Mohácsi Busójárás 2022: a busójárás hagyománya, ezt kell tudni a busójárásról

hirdetes

Hamarabb lett az világörökség, mint hungarikum- Ezt kell tudni a 2022 busójárásról

VN

Te tudtad, hogy már több mint egy évtizede, egészen pontosan 2009-ben, az UNESCO az Abu-Dzabiban rendezett kormányközi bizottsági ülésén felvették a szellemi örökség reprezentatív listájára a Mohácsi busójárást? Egy igazi nemzeti kincs, ami világhíres, de te is mindent tudsz róla?

Mohácsi Busójárás 2022

Mi az a busójárás? 

A busójárás nem más, mint egy tavaszváró, téltemető népszokás, ami leginkább Mohácson terjedt el, ehhez a helyhez is kötődik, sokan csak Mohácsi Busójárásként tartják számon emiatt. A nagykönyv szerinta busójárás Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása és dramatikus néphagyománya, amelyet a sokácok poklade néven is neveznek, ami a karnevál szó horvát megfelelője. 2009 óta az UNESCO világörökségének a része, de csak 2012 ót a hungarikum. Magának a busójárásnak nagyon nagy hagyománya van, több százéves múltra tekint vissza az ünnep. Maga az UNESCO által is elismert esemény körülbelül egy hétig tart, ugyan tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén újra lehet találkozni maszkos busókkal Mohács utcáin sétálva.

hirdetes

Kik azok a busók?

Írtunk már pár dolgot a busójárásról, de kik azok a busók? Ezt még nem tisztáztuk! A busó nem más, mint a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak. Sokan nem tudják, de egyébként a maszkokat neves népművészek faragják ki, és a legtöbb teljesen egyedi. A maszkon kívül egy másik jellegzetet busó viselet a bocskor, ezen kívül a busók viselnek még fehér vászonnadrágot, tartozik még a viseletükhöz egy bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy vagy több kolomp van felaggatva, valamint ennek az öltözetnek szintén része a vállon viselt tarisznya. Az öltözeten kívül még néhány jellegzetes kellék is tartozik a busóléthez ezek a kereplő, a buzogány, és a hosszú fakürt. Mit csinálnak ezek a beöltözött busók? A busók egy télvégi rituálé részei, inkognitóban, a maszk mögé bújva kergetik el a telet. 

hirdetes

Mikor lesz idén a busójárás? Milyen programokra és különlegességekre kell számítani? Mutatjuk a következő oldalra lapozva a legfontosabb tudnivalókat a 2022-es busójárással kapcsolatban!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-03-31

Ilyet még nem hallottál! – Medvehagyma fesztivál Soponyban

Soponyban most egy teljes tavaszi nap erejéig mulathatunk a medvehagyma szezon nevében egy gasztro fesztivál keretein belül. Mutatom a részletes programot!

2022-03-24

Tavaszi kopogtató inspirációk

A virágok és a tavasz lelkünket is táplálják, így hoztam pár inspirációs ötletet ajtókopogtatókhoz, amivel tavaszi hangulatba öltöztetheted otthonodat.

2022-03-24

Nincs Húsvét barka nélkül – mi a barka, milyen fajtái vannak és mikor virágzik?

Ha Húsvétról beszélünk, mindenki asztalán ott díszeleg a barka. De mi is a barka és miért köthető a húsvéthoz? Tudj meg többet cikkünkből a barka eredetéről!

2022-02-28

Különleges dolgokat szimbolizálnak az esküvőn a virágok! - Ez a jelentésük az esküvői virágoknak

Mivel a legtöbb virág szimbolizál valamit, könnyű olyan esküvői csokrot alkotni, amely különleges jelentéssel bír, ha egy kicsit utánajárunk a dolgoknak.

2022-04-27

A legszebb anyák napi virágok, amik különleges jelentéssel bírnak

A különböző anyák napi virágok más és más jelentéssel bírnak, ami még különlegesebb anyák napi ajándékká teheti őket! Mutatjuk a legszebb anyák napi virágokat.

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-04-13

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

Sokan vagyunk, akik próbálnának környezetkímélőbb lehetőséget találni az energia előállításával kapcsolatban. Ezeket tudnod kell a szélenergiáról, mielőtt beruházol rá!

További cikkek ebben a témában


áramjegyek

elektromos áramütés hatására a bőr hámrétegében kialakuló lapos pont v. vonal alakú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány Ünnep