Mit ültessünk augusztusban? Érdemes augusztusban ültetni? Augusztusi kettészkedés

hirdetes

Mit ültessünk augusztusban?

A nyár kellős közepén járunk, amikor a legtöbb kertben nagyban tombol a termőszezon. Sokaknak ilyenkor már eszébe sem jutna ültetésbe fogni, pedig még mindig nincs késő! Számos olyan ehető és dísznövény közül válogathatsz, amelyek még a nyár második felében, főleg augusztus során is új életet lehelhetnek kertedbe.

Mit ültessünk augusztusban

Ha például valamilyen haszonnövényt tervezel ültetni, akkor csak arra kell odafigyelned, hogy lesz-e elég ideje teremni az első várható fagy előtt. Ha új virágokat ültetnél ágyásaidba, akkor most még elég időt biztosíthatsz gyökereiknek, hogy megerősödjenek a tél beállta előtt.

Bármit is választasz, ne felejtsd el alaposan öntözni növényeidet, főleg a szárazabb időszakok során! Lássuk tehát, hogy mit érdemes augusztusban ültetni:

1. Bársonyvirág

A bársonyvirág (vagyis a büdöske) egy meglehetősen szívós kis növény, ami egészen az első fagyig meg sem áll majd a virágzással. Ezek a szépségek világossárga, narancs és krémszínekkel árasztják majd el a nyári és őszi kerteket is.

2. Fodros kel

A fodros kel meglepően jól tűri a hideget, ráadásul még az íze is jobb lesz, ha szüretelés előtt hagyod, hogy egy enyhe fagy megcsípje egy kicsit. Még enyhébb teleket is képes átvészelni, legalábbis olyan értelemben, hogy tavasszal újra megjelenik majd.

3. Borzas kúpvirág

Ezek a vidám virágok kecses, sárga szirmokat viselnek magukon, középen pedig sötétbarna, már-már fekete színűek. Egyes változataik évelők, míg mások egynyáriként termeszthetők. Az évelőkből augusztusban ültess, hogy gyökereiknek legyen ideje megerősödni a téli időszak előtt, és a következő évben teljes pompájukban térhessenek vissza.

hirdetes

4. Retek

A retek az egyik leggyorsabban termő haszonnövény, amit akár már 30 nappal az elültetése után betakaríthatsz kertedben. Nem is nagyon szabad ennél tovább várni velük, különben fás textúrájuk lesz.

5. Spenót

A spenótot szintén nem zavarja a hűvösebb időjárás, éppen ezért ideális akár az augusztusi ültetésre is. Szórd el a magjait előre kiásott sorokban, majd temesd be őket egy vékony réteg talajjal. Egy másik lehetőség magasabb növények, például veteménybabok közé ültetni őket, amik némi védelmet nyújtanak nekik a forró nyári napsütéssel szemben.

6. Krizantém

Ha még augusztus során el tudod ültetni őket, akkor ezek az évelők jó eséllyel visszatérnek majd a következő szezon során. Sokaknak túl későn jut eszébe ez, de ha még most a nyár utolsó hónapjában cselekszel, akkor elegendő időt kapnak majd, hogy megerősödjenek.

7. Tarlórépa

A tarlórépa újonnan kitenyésztett változatai édes ízt kínálnak, ráadásul nagyjából 60 nap alatt szüretelhetőre érnek. Augusztusban tehát még bőven elültetheted őket. Egyes örökségfajták nem teremnek gumót, így ezeket leveleik miatt ültetik, és hasonlóképpen használják fel őket, mint a spenótot.

hirdetes

8. Fejes káposzta

Ha mindezidáig nem foglalkoztál velük, akkor itt az utolsó lehetőség néhány palánta kiültetésére. Egyes fajták, mint például a bordáskel és néhány újabb változat nem foglal túl sok helyet, ezért még kisebb növénytartókban is elférnek.

9. Oroszlánszáj

Ezek a mutatós egynyári növények nem zavartatják magukat a hűvösebb időben, ezért általában sokáig élvezheted gyönyörű virágaikat az első fagy előtt. A beporzásért felelős állatok továbbá imádják őket.

10. Uborka

Az uborkák gyorsan nőnek, ezért, ha még most ültetsz belőlük, akkor ősszel még szüretelhetsz magadnak egy adagot télire. Egyes fajták már 40 nap alatt beérnek. Ha növénytartóban tervezed termeszteni őket, akkor érdemes bokros változatokat választani az indások helyett.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

5 népszerű kancsó növény – Ha izgalmas növényeket szeretnél a kertedbe

A kancsónövények az egyik legszórakoztatóbb növények, amelyet termeszthetsz. A híres Vénusz légycsapójához hasonlóan a különleges kancsónövények is húsevők.

2022-10-03

Hogyan termesztjük és gondozzuk Abeliát

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abelia nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. Így termeszd otthon!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-10-04

Érdekességek a narancssárga virágokról, amit nem tudtál!

Gondolkodtál már valaha azon, hogy milyen érdekességek rejtőznek a virágok színei mögött? Megmutatjuk, hoogy a narancssárga virágoknak mik az érdekességei!

2022-10-03

Lenyűgöző tények a rózsákról, amelyeket érdemes tudni

Rengeteg érdekességet tudunk a rózsákról, de vajon biztosan ismerjük ezt a növényt? Hoztunk néhány érdekes tényet, amit még te sem biztos, hogyb tudtál!

További cikkek ebben a témában


Lavina (2K07)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény csekély... Tovább

baromfitartás telepei

a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet