Ilyenek a mókusok, érdekességek a mókusokról, vörös mókus, szürke mókus

hirdetes

Erdőnk és ha szerencsések vagyunk, akkor kertünk lakója, a Mókus! Érdekességek

GE.

Különleges élmény, ha a mókusokat látunk az erdőben vagy a kertben. Ismerd meg te is jobban a mókusak! 

mókus

A mókusokról


A mókusok a mókusfélék családjába tartoznak, és bár kinézetre hasonlítanak bozontos farkú unokatestvéreikre, a mókusok valójában kisebbek, és arcukon és hátukon világos és sötét csíkok váltakoznak.

KÖZÖS NÉV: Mókusok
TUDOMÁNYOS NÉV: Tamias
TÍPUS: Emlősök
TÁPLÁLKOZÁS: Mindenevő
Átlagos élettartam a vadonban: 2-3 év.
MÉRET: 4-7 hüvelyk; farok: 3-5 hüvelyk
Súly: 1 és 5 uncia között

A mókusoknak 25 faja van, amelyek közül 24 Észak-Amerikában él. A mókusok kiváló fára mászók és úszók, akik a legkülönbözőbb élőhelyeken élnek, beleértve a síkságokat, hegyeket, erdőket és sivatagokat. A mókusok szeretnek egyedül élni odúkban vagy odúkban, úgynevezett odúkban.

A mókusok hideg időben téli álmot alszanak, ami azt jelenti, hogy a tél nagy részét az odújukban töltik alvással. Egy mókus egy nap alatt akár 165 makkot is képes összegyűjteni. Egy mókus mindössze két nap alatt egy egész télre elegendő élelmet tud összegyűjteni, bár a mókusok általában a szükségesnél sokkal több élelmet gyűjtenek.

A mókuskölykök késő tavasszal születnek, és akár hat hétig is a fészekben maradnak. A nőstény mókusoknak évente egy vagy két alom születik, mindegyikben négy-öt kicsinyük van.

hirdetes


A mókusok a Sciuridae családba, vagyis a mókusfélék családjába tartozó apró, csíkos rágcsálók.

Az élénk és fürge jószágok, a mókusok a mókusfélék családjának legkisebb tagjai.

A mókusoknak 25 faja létezik.

A mókusok vagy egyetlen nemzetségbe, a Tamias nemzetségbe, vagy három nemzetségbe sorolhatók: Tamias (1 faj), Neotamias (23 faj) és Eutamias (1 faj).

A mókusok Észak-Amerikában élnek, kivéve a szibériai mókust, amely elsősorban Ázsiában található.

A Kanadától Mexikóig terjedő területen általában a legkülönbözőbb környezetek aljnövényzetében látjuk őket, az alpesi erdőtől a bozótos sivatagokig.

hirdetes

A vadon élő mókusok átlagos élettartama 2-3 év.

A mókusoknak pofazacskójuk, nagy, fényes szemük, csíkozásuk és bozontos farkuk van.

Méretük

Méretük a legkisebb mókustól kezdve, amely 18,5-21,6 centiméterével (7,2-8,5 hüvelyk) és 32-50 grammjával (1,1-1,8 uncia) a legkisebb mókus, a keleti mókusig terjed, amely akár 28 centiméteresre is megnőhet, és súlya elérheti a 125 grammot.

A mókusok színezete fajtól függően szürkétől a vörösesbarnáig terjedhet, arcuk oldalán, hátukon és farkukon kontrasztos sötét és világos csíkokkal.

A mókusoknak 5 lábujj van a mellső mancsaikon és 4 lábujj a hátsó mancsaikon.

A mókusok magányos állatok, és általában nem vesznek tudomást egymásról, kivéve tavasszal, amikor párzásra kerül sor.

Életmód

A mókusok napközbeni életmódot folytatnak. Más szóval csak nappal jönnek elő. Ennek oka nem az, hogy éjszaka vakok, hanem az, hogy minden túl sötét ahhoz, hogy fő védelmi rendszerük - a szemük - a javukra váljon.

A mókusok mindenevő étrendje elsősorban magvakból, diófélékből, gyümölcsökből és rügyekből áll. Emellett gyakran fogyasztanak füvet, hajtásokat és a növényi anyagok számos más formáját, valamint gombákat, rovarokat és más ízeltlábúakat, kis békákat, férgeket és madártojásokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fejlődési rendellenesség (fejlődési hiba)

ált. már a megszületés (kikelés) előtt jön létre; a rendellenesség szorítkozhat egyes... Tovább

takarmánymosó gép

a gyökér- és gumós takarmányokra — elsősorban a burgonyára és a répára -tapadt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok