A narancsot lehet komposztálni? A citrusfélék komposztban való felhasználásához sokszor merül fel kérdés, utánajártunk!

hirdetes

A narancshéj mehet a komposztba vagy árt neki?

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A komposzthalom elengedhetetlen kelléke a kertészeknek és azoknak, akik csökkenteni szeretnék az élelmiszer-pazarlást. Könnyű komposztálni a konyhai törmeléket, például a banánhéjat, a zöldségmaradványt és a narancshéjat – de jó-e a narancshéj komposzthoz?

Narancs a komposztba

Sokan úgy gondolják, hogy a citrusfélék héja nem jó a komposztba

Az elmúlt években azt hittem, hogy a citromhéj és más citrusfélék nem biztonságosak a komposztáláshoz. Ahelyett, hogy a komposztáló edényembe dobtam volna őket, a héját arra használtam, hogy a házi citrusféléket tisztábbá tegyem.

Miért gondolják az emberek, hogy nem szabad a citrusfélék héját komposztálni?

Az az elképzelés, hogy a narancshéj ne kerüljön a komposztládába, valószínűleg a hosszú lebomlási időnek köszönhető. Az egész citrusfélék héja nem ideális a komposzthoz, mert hosszú időkig tart, mire lebomlik.

Tehát, amikor végre eljött az idő, hogy felhasználd a kész komposztot, előfordulhat, hogy a héjak még mindig jelen vannak, és nem bomlottak le teljesen. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a héjat apró darabokra bontjuk, ezzel elősegítve a bomlási folyamat gyorsaságát. 
Van egy másik ok, amiért a kertészek összeráncolják a szemöldöküket a citromok, narancsok komposzthoz adásához. A növényvédő szerekben gyakran használt vegyszereket tartalmaznak ezek a gyümölcsök. Tehát aggodalomra ad okot, hogy eltántoríthatják a hasznos rovarokat a veteményeskertben való látogatástól. Ezenkívül a citrusfélék savas természetűek, így előfordulhat, hogy savas talajhoz vezethetnek a kertben. Ennek megvalósításához azonban rendkívül SOK citrushéjat kell használni.

hirdetes
A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem kell aggódni. Mivel a héjak erős illatúak, távol tarthatják a rágcsálókat és a kártevőket a komposzttól, ami a kertészek javára válik. 

A narancshéj jó komposzthoz?

A narancshéjat biztonságosan hozzáadhatod a komposzthalomhoz. Idővel, ahogy a citrusfélék héja lebomlik, nitrogént, káliumot és foszfort adnak a komposzthoz. Ez a három legfontosabb tápanyag, amelyre a növényeknek szüksége van.
Ezek mellett a citrusfélék héja gazdag kalcium-, magnézium- és kénforrás. Ha ezt a gyümölcshulladékot komposztládákba helyezed, a nitrogéntartalom a mikroorganizmusokat fogja táplálni a halom lebontása érdekében. 
A citrusfélék komposztálásának másik előnye, hogy felmelegítik a kupacot, felgyorsítva a komposztálási folyamatot. Az erős illat elriaszthatja az állatokat és más kártevőket. Szóval igen, jó a narancshéj komposztba!

hirdetes

A citrom és más citrusfélék a komposztáló anyagok zöld anyagok listáján szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy nitrogén- és egyéb dolgok forrásai, például kávézacc, teazacskó, levágott fű és tojáshéj.

A komposztban felhasználható citrusfélék a következők:
•    Klementinek
•    Narancs
•    Citrom
•    Grapefruit
•    Lime 

Mennyi idő alatt bomlik le a narancshéj a komposztban?

A szakértők becslése szerint a narancshéj lebomlása hat hónapig tart, de ez a környezettől függ. Ha a halom nedvességtartalma nem megfelelő, a bomlás tovább tart. Hat hónap elég hosszú idő más, gyorsabban lebomló anyagokhoz képest.
A lebomlási idő a bőr méretétől és állagától is függ. Egyes gyümölcsöket viasszal kezelnek, hogy ellenálljanak a penészedésnek a szállítás és az elosztás során. A viasz általában gyorsan lebomlik, de még így is meghosszabbítja a teljes lebomláshoz szükséges időt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Körmendi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Körmend Szabadság tér 4. 9900 Magyarország Tovább

álcázás

az —>anyanevelés sajátos módszere: a méhész a munkásálcát tágasabb sejtbe helyezi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet kertfenntartás