Nagy erőkkel nyomoznak

Nagy erőkkel nyomoznak

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A rendőrség a tanúk meghallgatásánál tart - Egyelőre nincs gyanúsítottja az egyre nagyobb hullámokat vető élelmiszer-hamisítási botránynak. A rendőrség a tanúk meghallgatásánál tart.
Nagy erőkkel nyomoznak,  gyanúsított, élelmiszer-hamisítási botrány, rendőrség, tanúk meghallgatása, M.E.G.A.  Trade, Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás, raktár, szabálytalanság, tojás
A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a M.E.G.A.  Trade törökbálinti raktárában nagy mennyiségű, lejárt szavatosságú terméket csomagoltak át. Erről kedden tájékoztatta az MTI-t Virsinger György, a Pest megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője.
 
Elmondta, hogy a raktárban már korábban is találtak szabálytalanságokat, s ezek felszámolását ellenőrizték, amikor acetonszagot éreztek. Egy szobában aztán nemcsak acetonos üvegeket, hanem számítógépet és nyomtatót is találtak: lejárt szavatosságú termékek - lekvárok, csokoládék, sonkák, félkész konyhai termékek - címkéit dátumozták át velük.
 
Szerdán három másik törökbálinti raktárban találtak hamisított dátumú árut. Az is kiderült, hogy egymillió, Németországból származó tojás regisztrációját hamisították meg, ezért elrendelték a gyanús tétel megsemmisítését. Ugyancsak elrendelték a már szétküldött szabálytalan csomagolású élelmiszerek visszavonását: több száz áruházról, üzletről van szó.
 
A vizsgálat eddigi adatai szerint száz tonnánál több árut manipuláltak. Ezeknek az élelmiszereknek még nem volt bizonyítható az egészségkárosító hatásuk, de nem zárható ki, hogy egészségügyi panaszokat okozhatnak.
 
Újabb három - üllői, vecsési és gyáli - raktárban bukkantak szabálytalanságokra az élelmiszerbiztonságért felelős szakértők, és emiatt többtonnányi áru forgalomba hozatalát tiltották meg - jelentette be pénteken Popovics László, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgató-helyettese.
 
A botrány kirobbanásakor elhangzott, mely cégek foglalkoztak a lejárt szavatosságú élelmiszerek átcímkézésével és forgalmazásával. Az ügyben főszerepet játszik a M.E.G.A.-cégcsoport, amelyhez több kft. tartozik.
 
A hétvégén az is kiderült, hogy az élelmiszer-biztonságért felelős szakemberek az idén már kétszer vizsgálódtak a M.E.G.A.-csoporthoz tartozó cégeknél: márciusban Heves megyében a M.E.G.A. Trade Disnél, májusban Budapesten a M.E.G.A. Trade-nél. A Heves megyei ügyben, ahol 94 tonna lejárt szavatosságú, illetve selejtes terméket találtak, 80,1 millió forint bírságot szabtak ki. Ezt a cég nem fizette ki, az ügy a bíróság előtt van. A Heves megyei és a budapesti eseteknek feltehetően közük volt ahhoz, hogy a hatóság Törökbálinton is vizsgálódni kezdett.
 
A Pest megyei rendőrség keretében tíztagú nyomozócsoport állt fel. A rendőrség rossz minőségű áru forgalomba hozatalának bűntette miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, de a nyomozás kiterjed az engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység körülményeinek felderítésére is, a kifogásolt áru ugyanis Németországból érkezett. Mindkét bűncselekmény elkövetője akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.
 
A hét végén is több kamiont ellenőriztek a rendőrök Budapest környékén, mivel a törökbálinti botrány kirobbanása óta sorozatban kapták a bejelentéseket gyanús járművekről és szállítmányokról - közölte Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap az MTI-vel.
 
"Gőzerővel" folytatja a vizsgálatokat az FVM is - jelentette ki vasárnap Benedek Fülöp, a tárca szakállamtitkára a távirati irodának. Elmondta azt is, hogy a rendőrség felkérte: a nyomozás érdekében az FVM ne hozzon nyilvánosságra túlságosan részletes információkat.
 
A M.E.G.A.-cégcsoport tagjai közül a M.E.G.A. Trade Kft. 1997-ben alakult, jegyzett tőkéje 20 millió forint. Korábbi fő tevékenységi körét - élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme - október 27-én törölték. A cég egyetlen képviseletre jogosult tisztségviselője, tavaly júliustól, Pavlovszkij Szergej Vitalevics moszkvai lakos.  A cég két tulajdonosa: Ernst Stefan Fischer bécsi lakos, valamint a G. F. Immobil Kft. 
 
A M.E.G.A. Trade Dis Kft. 2002. szeptemberében alakult, törzstőkéje 3 millió forint. Korábbi fő tevékenysége ugyanaz, mint az előző cégé, de ezt november 16-án törölték, és helyére a szállítmányozás került. A cég képviseletét szintén Vitalevics látja el, és a tulajdonosok is ugyanazok. 
 
A M.E.G.A. Food Kft.-t idén május 25-én jegyezték be, 3 milliós jegyzett tőkéjét december 1-jén előbb 39 millióra, majd 79 millió forintra növelték. Fő tevékenysége: élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelme, képviselője szintén Vitalevics. A két tulajdonos itt is Fischer és a G. F. Immobil.
 
A M.E.G.A. Food Dis Kft. ez év június 22-én alakult. Induló, jegyzett tőkéje négyszer emelkedett, most 106 millió forint. Fő tevékenysége: élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelme. Képviselője és a tulajdonosok ugyanazok, mint az előző társaságéi.
 
Mind a négy cég székhelye a törökbálinti depó, és mindnek tulajdonosa a G. F. Immobil Kft., amelyet 1997 októberében jegyeztek be, fő tevékenysége az ingatlanforgalmazás. Jegyzett tőkéje 96 millió forint, képviselője Ernst Stefan Fischer. A cégnek két tulajdonosa van: a M.E.G.A. Trade Kft. (tehát kereszttulajdonlásról van szó) és az Immobilien Trust Kft.
 
Az Immobilien Trust Kft. 2004 januárjában jött létre. Szintén ingatlanforgalmazás a fő tevékenysége, de szerepel a tevékenységi körében például hús, tej, ital nagykereskedelme is. Jegyzett tőkéje 10 millió forint. A céget egy Wiener-Neustadt-i lakos, Beatrice Christin Fischer képviseli. Az egyik tulajdonos ő, a másik az ugyanott lakó Janine Isabelle Fischer. 
 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bőrszövetrendszer

a gyökeres, száras növények testfelületét borító szövetrendszer, amely védi a növény... Tovább

Teraszburkolat

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a terasz burkolásához. A... Tovább

Tovább a lexikonra