Miért jó dolog a magas ágyás? Most mutatjuk azt is, milyen növényeket ültess bele!

hirdetes

Miért és mit érdemes emelt ágyásban termeszteni?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, GE.
Magas ágyásban termeszthető növények

4. A termőközeg hőmérséklete

Mivel a megemelt termőközeget a nap oldalról is süti, így sokkal hamarabb fel is melegszik, mint a kerti talaj. Több zöldség és gyümölcs is hamarabb kiültethető ennek köszönhetően a szabadba, hogy annyival hamarabb beindulhasson a tenyészidőszakuk. Az emelt ágyást fekete anyaggal letakarva tovább „fűtheted” a közeget.

5. A kártevőkérdés

Az emelt ágyások néhány kellemetlen kártevőt is segítenek távol tartani a gyökerektől és a termésektől, különösen a nagyobb testű emlősöket. Hasonlóképpen a hagyományos ágyásokhoz, az emelt ágyásokra is húzhatsz madárhálót a termések védelme érdekében. A jó minőségű termőközeg csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét is.

hirdetes

6. Bőségesebb termés

Az eddig felsorolt szempontok mind hozzájárulnak a bőségesebb, egészségesebb terméshez. Ideális körülmények között akár 10-szer annyi termést is szüretelhetsz az emelt ágyásokban termesztett növényekről, mint a hagyományos ágyásban nevelkedettekről.

hirdetes

7. Karbantartás

Egy emelt ágyásra nem igazán lépkedsz rá (különösen ha keretek között van), ezért kevesebb karbantartást igényel. Szerényebb méreteik miatt nem kell hozzájuk nagyobb kapa vagy gereblye, ráadásul a gyomok kiiktatása is egyszerűbb belőlük. Egy csepegtető öntözőrendszerrel biztosíthatod, hogy növényeid alatt mindig kellően nyirkos legyen a talaj.

Hogyan válaszd ki a legjobb zöldségeket emelt ágyásodba?

Amennyiben kisebb hely áll rendelkezésedre emelt ágyásod kialakításához, érdemes észben tartani néhány gondolatot. Először is: olyasmit termessz amit nagyon szeretsz. Ez egészen magától értetődő, de fontos, hogy gazdaságosan bánj a hellyel. A tipp itt inkább az, hogy ne ültess olyasmiket, amikre csak ritkán lenne szükséged! Próbálj drágább növényeket ültetni. Ha kiválogattad kedvenceidet, számold ki, hogy melyikre költesz a legtöbbet általában, tehát melyik termesztésével tudnál a legtöbbet spórolni. Most pedig nézzük, milyen növényeket érdemes magas ágyásban termeszteni, a következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


üzemi növényvédelem

a ->növényvédő szerek engedélyokiratában utalás történik arra, hogy az adott szert az... Tovább

Bikini (H 46520)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés