Így gyógyítsd meg a muskátlid!

hirdetes

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

ZH
Sárgul a muskátli leve

Besárgultak a muskátli levelei


A muskátli leveleinek besárgulása, megfakulása sokféle okból fakadhat, például lehet fény- vagy tápanyaghiány, de leginkább a szezon elején, a hideg okozza, vagyis a hideggel járó klorózis, ami következtében a levelek zöld színéért felelős klorofill csökken és a levelek besárgulnak. Ez általában 8 fok alatt következik be. A klorrózis esetén a muskátli egy önvédelmi folyamatot indít be, vagyis pont hogy óvni akarja a növényt az esetleges megbetegedésektől. Megjelenését könnyen megtudjuk előzni, figyelnünk kell, hogy csak állandó 8 fok feletti hőmérséklet esetén vigyük ki a szabadlevegőre.


Amennyiben a foltok és a sárgulás már megjelent a muskátli levelein, és ezzel egyidejűleg több gyűrű alakú barna kör is megjelent a levél alján, biztosak lehetünk benne, hogy a muskátlink elkapta a muskátli rozsdát, ami nem más mint egy gombás betegség. A muskátli rozsda leginkább nyáron, a párás időben jelenik meg, ami a levelekre fröccsenő vízzel terjed. Azok a levelek, amik megbetegedtek, már nem fognak meggyógyulni, ezért távolítsuk el őket minél előbb, ugyanis a növényt még megvédhetjük. Tegyük át a muskátlit egy jól szellőző helyre, miután az összes beteg levelet eltávolítottuk, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen mellette más virág. Öntözéskor ne kerüljön víz a levelekre!

hirdetes

Muskátli kiszáradása


Túlöntözés lehet, ha muskátlink talaja nedves, mégis elkezdenek hervadni virágai, ugyanis a túl sok nedvesség következtében a virágföld nagyobb pórusait eltömíti a víz. Ilyen esetekben az oxigén és a szén-dioxid cseréje megzavarodik a gyökércsúcsoknál, és a muskátli rothadásnak indul. Szívósságuknak köszönhetően, ha időben észrevesszük a problémát, könnyen magához tér. Hogy a gyógyulás folyamatát elősegítsük, vegyük vissza az öntözést és hagyjuk kiszáradni a talaját. Ellenőrizzük a talaj minőségét is, a legjobb ha ilyenkor új földbe ültetjük át.

hirdetes

Fekete szúnyogok és gyenge növekedés a muskátlinál


A virágkomposzt közelében zümmögő fekete szúnyogok, másnéven az árnyékszúnyogok, sokszor a muskátliban helyezik el lárváikat, amik sok bosszúságot okozhatnak, mivel megrágcsálják a növény gyökereit és jól érzik magukat a nedves talajban és a meleg, párás időben a muskátlikhoz hasonlóan. Ha időben észleljük a problémát, és a gyökerek még nem szenvedtek el súlyos károsodást, a muskátli felépülhet. Hagyjuk a talajt alatta teljesen kiszáradni, hogy a gyökerek regenerálódhassanak, és távolítsuk el a bimbókat és a virágokat, hogy minden energiáját az újragyökerezésre összpontosíthassa.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

További cikkek ebben a témában


olajok

ált. a növényi anyagcserében keletkező szerves vegyületek. A zsíros o. különböző... Tovább

cérnatippan (Agrostis tenuis Sibth.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, évelő, laza bokrú aljfű (—>fűfélék).... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág