereplõ tevékenységeken túlmenõen húst darabolhatnak, csontozhatnak, elõredarálhatnak, elõkészített húst és húskészítményeket állíthatnak elõ, valamint halászati termékeket állíthatnak elõ.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt tevékenység akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha az alábbiak egyidejûleg teljesülnek:
a) az értékesítés a kiskereskedelmi létesítmény helyétõl számított legfeljebb 50 km szállítási távolságra történik,
b) az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítményben a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett alapanyag mennyiségének 25%-át, de hús esetében hetente legfeljebb 5 tonnát, ezen felül húskészítmény esetében legfeljebb 500 kg-ot, darált hús és elõkészített hús esetében legfeljebb 500 kg-ot, elõkészített halászati termék esetében hetente legfeljebb 1 tonnát,
c) a viszonteladó vendéglátó egység, vagy olyan kiskereskedelmi egység része, amelyben kizárólag a végsõ fogyasztónak értékesítenek állati eredetû élelmiszert, vagy amely nem a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezendõ létesítmény.
5. § (1) A 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítményeknek a 4. § (1) bekezdésében szereplõ tevékenységek végzése során a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendeletben foglalt alábbi követelményeket is:
a) húsdarabolás, -csontozás esetén:
aa) a III. melléklet I. szakaszának III. fejezete,
ab) a III. melléklet I. szakasza V. fejezetének 2. pontja,
ac) a III. melléklet I. szakaszának VII. fejezete;
b) baromfihús-darabolás esetén:
ba) a III. melléklet II. szakaszának III. fejezete,
bb) a III. melléklet II. szakaszának V. fejezete;
c) darált és elõkészített hús elõállítás során a III. melléklet V. szakaszának II. és III. fejezete, azzal az eltéréssel, hogy csontokról mechanikusan lefejtett hús nem állítható elõ;
d) húskészítmény elõállítás során a III. melléklet VI. szakasza.
(2) Kiskereskedelmi létesítménynek tilos lefagyasztani húst, darált húst, elõkészített húst, húskészítményt. Darált húst, elõkészített húst, húskészítményt fagyasztott húsból nem állíthat elõ.

Élõhal és halászati termékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
6. § Az élõ halat és halászati terméket a 3. § (1) bekezdése szerint forgalmazó kiskereskedelmi létesítménynek teljesítenie kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakaszának VII. fejezetében foglalt, hõmérsékletre vonatkozó elõírásokat is.
7. § (1) Azok a 4. § szerinti kiskereskedelmi létesítmények, amelyek halat leölnek, zsigerelnek, filéznek, darabolnak, illetve halászati termékeket állítanak elõ, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen teljesíteniük kell a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III-VIII. fejezetének elõírásait is, azonban a filé szeleteket nem kell egyedi csomagolással ellátni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kiskereskedelmi létesítmények nem végezhetik a 853/2004/EK rendelet III. melléklete VIII. szakasza III. fejezetének B., C. és E. alfejezeteiben szereplõ tevékenységeket. A fagyasztott halászati termék kiskereskedelmi létesítményben nem engedtethetõ fel.
8. § Élõ halak kiskereskedelmi létesítményben történõ árusítása esetén be kell tartani a külön jogszabályban foglalt állatvédelmi elõírásokat is.

Tej és tejtermékek forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
9. § (1) Azok a kiskereskedelmi létesítmények, amelyek kizárólag közvetlenül a végsõ fogyasztónak értékesítenek tejtermékeket, a sajtok darabolásán túlmenõen, sajtok elõreszeletelését és kereskedelmi elõrecsomagolását végezhetik a (2) bekezdésben foglaltak betartása esetén.
(2) A tevékenység során be kell tartani a 852/2004/EK rendelet elõírásait, beleértve a csomagolásra, tárolásra, szállításra vonatkozó elõírásokat. A fogyaszthatósági vagy minõségmegõrzési határidõ meghatározása az élelmiszer-vállalkozó feladata és felelõssége. Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet végzõ kiskereskedelmi egység által meghatározott és a csomagoláson feltüntetett fogyaszthatósági határidõ vagy minõségmegõrzési határidõ - az elõállító által meghatározott tárolási feltételek betartása mellett - nem haladhatja meg az elõállító által meghatározott és jelölt fogyaszthatósági határidõt vagy minõségmegõrzési határidõt.
(3) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt tevékenységet azzal a céllal hajtják végre, hogy tejtermékkel egy másik kiskereskedelmi létesítményt lássanak el, az akkor minõsül marginális, helyi és korlátozott tevékenységnek, ha a viszonteladóknak értékesített mennyiség nem haladja meg a beérkezett mennyiség 25%-át, de hetente legfeljebb 500 kg-ot, valamint teljesülnie kell a 4. § (2) bekezdésének a) és c) pontjában foglalt elõírásoknak.
10. § Az élelmiszer-vállalkozónak a 4. §, a 7. § és a 9. § szerint elõállított élelmiszerrõl az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 5. §-a szerinti gyártmánylapot kell készítenie, valamint a külön jogszabály elõírásaiban foglalt jelölést kell alkalmaznia.

