A muskátli leggyakoribb problémái és kezelésük, muskátlibetegségek kezelése

A muskátli leggyakoribb problémái és kezelésük

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A muskátli az egyik legnépszerűbb beltéri és kültéri virágos növény, ami azért is olyan népszerű, mert elég szívós is- ennek ellenére számos betegségre érzékeny, könnyen megbetegszik. Fontos, hogy képesek legyünk azonosítani a muskátli betegségeit, ha és mikor fordulnak elő. Melyek a leggyakoribb muskátli problémák, milyen jelek utalnak rájuk, és hogyan lehet kezelni őket? Mutatjuk!

Muskátli problémák kezelése

Gyakori muskátli problémák: Levélfoltosság

Az alternaria levélfoltot sötétbarna, vízzel átitatott kör alakú foltok jelzik, amelyek átmérője 6 mm-től 1 cm-ig terjed. Az egyes foltok vizsgálatakor koncentrikus gyűrűk képződését láthatjuk, amelyek a kivágott fa tuskóján látható növekedési gyűrűkre emlékeztetnek. Az egyes foltokat sárga fényudvar veszi körül. Az ehhez hasonló muskátli problémák leggyakoribb kezelési módja a gombaölő szer alkalmazása.

Gyakori muskátli problémák: Bakteriális fertőzés

A bakteriális fertőzést körkörös vagy szabálytalan formájú, vízzel átitatott foltjairól/elváltozásairól lehet azonosítani, amelyek barnás vagy barna színűek. Sárga ék alakú területek úgy is kialakulhatnak, hogy a háromszög alakú ék széles része a levélszél mentén van, és az ék pontja egy levéleret érint. A baktérium a levelek erein és levélnyélein keresztül terjed a növény érrendszerébe, és végül az egész növény elhervadását okozza, ami a szár rothadásához és halálához vezet. A bakteriális fertőzéssel fertőzött növényeket el kell dobni, és megfelelő higiéniai intézkedéseket kell betartani, különösen a kerti szerszámok és cserepek révén továbbterjedhet a probléma.

Gyakori muskátli problémák: Szürkepenész

A szürkepenész egyike azon muskátli betegségeknek, amelyek hűvös és nyirkos időjárási körülmények között terjednek főként. talában a növény egyik első része, amely megfertőződik, a virág, amely megbarnul, kezdetben vízzel átitatott megjelenésű, és szürke gombaspórák bevonatává válhat. Az érintett virágok idő előtt lehullanak, és a leszálló szirmok által érintett leveleken levélfoltok vagy elváltozások alakulnak ki. Vágd le és semmisítsd meg a fertőzött növényi részeket, és tartsd tisztán a növényt körülvevő talajt minden törmeléktől. A betegség első jelére gombaölő szerek alkalmazhatók, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

Gyakori muskátli problémák: Rozsdagomba

Ellentétben a levélfoltokkal, amelyeket nehéz megkülönböztetni egymástól, a rozsdagombát meglehetősen könnyű azonosítani. Vöröses barna pustulák alakulnak ki a levelek alsó oldalán, sárga területek pedig közvetlenül a levél felszínén lévő pustulák fölött. A fertőzött levelek eltávolítása és gombaölő szer alkalmazása a legjobb módszer a rozsdásodott muskátli kezelésében.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mangán (Mn)

a periódusos rendszer d-mező elemeinek egyike; átmeneti fém, vegyületeiben kettő, három,... Tovább

sarabolás (horolás)

a talaj felső (1—3cm-es) retegének kapálása. Célja a kelőfélben levő gyomok kiirtása,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés