notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Növényvédelmi felhívás

ontsz

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tolna megye 2006-10-18 Időjárás: Az elmúlt 2 hét időjárása kiegyenlített volt. A napi átlaghőmérsékletek 16 oC körül alakultak. Csapadék 24 mm hullott a tárgyidőszakban. A kedvező időjárás segítette a növények érését ill. betakarítását. A kukorica, a cukorrépa és a szőlő számára kedvező volt az elmúlt időszak időjárása. Az elmúlt 10 nap kedvező időjárásában a felsorolt kultúrák betakarítása jól haladt. Az időszak utolsó napján (október 18.) az első őszi fagy is jelentkezett.
Növényvédelmi felhívás
Fenológia: Kukorica: érés, betakarításAlma: betakarítás Szőlő: késői érésű fajták betakarításaRepce: 2-4 leveles állapotKártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsítók:Megyénkben kártételi veszélyhelyzettel fenyegető károsító jelenleg nincs. Általános növényvédelmi helyzet: Polifág kártevőkA mezei pocok létszáma nem változott a pillangósokban. A táblák többségében a fertőzés mértéke gyenge, 1 lakott járat/25m2. A fiatal repcében a repcebolha és a mocskospajorok kártétele nem jelentős.Kultúrák károsítóiA kukorica betakarítása folyamatos. Megyénkben jelenleg az állományok 20%-át takarították be. A víztartalom közepes, 21-23% között alakul. A terméseredmények jók, általában 10 t/ha körüliek. A kukoricatáblák többségében az amerikai kukoricabogár imágóit csak kis egyedszámban találni meg. A gyapottok-bagolylepke egyedszáma továbbra sem emelkedett, a fertőzöttség alacsony, lárvát csak ritkán találni a csövekben. A kukoricamoly lárvái által károsított, szártöréses tüneteket mutató tövek aránya átlagosan 3-4%.
Hirdetés
A repce 2-4 leveles. A fiatal növényeken a rovarkártétel mértéke egyelőre alacsony. Az október első felének meleg és mérsékelten csapadékos időjárása a fiatal állományok fejlődése számára kedvező volt. Az almában a betakarítás folyamatos. A kártevők mozgása a talajmenti fagy hatására leállt. A lemosó permetezéseket a legtöbb gazdálkodó ezekben a napokban végzi.
Hirdetés
A szőlő betakarítása folyamatos. A szürkepenészes fürtök aránya a szárazabb időjárásban nem emelkedett tovább az elmúlt két hétben, és jelenleg 6-10% körüli. A késői érésű fajták (Cabernet Franc, Merlot) szüretét megkezdték. A szőlőbetakarítások eddigi eredményei szerint a termésmennyiség közepes az idei évben, a mustfok és a minőség kiemelkedő. A gyapottok-bagolylepke rajzása gyenge, de folyamatos. Az elmúlt időszakban a Szolgálat fénycsapdája hetente 1-2 egyedet fogott.A kukoricamoly rajzása gyenge. Október első felében a Szolgálat fénycsapdája hetente csak 1-2 egyedet fogott.Szekszárd, 2006. október 18.

Forrás: ontsz

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

fapadló

a legismertebb fajtái a következők; hajópadló (párnafákra helyezett, 24 mm vastag, hornyolt... Tovább

9/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8