notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Napraforgó termesztése eredményesen

Hirdetés

Napraforgó termesztése - Tippek a napraforgó termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Amerikában őshonos napraforgó a világ egyik legismertebb virága. Az inka nép egykoriban a napisten jelképeként tisztelte őket, ma pedig elképzelhetetlen lenne nélkülük egy igazi nyári tájkép.

Napraforgó termesztési tanácsok

Nem kell azonban egy egész szántóföldnyit telepíteni a kertbe ahhoz, hogy hangulatosabbá változtathasd a portát. Már néhány példány is megteszi, nem is beszélve arról, hogy esztétikai értékük mellett kifejezetten hasznosak is. Számos felhasználási módjára mindjárt ki is térünk, először azonban nézzük meg, hogy mit kell tudni ezekről a csinos, méretes virágokról, és hogy hogyan termesztheted őket akár te is kertedben!

 

A napraforgókról általánosságban

A hagyományos napraforgók általában 3 méter magasra nőnek meg. Hatalmas fejüket sárga szirmok szegélyezik, közepük pedig általában sötét barna. Bizony, az a hatalmas sárga szépség valójában a napraforgók feje, habár sokan tévesen virágokként emlegetik őket. Igazság szerint azonban az igazi virág ennek közepén található – ebből a részből fejlődnek ki a magvak is.

Hirdetés

 

A napraforgók közepét közelebbről is megvizsgálva láthatod, hogy a magvak egy különleges spirálformában, egy úgynevezett Fibonacci-sorozat alapján rendeződnek el. Ez az elrendeződés teszi lehetővé, hogy a lehető legtöbb mag fejlődhessen ki a napraforgó virágának felületén.

 

Persze a köztudatban simán csak napraforgóként emlegetett növénynek temérdek változatos fajtája is létezik – ott van például a 4,3 méteresre megnövő „American Giant”, vagy az az aprócska, mindössze 60 centis magasságú „Dwarf Sunspot” is. A legtöbb fajta klasszikus sárga szirmokat visel, de léteznek rózsaszín szirmok, sárga csúcsokkal (Strawberry Blonde), illetve piros változatok is (Prado Red). 

Hirdetés

 

A napraforgók szerencsére igen szívós növények, ezért nem igényelnek túl sok odafigyelést. Jól tűrik a forróságot és a szárazságot is, és különösen ellenállók a rovarokkal és fertőzésekkel szemben. Díszes fejük madarakat és méheket vonz a kertbe, de számos erdei állat is (többek között nyulak, mókusok, és még őzek is) érdeklődést mutatnak irántuk. Lássuk, hogy mire van szükségük a napraforgóknak, hogy jól érezzék magukat kertedben! A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

információ

1. (üz.) A vállalatirányításban olyan tájékozódás, amely a vállalaton kívüli... Tovább

radioökológia

a —>bioszféra elemeire gyakorolt káros sugárhatásokkal (—>radioaktív sugárzás)... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 225

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés