A narancsot lehet komposztálni? A citrusfélék komposztban való felhasználásához sokszor merül fel kérdés, utánajártunk!

A narancshéj mehet a komposztba vagy árt neki?

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A komposzthalom elengedhetetlen kelléke a kertészeknek és azoknak, akik csökkenteni szeretnék az élelmiszer-pazarlást. Könnyű komposztálni a konyhai törmeléket, például a banánhéjat, a zöldségmaradványt és a narancshéjat – de jó-e a narancshéj komposzthoz?

Narancs a komposztba

Sokan úgy gondolják, hogy a citrusfélék héja nem jó a komposztba

Az elmúlt években azt hittem, hogy a citromhéj és más citrusfélék nem biztonságosak a komposztáláshoz. Ahelyett, hogy a komposztáló edényembe dobtam volna őket, a héját arra használtam, hogy a házi citrusféléket tisztábbá tegyem.

Miért gondolják az emberek, hogy nem szabad a citrusfélék héját komposztálni?

Az az elképzelés, hogy a narancshéj ne kerüljön a komposztládába, valószínűleg a hosszú lebomlási időnek köszönhető. Az egész citrusfélék héja nem ideális a komposzthoz, mert hosszú időkig tart, mire lebomlik.

Tehát, amikor végre eljött az idő, hogy felhasználd a kész komposztot, előfordulhat, hogy a héjak még mindig jelen vannak, és nem bomlottak le teljesen. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a héjat apró darabokra bontjuk, ezzel elősegítve a bomlási folyamat gyorsaságát. 
Van egy másik ok, amiért a kertészek összeráncolják a szemöldöküket a citromok, narancsok komposzthoz adásához. A növényvédő szerekben gyakran használt vegyszereket tartalmaznak ezek a gyümölcsök. Tehát aggodalomra ad okot, hogy eltántoríthatják a hasznos rovarokat a veteményeskertben való látogatástól. Ezenkívül a citrusfélék savas természetűek, így előfordulhat, hogy savas talajhoz vezethetnek a kertben. Ennek megvalósításához azonban rendkívül SOK citrushéjat kell használni.
A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem kell aggódni. Mivel a héjak erős illatúak, távol tarthatják a rágcsálókat és a kártevőket a komposzttól, ami a kertészek javára válik. 

A narancshéj jó komposzthoz?

A narancshéjat biztonságosan hozzáadhatod a komposzthalomhoz. Idővel, ahogy a citrusfélék héja lebomlik, nitrogént, káliumot és foszfort adnak a komposzthoz. Ez a három legfontosabb tápanyag, amelyre a növényeknek szüksége van.
Ezek mellett a citrusfélék héja gazdag kalcium-, magnézium- és kénforrás. Ha ezt a gyümölcshulladékot komposztládákba helyezed, a nitrogéntartalom a mikroorganizmusokat fogja táplálni a halom lebontása érdekében. 
A citrusfélék komposztálásának másik előnye, hogy felmelegítik a kupacot, felgyorsítva a komposztálási folyamatot. Az erős illat elriaszthatja az állatokat és más kártevőket. Szóval igen, jó a narancshéj komposztba!

A citrom és más citrusfélék a komposztáló anyagok zöld anyagok listáján szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy nitrogén- és egyéb dolgok forrásai, például kávézacc, teazacskó, levágott fű és tojáshéj.

A komposztban felhasználható citrusfélék a következők:
•    Klementinek
•    Narancs
•    Citrom
•    Grapefruit
•    Lime 

Mennyi idő alatt bomlik le a narancshéj a komposztban?

A szakértők becslése szerint a narancshéj lebomlása hat hónapig tart, de ez a környezettől függ. Ha a halom nedvességtartalma nem megfelelő, a bomlás tovább tart. Hat hónap elég hosszú idő más, gyorsabban lebomló anyagokhoz képest.
A lebomlási idő a bőr méretétől és állagától is függ. Egyes gyümölcsöket viasszal kezelnek, hogy ellenálljanak a penészedésnek a szállítás és az elosztás során. A viasz általában gyorsan lebomlik, de még így is meghosszabbítja a teljes lebomláshoz szükséges időt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

célgépek

a mg.-ban kifejezetten meghatározott munkafolyamat végrehajtására alkalmas, gyakran több... Tovább

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás