A növényvédő szerek károsak, szabadulj meg a maradványaitól te is

Szabadulj meg a növényvédő szer maradványától

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan rettegnek attól, hogy a zöldségeken és a gyümölcsökön rajta marad a növényvédő szer, ami káros lehet az egészségükre. A most következő cikkben elmondjuk, milyen veszélyeket rejt magában a növényvédő szer maradványa, illetve, hogy hogyan távolíthatod el.

Sikeresen megszabadulhatsz a növényvédő szer maradványától te is, megmutatjuk a legjobb trükköt

Növényvédő szerekről röviden

A peszticidek, más néven növényvédő szerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a kártevő élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása.

Érdemes elkerülni ezeket a szereket, és átváltani bióra, mára azonban sajnos szinte elkerülhetetlen a permetezés, annyira elszaporodtak a kórokozók. A növényvédő szeres tasakok mindegyik rajta kell szerepelnie, hogy hány napos a várakozás ideje, ezt mindenképpen be kell tartani, illetve oda kell figyelni arra is, hogy megfelelő védőruházatban végezzük a növények védelmét.

A növényvédő szerek káros hatásai: fejfájás, levertség, hasfájás, puffadás, gyengeség. DE! Mi van akkor, hogyha így is marad növényvédő szer a növényeken? El tudod távolítani könnyen és egyszerűen, meg is mutatom, hogyan!

A hámozás nem véd

Még ha azt is tervezzük, hogy a gyümölcsöt és zöldséget meghámozzuk, jobb és ajánlatosabb azt előtte alaposan megtisztítani. Tegyük fel, van egy szép, érett dinnyénk. Felvágjuk, anélkül, hogy előtte lemostuk volna. A kés a héjon található baktériumokat és gombákat automatikusan a dinnye belsejébe szállítja. Az előtte tiszta gyümölcshús tökéletes táptalaja lesz mindenféle mikrobának és kórokozónak.

Mosogatószer?

Egyesek a gyümölcsöt és zöldséget szokványos mosogatószerrel mossák meg. Ezzel sok peszticidet távolíthatunk el, de nem mindet. Ráadásul minden gyümölcs- és zöldségadaggal feltehetően a mosogatószer maradványát is elfogyasztjuk.

Zöldségkefe?

Mit kezdünk az érzékeny termékekkel, mint pl. a bogyósok és a sárgabarack. Ezeket aligha tudjuk zöldségkefével tisztítani a gyümölcs sérülése nélkül. Ha vízbe áztatjuk őket, akkor pedig elveszítik aromájukat, értékes vitaminjaikat és ropogós állagukat – a mérgező maradványok viszont továbbra is megmaradnak.

A megoldás az almaecet!

Tegyünk 5-6 liter vízbe fél liter almaecetet, a zöldségeket és gyümölcsöket rakjuk bele az oldatba, majd hagyjuk állni 15-20 perc. Ezután vegyük ki a vízből, és mossuk meg alaposan mindet. Tökéletes megoldás, mivel az almaecet a szennyeződések, baktériumok 98 százalékát eltávolítja és még egészséges is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarszervek (nemi szervek)

a többsejtű állatokban az ivarsejteket (ondósejt, petesejt) termelő, azokat raktározó,... Tovább

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem