Munkahelyi unalom

A munkahelyi unalom csalhatatlan jelei, és a biztos recept

hvg
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hírből sem ismered a munkahelyi unalom fogalmát? Szinte röpül az idő, amikor az irodában dolgozol? Ez esetben a szerencsések közé tartozol, akik élnek-halnak munkájukért, esetleg túlterhelt vagy, és nincs időd unatkozni. Íme a kulcskérdések, amelyek fényt deríthetnek ambícióid meglétére avagy hiányára.
munkaerő-kölcsönzés, megváltozott munkaképességű munkavállalók, álláskeresők, támogatás, foglalkoztatási hivatal

Tízpercenként nézed az órádat, és reménykedsz, hogy minél hamarabb letelik a munkaidőd? Nos, akkor ideje változtatni vagy a hozzáállásodon, vagy a karriereden. Ha huzamosabb ideig úgy érzed, nem tudsz előrelépni a ranglétrán, a mindennapi robot felőröl, és semmilyen kihívást nem rejteget munkád, ne habozz! Keresd meg az okokat – válaszolj a felmerülő kérdésekre –, és ezeket szem előtt tartva alakítsd karrieredet!

Tünetek és mellékhatások

  1. Előbb cselekszel, aztán gondolkodsz, vagy épp fordítva?
  2. Részletesen elemzed az eseményeket, vagy csak nagy vonalakban tekinted át őket?
  3. Minden projektben benne szeretnél lenni, és így elaprózod figyelmedet, vagy energiádat egy-két komolyabb feladatra összpontosítod?
  4. Többet hallgatsz, kevesebbet beszélsz, vagy szívesebben jártatod a szádat?
  5. Szeretsz beolvadni a közösségbe, vagy inkább arra törekszel, hogy – munkáddal, megjelenéseddel – kitűnj a tömegből?
  6. Véleményedért kiállsz, vagy hagyod, hogy kollégáid meggyőzzenek igazukról, még akkor is, ha tudod, hogy a te véleményed helytálló?
  7. Gyakorlatias vagy, vagy képzeletben mindent előre „lejátszol”, és csak utána döntesz?
  8. A jövőre is gondolsz, vagy csak az aktuális feladatok, események foglalkoztatnak?
  9. Szívesebben dolgozol egyedül, vagy vérbeli csapatjátékos vagy?

A motiváció hiánya, az alig pislákoló lelkesedés, a kreativitás, képzelőerő hiánya (mellőzése) biztos jele annak, hogy jelenlegi munkád nem elégít ki. Ha mindehhez még hozzájárul döntésképtelenséged, véleményed gyakori megváltoztatása – aszerint, honnan fúj a szél –, energiáid szétforgácsolása, minden esemény túl részletes elemzése, nem csoda, ha egy idő után úgy érzed, munkád unalmas, a taposómalomból pedig szinte lehetetlen kitörni.

Több lehetséges megoldás is kínálkozik arra, hogyan szítsd fel lelkesedésedet. Úgy oszd be feladataidat, hogy a végrehajtásuk ne rutinmunka legyen: reggel például indítsd a napot a kevésbé kellemes, esetleg sürgős elintéznivalókkal. Délutánra – amikor az ebéd után mindenki kelletlenebbül dolgozik – hagyd azokat a feladatokat, amelyeket örömmel végzel, így áthidalhatod az „unalmas” órákat. Sokan telefonálnak, e-maileznek, msn-eznek munkaidőben, ám hosszú távon ez sem jelent megoldást. Legjobb, ha fölteszed magadnak a kérdést: megfelelő pályát választottál-e, neked való-e a munka, amit végzel? Ha úgy érzed, sínen van az életed, csak apróbb változtatások szükségesek elégedettségedhez, hajtsd végre őket minél előbb. Ellenkező esetben – képességeid és igényeid figyelembevételével – mérlegeld, milyen területen dolgoznál szívesen és hatékonyan:  egyedül vagy egy csapat tagjaként, rugalmas vagy kötött munkaidőben, irodában vagy otthon stb.

Forrás: www.hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet: 2007. évi iskolatej program szabályozásáról

A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó... Tovább

terimés takarmány

Az olyan laza állagú,többnyire szálastakarmány (kevéssé ülepedett széna,kukoricaszár... Tovább

Tovább a lexikonra