Ültess el egy áfonya szemet, hatalmas bokor lesz belőle!
2023/04/11Ki ne imádná a sötétlila, édes kis áfonyaszemeket, amiket aranyáron mérnek a boltban? Pedig akár egyetlen szem is elég lehet egy saját bokorhoz. Mutatjuk, hogyan!
A cseresznyéből finom befőttet is készíthetsz. Mosd meg a gyümölcsöket, magozd ki, majd helyezd csírátlanított befőttesüvegekbe. Adagolj hozzá kristálycukrot ízlés szerint, majd töltsd fel forró vízzel az üvegeket. Zárd le őket légmentesen, és főzd be 20-30 percig. A befőttek remek kiegészítők lehetnek süteményekhez vagy akár csak önmagukban is. Ha a cukor és tartósítószermentes cseresznyebefőtt készítésről is szívesen olvasnál, nézd meg ezt a korábbi cikkünket: Ide kattints a cikkért!
A cseresznyéből készített lekvár fantasztikus kiegészítője lehet a reggelinek vagy süteményeknek. Főzd össze a gyümölcsöket cukorral és fűszerekkel (pl. vanília, fahéj), majd töltsd tiszta üvegekbe. A csatni édes és fűszeres változatban is elkészíthető, remekül illik húsok mellé. A lekvár készítésekor kísérletezhetsz különböző fűszerekkel, hogy megtaláld a számodra legfinomabb ízvilágot. Én az egyszerűség pártján állok, de ha te jól megpakolnád fűszerekkel, próbáld ki nyugodtan.
Az aszalt cseresznye remek nassolnivaló. Aszalógépben, sütőben vagy akár napon is elkészíthető. A gyümölcsöket mosd meg, magozd ki, és helyezd az aszaló tálcákra. Aszald 50-70 °C-on, amíg teljesen megszáradnak. Az aszalás során a cseresznye íze koncentrálódik, így még édesebb és ízletesebb lesz. Ha az otthoni mozizáshoz egészséges snackre vágynál, akkor akár ez is egy remek opció lehet.
A cseresznyéből ízletes házi bor is készíthető. A gyümölcsöket zúzd össze, és egy nagy lavorban erjeszd. Az erjedés után a bort töltsd demizsonba, és hagyd érni. Különleges ízélményt nyújt, amit érdemes kipróbálni. A cseresznyebor készítése némi türelmet igényel, de az eredmény minden fáradságot megér. Szépen bepalackozva akár kiváló ötlet lehet kézműves ajándékként is a családtagoknak.
Ne maradj le a következő oldalon lévő tippekről sem, lapozz!