Mire jók a különböző mézfajták?

Melyik mézfajta mire jó? – egy méhész most elmagyarázza!

Horváth Csaba, méhész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hazai kistermelő méhészként örömmel mutatja be neked Horváth Csaba méhész a méhek és a természet közös ajándékát, a folyékony aranyat, a mézet. Ebben a cikkben betekintést nyerhetsz hazánk legelterjedtebb mézfajtáinak lenyűgöző tulajdonságaiba, ínycsiklandó ízvilágába és gyógyhatásai rejtélyébe.

mézfajták

Mi is az a méz?

A méz a méhek által gyűjtött és feldolgozott édes anyag. A méhek a virágokból származó nektárt gyűjtik össze, amit aztán a gyomrukban enzimekkel kevernek. Ez a folyamat átalakítja a nektárt mézzé, amit a méhek a méhsejtekben tárolnak.

Egyszerűbben:

•    A méhek a virágokból gyűjtik a nektárt.
•    A nektárt a gyomrukban átalakítják mézzé.
•    A mézet a méhsejtekben tárolják.

Akácméz

Az akácméz kivételes státuszát nem véletlenül érdemelte ki a selyemfűméz mellett, és ezáltal vált hungarikummá. Hazánkban ez a legnépszerűbb mézfajta, és nem csupán véletlenül: rendkívül tiszta, áttetsző, selymes és könnyed ízvilágú. Magyarországon előállított mézek közül a világban az akácméz a legismertebb és legkeresettebb.

Akác növény terjedése

Az akácot, mint növényt Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban a homok megkötése céljából az alföldre.

Virágzása

Virágzása május közepén jön el, megszokottnál melegebb idő esetén már május első hetében, míg hűvösebb időjárás esetén inkább június elején következik be.

Akácméz tulajdonságai

A színe színtelentől az enyhén sárgás, egyes évjáratokban pedig zöldes árnyalatig terjedhet. Magas gyümölcscukor tartalma miatt akár 1-2 évig is folyékony marad, és rendkívül kevés virágport tartalmaz.

Szervezetre gyakorolt hatása

Az akácméz kiváló megoldást nyújthat felső légúti megbetegedésekre. A mézben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Fertőtlenítő tulajdonságai a benne található robininnek és akacinnak köszönhetőek.

Repceméz

A repceméz jelentős mennyiségű szőlőcukrot tartalmaz, így rendkívül gyorsan kristályosodik. Amikor még folyékony állapotban van, sárgásbarna színű, ám kristályosodás után világos, törtfehér, sőt, fehér színűvé válik. A repce egy rendkívül elterjedt mezőgazdasági növény, főként olajtermelés céljából termesztik, de méze is rendkívül értékes.

A repce virág nyílása

Április végétől május végéig a repce kiváló méhlegelőt biztosít. A gazdaságok óvatosak a repce poroztatásával kapcsolatban, mivel önbeporzó és vegyszeres védelme részben kiszámíthatatlan. Különösen fontos a korai virágzású repce, mivel segít kitölteni az akácfa virágzása előtti hordástalan heteket.

Érdekesség a repcemézről 

Az egész hordási időszak alatt a méhek viszonylag vadabbak a repce mezőkön, mint más méhlegelőknél. Különösen nem kedvelik a felhőátvonulásokat, és ilyenkor a kezelésük nehézkesebb, akadályozva a mézgyűjtést. Egyedülálló sárga virágtengeréért elhagyják más legelőket, és akár 4 kilométeres távolságról is megtalálják azt a sokat ígérő mézforrást.

Repceméz tulajdonságai

A repceméz kiemelkedően magas cukortartalommal rendelkezik, és kristályosodása is gyorsabb, mint más mézfajtáké. Színes fehéres vagy zsír színű. Állaga hamar keménnyé változhat.

Repce méz és a szervezetünk 

A repceméz kevésbé savas, lúgos kémhatású, így ideális választás gyomorpanaszokkal küzdőknek és reflux kezelésére. A repceméz rendelkezik fertőtlenítő hatással, és kiváló gyulladáscsökkentő, segítve a legyengült immunrendszer regenerálását.

Értékes béltartalmi tulajdonságai miatt a repceméz immunerősítő mind a méhek, mind az emberek számára. Magas szőlőcukor tartalma kiváló energiaforrást biztosít. 

Vegyes virágméz

Magyarországon a méhek több mint 600 növényfajt kedvelnek, ami meghaladja a legnagyobb botanikuskertek repertoárját. A magyar méhészek egy szezon alatt 50-60 különböző növény termékeivel találkoznak. Ennek eredményeként a vegyes virágméz gazdagabb és változatosabb ásványi anyagokban, illóolajokban, mint a fajtamézek. Mindenhol más és más ízű, és az időjárástól, valamint a terület fekvésétől is függ.

Vegyes virágméz gyűjtése

A mézet szorgalmas méhek gyűjtik értékes mezei virágokról, erdőszélekről, gyógynövényekről, gyümölcsfákról, fűzfa, vadmeggy, galagonya, vadrózsa és akácvirág nektárjából. Ennek köszönhetően a méz kiváló bel tartalommal rendelkezik. Szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik. 

Vegyes virágméz tulajdonságai

A méz színe halványtól sötétbarnáig terjed, amely a benne lévő mézek összetételétől függ. A változatos növényekből származó méz különleges és az egyik legfinomabb aromával bír a mézek között. Kiváló választás érzékeny gyomrúaknak is. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények készítésére is ideális.

Milyen hatásai vannak a vegyes virágméznek?

A vegyesvirág méz egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy gazdag antioxidánsokban, enzimekben és vitaminokban. A méz hagyományosan gyulladáscsökkentő, antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran alkalmazzák köhögés és torokfájás enyhítésére.
Magyarországon termelt vegyes virágméz

Ez a méz egy olyan mézfajta, melyet a méhek különböző virágok nektárjából gyűjtenek. Ennek eredményeképpen a vegyesvirág méz íze és színe változatos, függően attól, hogy milyen virágok nektárját választották a méhek. Általában enyhén gyümölcsös ízű és aranyszínű. Összességében a Magyarországon termelt vegyesvirág méz égtájanként változó állagú, ízű és színű lehet. Sokat számít a fent említett tulajdonságok még a termelés időszakától is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sarabolás (horolás)

a talaj felső (1—3cm-es) retegének kapálása. Célja a kelőfélben levő gyomok kiirtása,... Tovább

arzénmérgezés

főként arzéntartalmú növényvédő, esetleg rágcsálóirtó szerek felvételekor alakul ki.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek