Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek!
A hámozás időigényes, ráadásul a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, az idő márpedig pénz, de ugyebár ezt mindenki tudja. A másik érv viszont az, hogy a legtöbb vitamin és tápanyag a növények héjában van, tehát, ha meghámozzuk, akkor elveszítik jótékony hatásaikat, vagy legalábbis csökkennek ezen erényeik. Amy Gorin, a holliwood-i sztárok diatetikusa és étkezési szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában van.
Amire mindenképpen érdemes figyelned, az az, hogy vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt vásárolj – természetesen az a legjobb, ha mindent saját magad termesztessz meg, de azért egy-két dolgot akkor is fogsz vásárolni, ebben biztos vagyok. Mindig olyan terméket válassz, amit Magyarországon termesztettek, ellenőrzött körülmények között. Ezek a zöldségek nyugodtan fogyaszthatók egy alapos, vizes átmosást követően, különösen akkor, ha még meg is főzzük őket, ugyanis a legtöbb baktérium 100 Celsius fokon elpusztul. Most pedig nézzük, melyek azok a zöldségek, valamint gyümölcsök, amiket érdemes hámozás nélkül fogyasztani!
Nagyszüleim rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy több kilogramm mennyiségű gombát hámoztak meg. Szüleim már nem foglalkoztak ezzel, inkább megvették a konzerves gombát. Mind a két változat rossz valamilyen szinten, a legjobb ugyanis az, ha nem hámozzuk meg a gombákat. Elegendő egy alapos mosás, és már fel is használhatjuk a gombákat, mivel a héja teljes mértékben ehető, és a jellegzetes gombaízt sem változtatja meg.
A cukkini héja nyersen is fogyasztható, azonban hőkezelve, megpuhítva sokkal finomabb, ráadásul nem fenyeget az a veszély sem, hogy a kemény héjba harapunk. Dobjuk be a sütőbe héjastól, persze mosás után. Ha rántani szeretnénk, akkor se hámozzuk meg, teljesen felesleges, ráadásul sütés után csak a panír maradna, ha hámoznánk.
A tök abban különbözik a cukkinitól, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját, ez leginkább azért van így, mert nagyon kemény. Érdemes tehát a tököt is bedobni a sütőbe, és megpuhítani kicsit a héját – már fogyaszthatjuk is. Ha rántani szeretnénk, ugyanúgy cselekedjünk, mint a cukkini esetében. Ez még csak három volt, a következő oldalon további nyolc zöldség és gyümölcs vár, amit nem kell hámozni, lapozzatok egyet mindenképp!