Mohácsi Busójárás 2022: a busójárás hagyománya, ezt kell tudni a busójárásról

Hamarabb lett az világörökség, mint hungarikum- Ezt kell tudni a 2022 busójárásról

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Te tudtad, hogy már több mint egy évtizede, egészen pontosan 2009-ben, az UNESCO az Abu-Dzabiban rendezett kormányközi bizottsági ülésén felvették a szellemi örökség reprezentatív listájára a Mohácsi busójárást? Egy igazi nemzeti kincs, ami világhíres, de te is mindent tudsz róla?

Mohácsi Busójárás 2022

Mi az a busójárás? 

A busójárás nem más, mint egy tavaszváró, téltemető népszokás, ami leginkább Mohácson terjedt el, ehhez a helyhez is kötődik, sokan csak Mohácsi Busójárásként tartják számon emiatt. A nagykönyv szerinta busójárás Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása és dramatikus néphagyománya, amelyet a sokácok poklade néven is neveznek, ami a karnevál szó horvát megfelelője. 2009 óta az UNESCO világörökségének a része, de csak 2012 ót a hungarikum. Magának a busójárásnak nagyon nagy hagyománya van, több százéves múltra tekint vissza az ünnep. Maga az UNESCO által is elismert esemény körülbelül egy hétig tart, ugyan tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén újra lehet találkozni maszkos busókkal Mohács utcáin sétálva.

Kik azok a busók?

Írtunk már pár dolgot a busójárásról, de kik azok a busók? Ezt még nem tisztáztuk! A busó nem más, mint a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak. Sokan nem tudják, de egyébként a maszkokat neves népművészek faragják ki, és a legtöbb teljesen egyedi. A maszkon kívül egy másik jellegzetet busó viselet a bocskor, ezen kívül a busók viselnek még fehér vászonnadrágot, tartozik még a viseletükhöz egy bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy vagy több kolomp van felaggatva, valamint ennek az öltözetnek szintén része a vállon viselt tarisznya. Az öltözeten kívül még néhány jellegzetes kellék is tartozik a busóléthez ezek a kereplő, a buzogány, és a hosszú fakürt. Mit csinálnak ezek a beöltözött busók? A busók egy télvégi rituálé részei, inkognitóban, a maszk mögé bújva kergetik el a telet. 

Mikor lesz idén a busójárás? Milyen programokra és különlegességekre kell számítani? Mutatjuk a következő oldalra lapozva a legfontosabb tudnivalókat a 2022-es busójárással kapcsolatban!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány Ünnep