OKF tűzvédelmi előírásai a mezőgazdaságban

Mezőgazdasági munkák tűzvédelmi előírásai

Csordás Anna
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 

A tűzoltók évente több száz mezőgazdasági tüzet oltanak, ezek elkerülése érdekében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben hívta fel a figyelmet a nyári betakarítással kapcsolatos tűzvédelmi előírásokra.

 
AZ OKF közleményben hívta fel a figyelmet a nyári betakarítással kapcsolatos tűzvédelmi előírásokra.

 Tűzveszély kalászos terményeknél

 

Kiemelték többek között, hogy a kalászos termény betakarítási, kazalozási, bálázási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy, az érvényben lévő hatályos szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.
 

Tűzvédelem aratás során

 
Ezen felül kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, figyelni kell arra is, hogy sehol ne csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék. Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni.
 

A dohányzás korlátozása a tűzveszély miatt

 
A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni, dohányzó helyet kijelölni csak a gabonatáblától 15 méterre lehet, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.
 

Tűzveszélyes tarlóégetés

 

A tarlóégetést - mivel az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül - legalább 24 órával korábban írásban be kell jelenteni a katasztrófavédelmi kirendeltségen. Az OKF egyebek mellett kiemelte, hogy a tarlót egy időben minden oldalról meggyújtani tilos, körülötte legalább három méter széles, facsoportok, erdők mellett 6 méteres védőszántást kell alkalmazni. Az égetés idején legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani, a tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, eloltása után a területet át kell vizsgálni, hogy nem maradtak-e izzó, parázsló részek.
 
A tarlóégetések során a tűzvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy megtörtént-e az előzetes bejelentés, az előírások megsértése esetén a terület tulajdonosa, illetve az égetést végző ellen eljárás kezdeményezhető, az ezt szabályozó kormányrendelet megsértése esetén a tarlóégetés környezetvédelmi bírsággal sújtható - emelte ki.
 
A mezőgazdasági tüzek száma csökkenthető a fenti szabályok betartásával. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye hatására remélhetőleg a legtöbb mezőgazdasági dolgozó  ügyelni fog a tűzvédelemre.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Óraátállítás

A nyári időszámítás (angolul daylight saving time, rövidítve: DST) széles körben elfogadott... Tovább

28/2006. (IV. 7.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem