Mit kezdj a cseresznye szezonban a rengeteg cseresznyével?

Mit kezdj a cseresznye szezonban a rengeteg cseresznyével? - Így ne menjen kárba az idei termés

SzT
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Biztos vagyok benne, hogy te is úgy imádod a cseresznyét, akárcsak én. Kora nyáron nincs is annál jobb, mint mikor egy tál friss cseresznyét majszolva ülsz a kertben a napon, és élvezed a meleg időt. Azonban az a legkiábrándítóbb dolog a világon, amikor a pár napja leszedett gyümölcsre sóvárogva rájössz, hogy az teljesen megrohadt. Pedig milyen jó lett volna még a maradékot is megenni... E kellemetlen meglepetés elkerülésére hoztam pár tanácsot. Megmutatom, hogy hogyan is használd fel okosan a cseresznyetermésedet.

Mit kezdj a cseresznye szezonban a rengeteg cseresznyével?

A cseresznye sokoldalúsága

A cseresznye a rózsafélék családjába tartozik, és számtalan fajtája ismert világszerte. Az élénk piros színűtől egészen a feketébe hajló árnyalatokig terjedhet a színe, és mindegyik fajta különleges ízélményt nyújt. A cseresznye nemcsak finom, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak az ízlelőbimbóidnak, de az egészségednek is jót tesz. Na de térjünk a lényegre!

Hogyan szedd és tárold a cseresznyét?

A cseresznye szedésekor fontos, hogy érett, de még kemény gyümölcsöket válassz. A legjobb, ha a gyümölcsöket szárukkal együtt szeded le, mert így tovább frissek maradnak. Miután leszedted, válogasd át alaposan, és csak a tökéletes darabokat tedd el, így elkerülheted, hogy a már eleve is sérült vagy túlérett szemek felgyorsítsák az amúgy tökéletes cseresznyéid rothadási folyamatát. A cseresznye állaga akkor megfelelő, ha viszonylag kemény, de nem kőkemény, a héja pedig sima, ütődésektől és elszíneződésektől mentes.

A cseresznye hűtőben tárolva 2-7 napig friss marad, de ha tovább szeretnéd megőrizni az ízét, többféle tartósítási mód közül választhatsz. Nagyon, de nagyon fontos, hogy ne mosd meg a gyümölcsöket tárolás előtt, mert a víz felgyorsítja a romlásukat! Fontos még az is, hogy a gyümölcsöket szedés után minél hamarabb feldolgozd (1-2 nap), mert naponta több romlott szem kerülhet elő.

A cseresznye felhasználási lehetőségei

1. Frissen fogyasztva

A cseresznye frissen fogyasztva is isteni, ráadásul azonnali vitaminbombát jelent a szervezetnek. Egy tál cseresznye a nyári napokon tökéletes hűsítő csemege lehet. Tudom, hogy ez nagyon egyértelmű, de annyira jó frissen a cseresznye, hogy ezt muszáj voltam első helyen megemlíteni! Na de innentől kezdve jön a tuti tippek java!

2. Fagyasztás

A cseresznyét fagyasztással is tartósíthatod. Mosd meg, magozd ki, majd kisebb adagokban helyezd el fagyasztó zacskókban. Így később bármikor felhasználhatod süteményekhez, turmixokhoz vagy akár jégkrémhez. A fagyasztott cseresznye friss ízét hónapokkal később is élvezheted. Én nagyon szeretem akár fagyasztott banánnal együtt összeturmixolni a fagyasztott cseresznyét. Szerintem ez az egyik legtutibb és legbiobb fagyirecept.

A következő oldalon megmutatok még sok más tuti tippet a cseresznye felhasználásához. Lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

CSL516 (MPC 515)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs