notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hámozás nélkül fogyasztható zöldségek és gyümölcsök

Hirdetés

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek! 

Felejtsd el a hámozást

A hámozás árnyoldalai

A hámozás időigényes, ráadásul a legtöbb esetben felesleges időpocsékolás, az idő márpedig pénz, de ugyebár ezt mindenki tudja. A másik érv viszont az, hogy a legtöbb vitamin és tápanyag a növények héjában van, tehát, ha meghámozzuk, akkor elveszítik jótékony hatásaikat, vagy legalábbis csökkennek ezen erényeik. Amy Gorin, a holliwood-i sztárok diatetikusa és étkezési szakértője azon a véleményen van, hogy egyenesen káros olyan zöldségeket megpucolni, mint például a zeller, a retek, a cukkini, a sárgarépa, vagy a burgonya, mivel az ezekben található magas élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok többsége nem a zöldség húsában, hanem a héjában van. 

 

Mire figyelj, ha a nem pucolás mellett teszed le a voksod! 

Amire mindenképpen érdemes figyelned, az az, hogy vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt vásárolj – természetesen az a legjobb, ha mindent saját magad termesztessz meg, de azért egy-két dolgot akkor is fogsz vásárolni, ebben biztos vagyok. Mindig olyan terméket válassz, amit Magyarországon termesztettek, ellenőrzött körülmények között. Ezek a zöldségek nyugodtan fogyaszthatók egy alapos, vizes átmosást követően, különösen akkor, ha még meg is főzzük őket, ugyanis a legtöbb baktérium 100 Celsius fokon elpusztul. Most pedig nézzük, melyek azok a zöldségek, valamint gyümölcsök, amiket érdemes hámozás nélkül fogyasztani! 

Hirdetés

 

Hámozás nélkül fogyasztható a gomba

Nagyszüleim rengeteg időt töltöttek el azzal, hogy több kilogramm mennyiségű gombát hámoztak meg. Szüleim már nem foglalkoztak ezzel, inkább megvették a konzerves gombát. Mind a két változat rossz valamilyen szinten, a legjobb ugyanis az, ha nem hámozzuk meg a gombákat. Elegendő egy alapos mosás, és már fel is használhatjuk a gombákat, mivel a héja teljes mértékben ehető, és a jellegzetes gombaízt sem változtatja meg. 

Hirdetés

 

Hámozás nélkül fogyasztható a cukkini

A cukkini héja nyersen is fogyasztható, azonban hőkezelve, megpuhítva sokkal finomabb, ráadásul nem fenyeget az a veszély sem, hogy a kemény héjba harapunk. Dobjuk be a sütőbe héjastól, persze mosás után. Ha rántani szeretnénk, akkor se hámozzuk meg, teljesen felesleges, ráadásul sütés után csak a panír maradna, ha hámoznánk. 

 

Hámozás nélkül fogyasztható a tök

A tök abban különbözik a cukkinitól, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját, ez leginkább azért van így, mert nagyon kemény. Érdemes tehát a tököt is bedobni a sütőbe, és megpuhítani kicsit a héját – már fogyaszthatjuk is. Ha rántani szeretnénk, ugyanúgy cselekedjünk, mint a cukkini esetében. Ez még csak három volt, a következő oldalon további nyolc zöldség és gyümölcs vár, amit nem kell hámozni, lapozzatok egyet mindenképp!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-31

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legegészségesebb zöldség az egész világon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről!

2019-10-29

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

A céklát sokféleképpen felhasználhatjuk, mostani cikkemben megmutatom nektek az általam leginkább kedvelt céklás recepteket! Remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

2019-09-27

Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Az ősz egyik legszebb növénye a díszkáposzta, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a díszkáposzta termesztéséről, a díszkáposzta gondozásáról!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2019-11-06

Itt az ideje az oltóanyag beszerzésének – Szakértői útmutató!

Az oltóanyagok beszerzése kíván némi szakértelmet, de ha elolvassátok szakértőnk remek írását, akkor nem fog gondot okozni nektek sem az oltóanyag beszerzése.

2019-11-27

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

A szőlőtőkéknek is szükségük van téli védelemre, éppen ezért hoztam el nektek ezt a remek írást, most mindent megtudhattok a szőlő teleltetéséről!

2019-11-22

Nemcsak a színe, az íze is más – A vaníliaízű kék banán!

A kék banán bemutatása. Hihetetlen, de valóban létezik, mostani cikkemben egy nagyon különleges banánfajtát mutatok be nektek, ismerjétek meg a kék banánt!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

Gombaölo Quadris Max

Strobilurin és folpet típusú hatóanyagok új kombinációja a biztosabb hatás... Tovább

Gyomirtó Dual Gold 960 EC

Kiemelkedő szelektivitású preemergens egyszikűirtó. Kiváló hatékonyságú a magról kelő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.8

gyümölcs Zöldség