Tojástermékek elõállításának élelmiszer-higiéniai feltételei
11. § Kiskereskedelmi létesítményben tojástermékek elõállítása tilos.

Az állati eredetû élelmiszerek nagykereskedelmi forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételei
12. § (1) Azokban a nagykereskedelmi létesítményekben, amelyekben kizárólag az állati eredetû élelmiszerek tárolását, szállítását végzik, a 852/2004/EK rendelet elõírásain túlmenõen a 853/2004/EK rendelet III. mellékletében megállapított hõmérsékleti elõírásokat is teljesíteni kell.
(2) Amennyiben a nagykereskedelmi létesítmény tevékenysége túllépi az (1) bekezdésben foglaltakat, úgy a 852/2004/EK rendelet és a 853/2004/EK rendelet elõírásait kell teljesíteni.
13. § (1) A 4. §-ban és a 9. § (3) bekezdésében meghatározott mennyiséget meghaladó tevékenység csak a 853/2004/EK rendelet alapján engedélyezett élelmiszer-elõállító üzemben végezhetõ.
(2) A 4. § és a 9. § (3) bekezdése szerinti kiskereskedelmi létesítmény köteles írásban bejelenteni tevékenységét a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a tevékenység telephelye szerint illetékes megyei területi szervénél (a továbbiakban: MgSzH). Az MgSzH az élelmiszer-vállalkozót nyilvántartásba veszi és regisztrációs számmal látja el. Az MgSzH a nyilvántartásba vett kiskereskedelmi létesítmények listáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat létesítmény helye szerint illetékes területi intézetének megküldi. A nyilvántartásba vétel során az élelmiszer-vállalkozó a külön jogszabály szerinti igazgatási szolgáltatási díjat köteles megfizetni.
(3) A nyilvántartásba vételrõl kapott igazolást a telephelyen kell tartani és azt hatósági ellenõrzés során az ellenõrzõ hatóság kérésére be kell mutatni.
Záró rendelkezés
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ hónap elsõ napján lép hatályba.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Citromfű termesztése

Ezért érdemes mindenkinek citromfüvet termesztenie

Sokáig sorolhatnánk a citromfű pozitív hatásait. Ezt a növényt a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség (IHA) egyszer az év gyógynövényének választotta. Hogy miért? Nézzük…

Kék kert

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

Neked is a kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni, hogy egy egyszínű, csodás látképet kapj ablakodból nézve? Mostani...

Az oszlopos gyümölcsfák nevelése

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Nem szükséges nagy terület ahhoz sem, hogy saját gyümölcseink legyenek, mostani cikkemben elmondok mindent az oszlopos gyümölcsfákról, érdemes megismerkednetek velük, és...

Ezt tedd, ha gyümölcsfád elkezd mézgásodni

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

Sokan nem tulajdonítanak figyelmet a gyümölcsfákon megjelenő mézgásodásra, pedig nem ártana, ugyanis ez a jelenség egy amolyan segélykiáltás a fa részéről. Nézzük, mit is...

Védekezz eredményesen a lisztharmat ellen

Hogyan szabaduljunk meg a lisztharmattól

A lisztharmat közönséges gombás fertőzés, amely szinte minden kerti növényt érint, az apró paradicsompalántáktól a gyümölcsfákig. Némely növények azonban hajlamosabbak...

Mohák

Moha a kertben – tippek, hogy tökéletes fejlődjenek

A mohák nevelése kertekben új megoldást nyújthat többünknek kertrendezés szempontjából – ezek a kis elemek nem csak kellemesebb látképet eredményezhetnek, de...

Fahéj termesztése saját kezűleg

Neveljünk sikeresen fahéjfát, és legyen saját fahéjunk!

A fahéj jellegzetesen kellemes aromáját és ízét bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ezt az első sorban télen népszerű fűszert számos fogás és ital ízesítésére szokás...

Valóban mérgező a rügyezett burgonya?

Tényleg mérgező a kirügyezett burgonya?

Sokakban felmerült már a kérdés, és több olyan emberrel is találkoztam, aki félt a kirügyezett burgonyától, és inkább kidobta, minthogy felhasználta volna. Mostani cikkemben...

Készítsünk házi szalámit!

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki! 

Broméliafélék

Broméliafélék gondozása – így legyen csodálatos növényed Neked is

A broméliafélék képesek érdekes formáikkal egy egzotikus környezetet teremteni otthonodban, érzékeltetni a trópusi, valamint a napsütötte éghajlat hangulatát. Ezt a növényt...

Cikkünkben mindent elmondunk a ribizli termesztéséről

A ribizli gondozása

Akinek van saját kertje, mindenképp érdemes ribizlit ültetnie.  Egy csodálatos, finom gyümölcs;  és bár apró, de a nyár egyik legnagyobb vitaminbombája. Mindezek...

Megérkezett a vegetáriánusoknak készült szalonna

Vegetáriánus szalonna?! – Igen, létezik!

Én nem igazán nevezném szalonnának, mert nálam teljesen más értelmet nyer az a szó, hogy szalonna…De igen, megérkezett és sokan örülnek neki, bemutatom a vegetáriánus...