notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kölcsönadó cég felel

Hirdetés

A kölcsönadó cég felel

Világgazdaság
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Munkaerő-kölcsönzés esetén a külföldi munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok betartását a munkaügyi ellenőrök a munkavállalóval munkaszerződést kötő, kölcsönadó munkáltatónál ellenőrizhetik, a kölcsönvevő cégnél nem.
munkaerő-kölcsönzés, megváltozott munkaképességű munkavállalók, álláskeresők, támogatás, foglalkoztatási hivatal

A felperes társaságnál munkaügyi vizsgálatot tartottak. Az ellenőrök megállapították, hogy a vállalkozás tizenegy kölcsönbe vett külföldi állampolgárt is foglalkoztat, de nem az általa megkért, hanem a kölcsönadó cégnek kiadott munkavállalási engedélyekkel. A munkaügyi hatóság ezt engedély nélküli foglalkozásnak minősítette, és a céget arra kötelezte, fizessen be a Munkaerő-piaci Alap javára csaknem tízmillió forintot. Ezenkívül hétszázezer forint munkaügyi bírságot is kiszabott rá. A határozatok ellen a vállalkozás a bírósághoz fordult. Az igazságszolgáltató fórum a bírságot mérsékelte ugyan, de a Munkaerő-piaci Alapba való befizetés mértékén nem változtatott. Ítéletében megerősítette a munkaügyi hatóság álláspontját, miszerint a felperes valóban szabálytalanul járt el, amikor a másik cégtől kölcsönzött külföldi munkavállalókat engedély nélküli foglalkoztatta.

Hirdetés

Az elmarasztalt vállalat az LB-től kért felülvizsgálatot. Arra hivatkozott, hogy nem követett el jogsértést. Az érintett dolgozóknak ugyanis a kölcsönadó munkáltató által megkért munkavállalási engedélyük volt, és a munkabérüket is attól a gazdasági társaságtól kapták meg. Tehát nem volt engedély nélküli a foglalkoztatásuk, emiatt őt mint kölcsönbe vevő munkáltatót nem lehet felelősségre vonni – állította. Arra is hivatkozott, hogy a foglalkoztatással kapcsolatban volt nála egy korábbi munkaügyi vizsgálat is, és akkor nem találtak semmi kifogásolnivalót. Az LB alaposnak találta az érvelését. Rámutatott: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény értelmében munkaerő-kölcsönzés esetén az engedélyezésre vonatkozóan a vizsgálatnak a kölcsönbe adóra kell kiterjednie, nem a kölcsönbe vevőre. Így a felügyelők valóban törvénybe ütközően vizsgálták a külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályok betartását a felperesnél mint kölcsönvevő munkáltatónál. Ennélfogva az engedély nélküli foglalkoztatás jogkövetkezményét – a Munkaerő-piaci Alapba történő befizetési kötelezettséget – is jogszabálysértőn alkalmazta a munkaügyi hatóság. Erre tekintettel az LB hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és a jogsértő hatósági határozatot. VG

Hirdetés

Forrás: www.foglalkoztatas.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 762 243
Közösség

lucernaliszt-készítés gépei

a jó minőségű, a fehérje- és a karotinbeltartalmát jórészt megőrzött lucernából... Tovább

szállítószövet-rendszer

a hajtásos növények szerveiben a tápanyagszállítást végző, szállítósejtekből álló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.9