Ismerd meg a Városligeti Műjégpályát te is!

hirdetes

Az ország legrégebbi műjégpályája

Az egész ország kedvence, szinte minden budapesti lakos járt már itt. A most következő cikkben megmutatjuk nektek, hogyan is nézett ki a Városligeti Műjégpálya a kezdetek kezdetén, érdekes képek következnek! 

Városligeti Műjégpálya bemutatása

A Városligeti Műjégpálya 1870. január 29-én nyitotta meg legelőször a kapuit, bármennyire is hihetetlennek tűnik az évszám, valóban így történt! Az első csarnokot a tó partján felállított kéthelyiséges kis fabódé testesítette meg, a Jégpályát Rudolf koronaherceg jelenlétében adták át. Mondani sem kell, de a korcsolyások már nagyon várták az új Jégpályát, a megnyitó után szinte elözönlötték azonnal. Számos különböző ünnepség és lampionos menet lezajlott itt, és februárban már meg is rendezték az első versenyt.

hirdetes

Az épület sajnos 1874 telén teljesen leégett, ezután Lechner Ödön segítségével megtervezték a vadonatúj épületet. Ekkor úgy építették meg, hogy a főépület nagytermében a szülők és a gardedámok kényelmesen várakozhassanak és élvezzék közben a csodálatos kilátást. A terem alatt működött a melegedő és a korcsolyakötő helyiség, fent pedig kupolaként helyezkedett el a zenekari terem, kifogástalan akusztikával.

hirdetes

1895-ben neobarokk stílusú épületet emeltek, ezzel egyidejűleg kezdetét vették a tó szabályozási munkálatai is. 1968-ban bővítették a jégpálya területét, 2008-ban pedig aláírtak egy támogatási szerződést, amelyben szerepelt a jégpálya és a fogadóépület felújítása. A mai napig rengeteg ember látogatja a műjégpályát és az épületeket, manapság is rengeteg rendezvénynek ad helyet a Városliget eme csodája. 

Forrás: Képek: Budapestcity.org, Egykor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ciszta (cysta)

kóros körülmények között a különféle szervekben váladékpangásból, fejlődési... Tovább

Biotop (SZD 1766)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek