Hámozás nélkül fogyasztható zöldségek és gyümölcsök

hirdetes

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek! 

Felejtsd el a hámozást

A hámozás árnyoldalai

A hámozás időigényes, ráadásul a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, az idő márpedig pénz, de ugyebár ezt mindenki tudja. A másik érv viszont az, hogy a legtöbb vitamin és tápanyag a növények héjában van, tehát, ha meghámozzuk, akkor elveszítik jótékony hatásaikat, vagy legalábbis csökkennek ezen erényeik. Amy Gorin, a holliwood-i sztárok diatetikusa és étkezési szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában van. 

Mire figyelj, ha a nem pucolás mellett teszed le a voksod! 

Amire mindenképpen érdemes figyelned, az az, hogy vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt vásárolj – természetesen az a legjobb, ha mindent saját magad termesztessz meg, de azért egy-két dolgot akkor is fogsz vásárolni, ebben biztos vagyok. Mindig olyan terméket válassz, amit Magyarországon termesztettek, ellenőrzött körülmények között. Ezek a zöldségek nyugodtan fogyaszthatók egy alapos, vizes átmosást követően, különösen akkor, ha még meg is főzzük őket, ugyanis a legtöbb baktérium 100 Celsius fokon elpusztul. Most pedig nézzük, melyek azok a zöldségek, valamint gyümölcsök, amiket érdemes hámozás nélkül fogyasztani! 

hirdetes

Hámozás nélkül fogyasztható a gomba

Nagyszüleim rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy több kilogramm mennyiségű gombát hámoztak meg. Szüleim már nem foglalkoztak ezzel, inkább megvették a konzerves gombát. Mind a két változat rossz valamilyen szinten, a legjobb ugyanis az, ha nem hámozzuk meg a gombákat. Elegendő egy alapos mosás, és már fel is használhatjuk a gombákat, mivel a héja teljes mértékben ehető, és a jellegzetes gombaízt sem változtatja meg. 

hirdetes

Hámozás nélkül fogyasztható a cukkini

A cukkini héja nyersen is fogyasztható, azonban hőkezelve, megpuhítva sokkal finomabb, ráadásul nem fenyeget az a veszély sem, hogy a kemény héjba harapunk. Dobjuk be a sütőbe héjastól, persze mosás után. Ha rántani szeretnénk, akkor se hámozzuk meg, teljesen felesleges, ráadásul sütés után csak a panír maradna, ha hámoznánk. 

Hámozás nélkül fogyasztható a tök

A tök abban különbözik a cukkinitól, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját, ez leginkább azért van így, mert nagyon kemény. Érdemes tehát a tököt is bedobni a sütőbe, és megpuhítani kicsit a héját – már fogyaszthatjuk is. Ha rántani szeretnénk, ugyanúgy cselekedjünk, mint a cukkini esetében. Ez még csak három volt, a következő oldalon további nyolc zöldség és gyümölcs vár, amit nem kell hámozni, lapozzatok egyet mindenképp!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-01

Íme, a 10 legjobb télen is termeszthető zöldség

Gyakran a kertészek úgy gondolják, a kertészkedés egy nyári tevékenység. De létezik sok olyan szezonális zöldség, amik hidegben csíráznak és fejlődnek rendesen.

2021-08-06

Tudj meg Te is mindent a zeller megfelelő ültetéséről, gondozásáról

Mostani cikkünkben eláruljuk, mire érdemes odafigyelned mind ültetése, mind gondozása kapcsán, hogy ne csak a zöldje, de gumója is megfelelő legyen növényednek.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-08-02

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketekben - pedig termesztése könnyedén lehetséges. Ismerd meg most Te is ezt a gyümölcsöt.

További cikkek ebben a témában


félszamár (Hemionus)

a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, a lófélék (Equidae) családjába sorolt... Tovább

virág

V.-rügyből v. vegyes rügyből (->rügy) fejlődő, módosult levelekből álló, korlátolt... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Zöldség