Várhatóan június közepén kerülhet a kormány elé az a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia, melyet a nyári szünet előtt elfogadhat az országgyűlés.

Elkészült a Nemzeti Energetikai Stratégia

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Várhatóan június közepén kerülhet a kormány elé az a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia, amelynek alternatíváit a következő egy hónap során különböző szakmai- és környezetvédelmi szervezetek bevonásával véglegesítik, ha pedig a kormány is támogatja a tervezetet, azt még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés - jelentette be ma Bencsik János.
Elkészült a Nemzeti Energetikai Stratégia
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára szerint a most elkészült energia stratégia abban különbözik a korábbiaktól, hogy különös hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra. Nemcsak az ország energiaellátásának biztonságát kívánja megalapozni, hanem úgy kívánja kielégíteni a meglévő igényeket, hogy a fenntarthatósági környezeti szempontok is érvényesülhessenek - mondta egy a helyi kereskedelmi és iparkamara által szervezett energiafórumot követő sajtótájékoztatóján Szombathelyen az államtikár.

Az energiatakarékosság, az energiahatékonyság, a megújuló energiák használatának növelése, szélesebb körű elterjesztésük kiemelt szempontokként szerepel az energia stratégiában. Bencsik János sajtótájékoztatóján arról is szólt, hogy vasi látogatása során tájékozódni szeretne azokról az energetikai programokról, amelyeket az elmúlt hónapokban indítottak. A 2010-ben benyújtott Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) által támogatott projektek elbírálása befejeződött, ezen belül mintegy 40 milliárd forintos keretösszeget osztottak fel.

Az államtitkár elmondta: vasi és szombathelyi pályázók is sikerrel szerepeltek, hiszen a kormányváltást követően az erre szolgáló alapból összességében 2,7 milliárd forintos támogatást nyertek el. A KEOP keretében húsz felsőoktatási intézmény nyújtott be sikeres pályázatot, melyeknek köszönhetően összesen 4,7 milliárd vissza nem térítendő támogatást kapnak azért, hogy oktatási célú épületeiket, kollégiumaikat energetikai szempontból is felújíthassák. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja 400 millió forintos támogatásban részesült, ami az államtitkár szerint egyben jelzi azt is, hogy a kormányzat hosszú távon számol az intézménnyel.

Bencsik János kiemelte, hogy az országos átlagnál aktívabban vettek részt energetikai felújítást célzó pályázatokon a szombathelyi és Vas megyei mikro- és kisvállalkozások, főleg vendéglátók, panziók üzemeltetői pályáztak, ők összesen 150 millió forint támogatást nyertek el.
A környezeti fenntarthatóság szempontjából fontos beruházások közé tartozik Bencsik János szerint a Vasváron elinduló 1,1 milliárd forintos szennyívztisztítási és szennyív elvezetési projekt, amelynek előkészítéséről vasi látogatása során személyesen is meggyőződik - mondta.
Az államtitkár - mint elmondta - megyei körútja során felkeresi a felújított ikervári és a pornóapáti vízerőművet is, mert ezek a beruházások összhangban vannak az új energiapolitkával, amelyek csak kis- és közepes vízerőművek telepítését tartja reálisnak a magyarországi viszonyok között.

Forrás: greenfo/mti

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

terasz

A domboldalakona szintvonallal lehetőleg párhuzamosan kialakított sík terület.Rajta növ.... Tovább

álélősködő (álparazita)

az állat emésztőcsövébe a táplálékkal, az ivóvízzel bekerült alacsonyabb rendű állatok... Tovább

Tovább a lexikonra