notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért olyan veszélyesek a neonikotinoidok?

Hirdetés

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kertészként talán már hallottál az úgynevezett neonikotinoidokról. A neonikotinoidok a rovarirtó szerek egy külön osztályát alkotják, amelyek habár hatékonyak lehetnek, sajnos komoly veszélyt is jelentenek a környezetre. Mielőtt bármilyen készítménnyel kezelnéd kertedet, érdemes alaposan utánanézni, hogy mit tartalmaz az adott vegyszer, és hogy milyen káros hatásai lehetnek, ha az ember felelőtlenül, vagy nem rendeltetésszerűen használja őket. Nézzük tehát, hogy mik is azok a neonikotinoidok, és milyen veszélyt jelentenek a környezetre.

Soha nem lenne szabad használni ezeket a rovarölőket

Mik azok a neonikotinoidok?

A neonikotinoidok olyan rovarirtó szerek, amelyek a rovarok idegrendszerének nikotinos acetilkolin receptorait támadják meg. Ezeket a szereket durván egy évtizede széles körökben használják rovarirtásra. A leggyakrabban a magokon alkalmazzák őket, amelyek magukba szívják a hatóanyagokat. A szert közvetlenül a növényekre is rá lehet permetezni, habár ez egy ritkábban használt módszer. A magvak neonikotinoidokkal való bevonásával megakadályozható, hogy a hatóanyagok a levegőbe kerüljenek, és úgy terjedjenek, így ez mondható a legbiztonságosabb módszernek.

 

Mire jók a neonikotinoidok?

Ha ennyire veszélyesek, akkor egyáltalán miért használjuk őket? Nos, van néhány jó oka annak, amiért a neonikotinoidok olyan népszerűek…A neonikotinoidok kiválóak az olyan kártevők megcélzására, mint a levéltetvek, vagy éppen a liszteskék, amelyek óriási károkat okozhatnak azokon az ültetvényeken, ahol elterjednek. A neonikotinoidok tehát nagyon szelektíven fejtik ki a hatásukat, és nem károsak az emberekre vagy más gerinces élőlényekre.

Hirdetés

 

A neonikotinoidok veszélyei

Szóval mik a valódi veszélyek? Nos, a probléma az, hogy a neonikotinoidokat általában megelőzés céljából alkalmazzák. A magok lekezelését vagy a permetezést akkor is elvégzik, amikor nincs aktuális kártevő-probléma. Ez a túlzott használat súlyosan veszélyezteti a hasznos rovarokat. Habár a kutatások jelenleg is zajlanak a neonikotinoidok hatásáról, az eddig összegyűjtött bizonyítékok azt diktálják, hogy jóval óvatosabban kellene bánnunk ezekkel a vegyszerekkel.

Hirdetés

 

Sajnos egy nagyobb termőföldet nagyon nehéz pontosan vizsgálni, hiszen a beporzás végző méhek óriási területeket repülhetnek be, hogy virágport gyűjtsenek. A neonikotinoidok előnyei tehát egyértelműek, de biztosak lehetünk benne, hogy túlzott használatának súlyos negatív következményei vannak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

gerincesek (Vertebrata)

az állatvilág legfejlettebb csoportjait magába foglaló törzs. Jellemzőik a kétoldali... Tovább

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 128

Átlagos értékelés: 5.0

Növényvédelem