A kölcsönadó cég felel

A kölcsönadó cég felel

Világgazdaság
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Munkaerő-kölcsönzés esetén a külföldi munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok betartását a munkaügyi ellenőrök a munkavállalóval munkaszerződést kötő, kölcsönadó munkáltatónál ellenőrizhetik, a kölcsönvevő cégnél nem.
munkaerő-kölcsönzés, megváltozott munkaképességű munkavállalók, álláskeresők, támogatás, foglalkoztatási hivatal

A felperes társaságnál munkaügyi vizsgálatot tartottak. Az ellenőrök megállapították, hogy a vállalkozás tizenegy kölcsönbe vett külföldi állampolgárt is foglalkoztat, de nem az általa megkért, hanem a kölcsönadó cégnek kiadott munkavállalási engedélyekkel. A munkaügyi hatóság ezt engedély nélküli foglalkozásnak minősítette, és a céget arra kötelezte, fizessen be a Munkaerő-piaci Alap javára csaknem tízmillió forintot. Ezenkívül hétszázezer forint munkaügyi bírságot is kiszabott rá. A határozatok ellen a vállalkozás a bírósághoz fordult. Az igazságszolgáltató fórum a bírságot mérsékelte ugyan, de a Munkaerő-piaci Alapba való befizetés mértékén nem változtatott. Ítéletében megerősítette a munkaügyi hatóság álláspontját, miszerint a felperes valóban szabálytalanul járt el, amikor a másik cégtől kölcsönzött külföldi munkavállalókat engedély nélküli foglalkoztatta.

Az elmarasztalt vállalat az LB-től kért felülvizsgálatot. Arra hivatkozott, hogy nem követett el jogsértést. Az érintett dolgozóknak ugyanis a kölcsönadó munkáltató által megkért munkavállalási engedélyük volt, és a munkabérüket is attól a gazdasági társaságtól kapták meg. Tehát nem volt engedély nélküli a foglalkoztatásuk, emiatt őt mint kölcsönbe vevő munkáltatót nem lehet felelősségre vonni – állította. Arra is hivatkozott, hogy a foglalkoztatással kapcsolatban volt nála egy korábbi munkaügyi vizsgálat is, és akkor nem találtak semmi kifogásolnivalót. Az LB alaposnak találta az érvelését. Rámutatott: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény értelmében munkaerő-kölcsönzés esetén az engedélyezésre vonatkozóan a vizsgálatnak a kölcsönbe adóra kell kiterjednie, nem a kölcsönbe vevőre. Így a felügyelők valóban törvénybe ütközően vizsgálták a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályok betartását a felperesnél mint kölcsönvevő munkáltatónál. Ennélfogva az engedély nélküli foglalkoztatás jogkövetkezményét – a Munkaerő-piaci Alapba történő befizetési kötelezettséget – is jogszabálysértőn alkalmazta a munkaügyi hatóság. Erre tekintettel az LB hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és a jogsértő hatósági határozatot. VG

Forrás: www.foglalkoztatas.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

bélsárürítés zavarai

lehet gyakoribb (—>hasmenés), ritkább v. el is maradhat, pl. ->bélsárpangás, az ürítés... Tovább

Tovább a lexikonra