Milyen talajtakarót tudunk használni a kertben? Zúzottkő használata mulcs helyett

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Talajtakaró újragondolva- kavics mulcs

Mi az a mulcs?

A mulcs a legtöbb kertben alapanyag, jó okkal. A szalmából, kéregforgácsból, fenyőtűből vagy más szerves anyagból készült talajtakaró megtartja a talaj nedvességtartalmát, elősegíti az egészséges vízelvezetést, védi a gyökereket a hőmérséklet ingadozásoktól, megállítja a gyomok növekedését, és fokozatosan bomlik a talajban.

Mit használhatunk mulcs helyett?

De mi a helyzet a zúzott kővel, mint talajtakaróval? Rengeteg jó ok van arra, hogy talajtakaró helyett zúzott kőzetet használjunk, de van néhány jelentős hátránya is. A következőkből kiderül!

A zúzott kő előnyei: Használhatok zúzott kőzetet mulcs helyett?

Igen, talajtakaróként határozottan lehet használni a zúzott kőzetet! Íme néhány előnye:

Megjelenés: A szikla- vagy zúzottkő talajtakarók többféle méretben, formában és színben állnak rendelkezésre, beleértve az egyedi színeket is, amelyek kiegészítik otthonát vagy kertjét.

Hosszú élettartam: A szerves talajtakaróval ellentétben a zúzottkő talajtakaró szinte örökké tart, és nem kell minden szezonban pótolni. Erős szélben nem fog elfújódni és nem valószínű, hogy a víz valaha is elviszi.

Ár: A talajtakaró helyett a zúzott kő használata kezdetben többe kerülhet a választott kőzettől függően, de mivel nagyon tartós, a zúzott kő talajtakaró hamar megtérül.

Karbantartás: Miután a helyére került, a talajtakaró zúzott kőzet nagyon kevés karbantartást igényel, hogy jól nézzen ki. A kövek nem vonzzák a rovarokat, és nem hajlamosak a penészre.

Tűzbiztonság: A háza területén felhordott zúzott kőtakaró hatékony tűzgátat hoz létre, míg a legtöbb szerves talajtakaró gyúlékony.

A zúzott kő hátrányai

Vegye figyelembe a zúzott kőzet talajtakaróként való használatának másik oldalát is.

Hő: A zúzott kőtakaró gyorsan szívja fel a hőt, különösen, ha meleg éghajlaton él. Ha a talaj hőmérséklete túl meleg, a növények és levelek égést szenvedhetnek el. Gyakrabban kell öntöznie a növényeket, és előfordulhat, hogy egyes hőérzékeny növények nem élik túl.

Talaj egészsége: A szerves talajtakaróval ellentétben a sziklák nem adnak tápanyagot a talajhoz. Előfordulhat, hogy a zúzott kő talajtakaró összenyomja a talajt, és elpusztítja a gyökereket levegőztető légzsákokat.

Nehéz eltávolítani: Ha valaha is megunja a zúzott kő talajtakarót, akkor nagy munka vár rád. A szerves talajtakaró eltávolításához általában csak gereblyére és talicskára van szükség, míg a köveket nehezebb eltávolítani.

Gyomok: A gyomok végül kihajthatnak a sziklák között, és nehéz eltávolítani őket. A tájkép használata azonban enyhítheti ezt a problémát. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajporhanyítás

a ->talajművelés egyik eleme; az összeállt feltalaj (rögök, hantok, felszíni kéreg, cserepek... Tovább

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Talajművelés