Napraforgó termesztése eredményesen

Napraforgó termesztése - Tippek a napraforgó termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Amerikában őshonos napraforgó a világ egyik legismertebb virága. Az inka nép egykoriban a napisten jelképeként tisztelte őket, ma pedig elképzelhetetlen lenne nélkülük egy igazi nyári tájkép.

Napraforgó termesztési tanácsok

Nem kell azonban egy egész szántóföldnyit telepíteni a kertbe ahhoz, hogy hangulatosabbá változtathasd a portát. Már néhány példány is megteszi, nem is beszélve arról, hogy esztétikai értékük mellett kifejezetten hasznosak is. Számos felhasználási módjára mindjárt ki is térünk, először azonban nézzük meg, hogy mit kell tudni ezekről a csinos, méretes virágokról, és hogy hogyan termesztheted őket akár te is kertedben!

A napraforgókról általánosságban

A hagyományos napraforgók általában 3 méter magasra nőnek meg. Hatalmas fejüket sárga szirmok szegélyezik, közepük pedig általában sötét barna. Bizony, az a hatalmas sárga szépség valójában a napraforgók feje, habár sokan tévesen virágokként emlegetik őket. Igazság szerint azonban az igazi virág ennek közepén található – ebből a részből fejlődnek ki a magvak is.

A napraforgók közepét közelebbről is megvizsgálva láthatod, hogy a magvak egy különleges spirálformában, egy úgynevezett Fibonacci-sorozat alapján rendeződnek el. Ez az elrendeződés teszi lehetővé, hogy a lehető legtöbb mag fejlődhessen ki a napraforgó virágának felületén.

Persze a köztudatban simán csak napraforgóként emlegetett növénynek temérdek változatos fajtája is létezik – ott van például a 4,3 méteresre megnövő „American Giant”, vagy az az aprócska, mindössze 60 centis magasságú „Dwarf Sunspot” is. A legtöbb fajta klasszikus sárga szirmokat visel, de léteznek rózsaszín szirmok, sárga csúcsokkal (Strawberry Blonde), illetve piros változatok is (Prado Red). 

A napraforgók szerencsére igen szívós növények, ezért nem igényelnek túl sok odafigyelést. Jól tűrik a forróságot és a szárazságot is, és különösen ellenállók a rovarokkal és fertőzésekkel szemben. Díszes fejük madarakat és méheket vonz a kertbe, de számos erdei állat is (többek között nyulak, mókusok, és még őzek is) érdeklődést mutatnak irántuk. Lássuk, hogy mire van szükségük a napraforgóknak, hogy jól érezzék magukat kertedben! A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antivitaminok (vitamin-antagonisták)

a ->vitaminokhoz hasonló szerkezetű —>antimetabolitok, amelyek a koenzimként (->enzimek)... Tovább

bárányok tenyésztésbe vétele

nagymértékben függ az állatok korától, fejlettségétől, testtömegétől, továbbá az adott... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés