Így gyógyítsd meg a muskátlid!

hirdetes

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sárgul a muskátli leve

Besárgultak a muskátli levelei


A muskátli leveleinek besárgulása, megfakulása sokféle okból fakadhat, például lehet fény- vagy tápanyaghiány, de leginkább a szezon elején, a hideg okozza, vagyis a hideggel járó klorózis, ami következtében a levelek zöld színéért felelős klorofill csökken és a levelek besárgulnak. Ez általában 8 fok alatt következik be. A klorrózis esetén a muskátli egy önvédelmi folyamatot indít be, vagyis pont hogy óvni akarja a növényt az esetleges megbetegedésektől. Megjelenését könnyen megtudjuk előzni, figyelnünk kell, hogy csak állandó 8 fok feletti hőmérséklet esetén vigyük ki a szabadlevegőre.


Amennyiben a foltok és a sárgulás már megjelent a muskátli levelein, és ezzel egyidejűleg több gyűrű alakú barna kör is megjelent a levél alján, biztosak lehetünk benne, hogy a muskátlink elkapta a muskátli rozsdát, ami nem más mint egy gombás betegség. A muskátli rozsda leginkább nyáron, a párás időben jelenik meg, ami a levelekre fröccsenő vízzel terjed. Azok a levelek, amik megbetegedtek, már nem fognak meggyógyulni, ezért távolítsuk el őket minél előbb, ugyanis a növényt még megvédhetjük. Tegyük át a muskátlit egy jól szellőző helyre, miután az összes beteg levelet eltávolítottuk, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen mellette más virág. Öntözéskor ne kerüljön víz a levelekre!

hirdetes

Muskátli kiszáradása


Túlöntözés lehet, ha muskátlink talaja nedves, mégis elkezdenek hervadni virágai, ugyanis a túl sok nedvesség következtében a virágföld nagyobb pórusait eltömíti a víz. Ilyen esetekben az oxigén és a szén-dioxid cseréje megzavarodik a gyökércsúcsoknál, és a muskátli rothadásnak indul. Szívósságuknak köszönhetően, ha időben észrevesszük a problémát, könnyen magához tér. Hogy a gyógyulás folyamatát elősegítsük, vegyük vissza az öntözést és hagyjuk kiszáradni a talaját. Ellenőrizzük a talaj minőségét is, a legjobb ha ilyenkor új földbe ültetjük át.

hirdetes

Fekete szúnyogok és gyenge növekedés a muskátlinál


A virágkomposzt közelében zümmögő fekete szúnyogok, másnéven az árnyékszúnyogok, sokszor a muskátliban helyezik el lárváikat, amik sok bosszúságot okozhatnak, mivel megrágcsálják a növény gyökereit és jól érzik magukat a nedves talajban és a meleg, párás időben a muskátlikhoz hasonlóan. Ha időben észleljük a problémát, és a gyökerek még nem szenvedtek el súlyos károsodást, a muskátli felépülhet. Hagyjuk a talajt alatta teljesen kiszáradni, hogy a gyökerek regenerálódhassanak, és távolítsuk el a bimbókat és a virágokat, hogy minden energiáját az újragyökerezésre összpontosíthassa.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Ez a 6 legszebb húsvéti virág- nem is gondolnád, milyen különleges jelentéssel bírnak

Nem is gondolnád, hogy mennyi tavaszi virág kapcsolódik hagyományosan a húsvéti szezonhoz- itt vannak a legszebb húsvéti virágok és a mögöttük rejlő jelentés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szállítóketrec

bfi. és nyúl szállítására szolgáló, fából, v. műanyagból készült ketrec, amelynek az... Tovább

Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottság

Állatvédõ szervezet Dr. Lorászkó Gábor, dr. Gerencsér Ferenc, dr. Gráf Zoltán.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág