A muskátli leggyakoribb problémái és kezelésük, muskátlibetegségek kezelése

hirdetes

A muskátli leggyakoribb problémái és kezelésük

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A muskátli az egyik legnépszerűbb beltéri és kültéri virágos növény, ami azért is olyan népszerű, mert elég szívós is- ennek ellenére számos betegségre érzékeny, könnyen megbetegszik. Fontos, hogy képesek legyünk azonosítani a muskátli betegségeit, ha és mikor fordulnak elő. Melyek a leggyakoribb muskátli problémák, milyen jelek utalnak rájuk, és hogyan lehet kezelni őket? Mutatjuk!

Muskátli problémák kezelése

Gyakori muskátli problémák: Levélfoltosság

Az alternaria levélfoltot sötétbarna, vízzel átitatott kör alakú foltok jelzik, amelyek átmérője 6 mm-től 1 cm-ig terjed. Az egyes foltok vizsgálatakor koncentrikus gyűrűk képződését láthatjuk, amelyek a kivágott fa tuskóján látható növekedési gyűrűkre emlékeztetnek. Az egyes foltokat sárga fényudvar veszi körül. Az ehhez hasonló muskátli problémák leggyakoribb kezelési módja a gombaölő szer alkalmazása.

Gyakori muskátli problémák: Bakteriális fertőzés

A bakteriális fertőzést körkörös vagy szabálytalan formájú, vízzel átitatott foltjairól/elváltozásairól lehet azonosítani, amelyek barnás vagy barna színűek. Sárga ék alakú területek úgy is kialakulhatnak, hogy a háromszög alakú ék széles része a levélszél mentén van, és az ék pontja egy levéleret érint. A baktérium a levelek erein és levélnyélein keresztül terjed a növény érrendszerébe, és végül az egész növény elhervadását okozza, ami a szár rothadásához és halálához vezet. A bakteriális fertőzéssel fertőzött növényeket el kell dobni, és megfelelő higiéniai intézkedéseket kell betartani, különösen a kerti szerszámok és cserepek révén továbbterjedhet a probléma.

hirdetes

Gyakori muskátli problémák: Szürkepenész

A szürkepenész egyike azon muskátli betegségeknek, amelyek hűvös és nyirkos időjárási körülmények között terjednek főként. talában a növény egyik első része, amely megfertőződik, a virág, amely megbarnul, kezdetben vízzel átitatott megjelenésű, és szürke gombaspórák bevonatává válhat. Az érintett virágok idő előtt lehullanak, és a leszálló szirmok által érintett leveleken levélfoltok vagy elváltozások alakulnak ki. Vágd le és semmisítsd meg a fertőzött növényi részeket, és tartsd tisztán a növényt körülvevő talajt minden törmeléktől. A betegség első jelére gombaölő szerek alkalmazhatók, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

hirdetes

Gyakori muskátli problémák: Rozsdagomba

Ellentétben a levélfoltokkal, amelyeket nehéz megkülönböztetni egymástól, a rozsdagombát meglehetősen könnyű azonosítani. Vöröses barna pustulák alakulnak ki a levelek alsó oldalán, sárga területek pedig közvetlenül a levél felszínén lévő pustulák fölött. A fertőzött levelek eltávolítása és gombaölő szer alkalmazása a legjobb módszer a rozsdásodott muskátli kezelésében.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kanász

régebben a sertések gondozását és legeltetését végző dolgozók elnevezése volt. A nagyobb... Tovább

halászat

a mg. egyik sajátos ága, amely magába foglalja a halak és más víziállatok tartását,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés