Ezek a kertészeti trendek idén, 2023-ban biztosan aratni fognak - használj fel a tippek közül te is néhányat a kertedben!

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A divattól eltérően ezek a trendek valószínűleg nem fognak pár éven belül kimerülni, ugyanis a kerti trendek az intelligensebb kertészkedésről szólnak, ami egyre fontosabbá válik ökoszisztémánk számára. Felmértük a tájat, és kiemeltük a 2023-ban gyökeret eresztő trendeket. Az élénk virágoktól a frissített kerttechnológiákig, ültetési ötletekig készen állunk a termesztésre!

Kertészeti trendek

A kevesebb néha több

A változékony gazdaságra válaszul a kertészek a legjobban teljesítő növényeket keresik inkább. Ahelyett, hogy egy cserepet négy-hat egynyári növénykel töltenének meg, egyetlen növényt keresnek. Ezek a növények vegyes ültetés költségeinek kevesebb mint felével járnak.
Például sok új begónia gyorsan megnövekszik és hamar megtölt egy nagy cserepet, és nagyon kevés odafigyeléssel folyamatosan virágzik. 

A virágzó Magenta

A Pantone (színszakértő cég) minden évben kiválasztja az év színét. A Viva Magenta uralkodik 2023-ban. A szakértők szerint ez az árnyalt bogyós vörös tónus bátor, rettenthetetlen és bővelkedik örömben. A meleg és a hideg közötti egyensúlyt megteremtő Viva Magenta-t a bíborbogár által termelt kármin festék ihlette. Hatása túlmutat a belső falakon, és örömteli energiát hoz a kertbe.
Néhány izgalmas növény, amely a magenta energiáját adhatja a cserepeidhez és ágyásaidhoz: cickafark, dália és kardvirág. 

Hozd ki a legtöbbet a kis terekből

A növények szerelmesei számára ez azt jelenti, hogy a lakás minden zeg-zugát átölelnek cserepekkel és függő kosarakkal. Szűk első bejárat? Keltsd életre a csodás virágos cserepekkel a kedves fogadtatásért. Kicsi hátsó terasz? Adj hozzá egy élő paravánt egy vékony cserepes fa formájában. 

Rengeteg szobanövény

A szobanövények népszerűsége tovább növekszik. Függetlenül attól, hogy otthonod beltéri dzsungel lett, vagy inkább minden szobát szeretnél egy friss zölddel díszíteni, folyamatosan érkeznek az új növények, melyekkel kiegészítheted gyűjteményedet. 

Ültess fát

Az őshonos növények mellett a fák továbbra is egyértelmű módszert jelentenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A faültetési kezdeményezések civil és non-profit szervezetekből nőttek ki: hozd ezt a lelkesedést saját udvarodba egy új fa ültetésével ebben az évben. Ha szűkös a helyed, keress meg kedvenc fajod keskeny, függőleges fajtáját. Tartsd szem előtt ezt a kulcsfontosságú mantrát a fák ültetésekor: megfelelő fa, megfelelő helyen, megfelelő módon.

Növekedés a bőségért

A dekoratív tulajdonságokkal és a keresett ökológiai jellemzőkkel rendelkező növények 2023-ban a kerttervezés élvonalába tartoznak. Vegyük például a tölgyfákat: menedéket adnak a vadon élő állatoknak, miközben táplálékot adnak a beporzóknak és árnyékot adnak a piknikezni vágyóknak. A bogyós bokrok is szemet gyönyörködtető látványt és ízletes gyümölcsöt kínálnak. A törpe füge bőséges mélybarna gyümölcsöt hoz, és mindössze 70 cm magasra és szélesre nő, így kiváló a kis városi kertekben. Az ehhez hasonló szorgalmas növények együtt bőséges és csodás kerti összképet alkotnak. 

Őszi ültetés

A szabadtéri ültetéseknek nem kell véget érniük, amikor a hűvös hőmérséklet válik a megszokottá. A kertészetek egyre több őszbarát növényi lehetőséget kínálnak színes és élelmiszernövényekhez egyaránt. Fogj egy csomag magot, és kezdd el az őszi zöldek termesztését is. Alkalmazz színes árvácskákat és díszkáposztát, hogy feldobd a bejáratodat, ahogy a levelek színei majd változnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tejkövek

A tejmirigyben idült hurutoos tőgyulladás esetén keletkeznek,amikor a levált hámsejtekre... Tovább

A dugvány

ivartalan szaporító hajtás; a talajba helyezve gyökeret fejleszt és új növény lesz belőle.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert