Miért olyan veszélyesek a neonikotinoidok?

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kertészként talán már hallottál az úgynevezett neonikotinoidokról. A neonikotinoidok a rovarirtó szerek egy külön osztályát alkotják, amelyek habár hatékonyak lehetnek, sajnos komoly veszélyt is jelentenek a környezetre. Mielőtt bármilyen készítménnyel kezelnéd kertedet, érdemes alaposan utánanézni, hogy mit tartalmaz az adott vegyszer, és hogy milyen káros hatásai lehetnek, ha az ember felelőtlenül, vagy nem rendeltetésszerűen használja őket. Nézzük tehát, hogy mik is azok a neonikotinoidok, és milyen veszélyt jelentenek a környezetre.

Soha nem lenne szabad használni ezeket a rovarölőket

Mik azok a neonikotinoidok?

A neonikotinoidok olyan rovarirtó szerek, amelyek a rovarok idegrendszerének nikotinos acetilkolin receptorait támadják meg. Ezeket a szereket durván egy évtizede széles körökben használják rovarirtásra. A leggyakrabban a magokon alkalmazzák őket, amelyek magukba szívják a hatóanyagokat. A szert közvetlenül a növényekre is rá lehet permetezni, habár ez egy ritkábban használt módszer. A magvak neonikotinoidokkal való bevonásával megakadályozható, hogy a hatóanyagok a levegőbe kerüljenek, és úgy terjedjenek, így ez mondható a legbiztonságosabb módszernek.

Mire jók a neonikotinoidok?

Ha ennyire veszélyesek, akkor egyáltalán miért használjuk őket? Nos, van néhány jó oka annak, amiért a neonikotinoidok olyan népszerűek…A neonikotinoidok kiválóak az olyan kártevők megcélzására, mint a levéltetvek, vagy éppen a liszteskék, amelyek óriási károkat okozhatnak azokon az ültetvényeken, ahol elterjednek. A neonikotinoidok tehát nagyon szelektíven fejtik ki a hatásukat, és nem károsak az emberekre vagy más gerinces élőlényekre.

A neonikotinoidok veszélyei

Szóval mik a valódi veszélyek? Nos, a probléma az, hogy a neonikotinoidokat általában megelőzés céljából alkalmazzák. A magok lekezelését vagy a permetezést akkor is elvégzik, amikor nincs aktuális kártevő-probléma. Ez a túlzott használat súlyosan veszélyezteti a hasznos rovarokat. Habár a kutatások jelenleg is zajlanak a neonikotinoidok hatásáról, az eddig összegyűjtött bizonyítékok azt diktálják, hogy jóval óvatosabban kellene bánnunk ezekkel a vegyszerekkel.

Sajnos egy nagyobb termőföldet nagyon nehéz pontosan vizsgálni, hiszen a beporzás végző méhek óriási területeket repülhetnek be, hogy virágport gyűjtsenek. A neonikotinoidok előnyei tehát egyértelműek, de biztosak lehetünk benne, hogy túlzott használatának súlyos negatív következményei vannak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem