Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

hirdetes

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha csodaszép monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonodat, nincs szükség rá, hgy mindig egy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz a szaporítás erejével.

monstera termesztése

Monstera szaporítása

A Monstera növények hihetetlenül népszerű beltéri növények. Tudományosan a Monstera nemzetséghez tartoznak, elnevezését a leveleiken található híres lyukak és hasadások miatt kapta, amelyeket fenestrációnak neveznek. Ez a trópusi megjelenés és könnyű növekedésük tette ezeket a növényeket a világ egyik legszélesebb körben vásárolt és termesztett növényévé.

Néhány alapvető eszközzel és egy egészséges monsterával gyorsan bővítheted gyűjteményed extra költségek nélkül. Egyszerűen vágj el egy hajtást, vagy a növény méretétől függően többet is, hogy vízben vagy talajban könnyen gyökerezhessen.

SZAKÉRTŐI TIPPEK A MONSTERA SZAPORÍTÁSÁHOZ

Mielőtt elkezdenéd, a legjobb, ha megtisztítod a metszőollót (különösen, ha beteg növények metszésére használtad ezelőtt), és kimosod a korábban szaporításra használt edényeket. A tiszta környezet biztosítja az új és sérülékeny hajtásoknak a legjobb esélyt az egészséges gyökérnövekedésre.


Ha a monsterát is át kell ültetned, akkor érdemes megfontolni egy pár hajtás egyidejű szedését.


Mutatjuk hogyan tudod egyszerű lépésekben szaporítani ingyen a monsterát

1. VÁLASSZUK KI A TÖKÉLETES SZÁRT


Növényi hajtások szedésekor a vágáshoz ideális szár kiválasztása az első lépés a monstera szaporításához. Mindenekelőtt a szárnak egészségesnek és sérülésmentesnek kell lennie. Bármilyen betegség vagy károsodás negatívan befolyásolja a növény gyökértermelő képességét, és energiáját a gyógyulásra fordítja. A gyökérnövekedés hiánya végül a hajtás alján rothadáshoz vezethet, különösen vízben történő szaporításkor.

Az ideális szárnak egy vagy két egészséges levele is legyen. Ahhoz, hogy energiájuk legyen a gyökerek kifejlesztéséhez és a növekedés fenntartásához, amikor eltávolítják az anyanövényről, a monstera hajtásoknak még fotoszintetizálniuk kell. Ehhez néhány klorofillt tartalmazó levélre és sok erős közvetett fényre van szükségük.

Végül a legjobb olyan dugványt választani, amelynek a tövénél léggyökér van. Ez nem szigorú követelmény. Azonban ezek a hajtások általában gyorsabban gyökereznek és erősebb kezdeti növekedésűek, mint a léggyökerek nélküliek.

Ha több szárat azonosítottál, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek egy nagy növényen, akkor egyszerre több hajtást is levághatsz, hogy növeld a siker esélyeit és gyorsan gyarapítsd gyűjteményed. De ügyelj arra, hogy ne távolítsd el az anyanövény több mint egyharmadát, mert ez sokkhoz vezethet.

hirdetes

2. HOGYAN VÁGD LE A HAJTÁST

Nem távolíthatjuk el a monstera vágást a szár bármely pontjáról. A hajtásokat közvetlenül egy csomópont alatt kell eltávolítani – a szárak dudorait, ahol új növekedés keletkezik. Ezek azok a növényi szövetek, amelyek képesek új gyökereket fejleszteni. Ezek nélkül a vágás egyszerűen elrohad.

Ha a vágásnak légi gyökerei vannak, akkor ez a hely könnyen azonosítható. Ha nem, keresd meg a gyűrűket a szárban a növény tövéhez közel, hogy megtaláld a csomópontot. Távolítsd el a vágást a szülőnövényről körülbelül egy-két hüvelykkel e pont alatt. A gyors gyökeresedés kulcsa az, hogy a csomóponthoz közel vágjunk, de ne olyan közel, hogy a szerkezet megsérüljön.

Vágjuk le a szárat a lehető legtisztábban éles ollóval. A tompa szerszámok használata vagy a „hackelés” gyakori hiba a szobanövények szaporításában, mivel károsítja a szár alját, megakadályozva a gyökeresedést. Sokkal lassabb lesz az anyanövény felépülése is.

3. VÍZBEN VAGY TALAJBAN GYÖKEREZTESSÜK


A Monstera hajtások gyorsan gyökereznek akár vízben, akár talajban. Két okból jobb vízben gyökereztetni. Először is hasznos figyelni a gyökerek növekedését a teljesítmény értékeléséhez. Másodszor, a vázában lévő monstera csodálatos dekorációs elemet alkot, miközben a gyökerek fejlődnek.

A talajban való gyökerezés azonban előnyökkel jár. A Monstera gyökerei erősebbek a talajban, mint a vízben. Ezek a gyökerek hozzászoknak a talajviszonyokhoz is, ami korlátozza a vízben gyökerező gyökeresedés során bekövetkező transzplantációs sokk esélyét. Végső soron mindkét módszer eredményt hoz, így a választás teljesen a miénk.

Ahhoz, hogy vízben gyökerezzen, egyszerűen tegyük bele a vágást egy tiszta, szűrt vagy esővízzel teli pohárba. Lehet dekoratív vázákat használni néhány kivágással az élő beltéri funkcióhoz, de bármilyen üveg beválik, amíg a gyökereket látjuk.

A talajba való gyökeresedést kezdjük egy könnyű szaporítókeverékkel. A legtöbb szobanövény hajtásnak gyökerezéséhez egyenlő arányú perlitet és kókuszdió (vagy tőzegmoha) kombinációját használjuk, de kísérletezhetsz a kerti fészerben található egyéb anyagokkal is. Jól szellőzőnek és vízelvezetőnek kell lennie.

hirdetes

4. A LEVÁGOTT HAJTÁST HELYEZZÜK MELEG, FÉNYES HELYRE


Függetlenül attól, hogy melyik gyökeresedési módszert választottuk, a vágást meleg és világos helyre kell vinni, hogy elősegítsük a gyökérnövekedést. A megfelelő fényszint és hőmérséklet nélkül a monsterának nem lesz elegendő energiája a gyökerek előállításához. Kerüljük a közvetlen napfényt, és válasszunk olyan helyet, amely közel van a fényforrásokhoz, de csak távol a közvetlen napfénytől, hogy elkerüljük a levelek megperzselését.

Folyamatosan töltsük fel vízzel a poharat, hogy a vízvonal a csomópont felett maradjon. Ha az alját hosszú ideig hagyjuk száradni, a hajtás nem tud gyökeret fejleszteni. Hetente körülbelül cseréljük ki teljesen a vizet, és tisztítsuk ki a tartályt, hogy megakadályozzuk a baktériumok felhalmozódását.

A talajban gyökerező hajtásoknál tartsuk a talajt enyhén nedvesen, de soha ne ázzon. A megfelelő talajba, jó vízelvezető edénybe ültetés segít megállítani az aljának rothadását.

5.    MONSTERA ÁTÜLTETÉSE


Miután a gyökerek néhány centiméter hosszúra nőttek, készen állnak a talajba ültetésre. A szaporítókeverékben gyökerezett dugványok egy kicsit tovább tartanak, de végül át kell őket ültetni egy szobanövény cserepes keverékbe, a hosszú távú növekedés érdekében.

Válassz egy új tartályt sok vízelvezető lyukkal. Tölts fel speciális szobanövény-cserepkeveréket, vagy készítsd el saját magad úgy, hogy két rész virágföldet egy rész kókuszreszelékkel és egy rész perlittel kombinálsz. Az ültetés után ültesd át jól a vágást és öntözd meg, hogy csökkentsd a sokkot és elősegítsd az új növekedést.

Alternatív megoldásként a monstera dugványokat vízben is tarthatjuk, hogy hosszú távon növekedjenek. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Encsi Földhivatal

Földhivatal Közeti Földhivatal   Cím: Encs Vasút út 2. 3861 Magyarország Telefon:... Tovább

fenolok

az oxigéntartalmú szénvegyületekhez tartoznak, a hidroxilcsoport egy aromás gyűrűhöz... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés